Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θερμή» αναμένεται να είναι για την εκπαιδευτική κοινότητα η εβδομάδα που διανύουμε, λόγω της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Τη συζήτηση πρόκειται να μονοπωλήσει το θέμα της αύξησης – κατά δύο – των διδακτικών ωρών που επιβάλλεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Ρύθμιση, η οποία – όπως καταγγέλλουν μέλη της ΟΛΜΕ μιλώντας στο zougla.gr – πρόκειται αφενός να επιβαρύνει τους καθηγητές, αφού θα δουλεύουν περισσότερο λαμβάνοντας τα ίδια χρήματα, και αφετέρου να οδηγήσει στην ανεργία πάνω από 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Κύριο «όπλο» στα χέρια της ομοσπονδίας, το οποίο διατίθεται να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η συνάντηση με τον υπουργό αποβεί άκαρπη, αποτελεί η κινητοποίηση εν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, η οποία – όπως είναι λογικό – θα οδηγήσει σε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ρύθμιση-σκάνδαλο»

Μέλη της ομοσπονδίας, μιλώντας στην ηλεκτρονικής μας εφημερίδα, εξηγούν ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση πρόκειται να καταργηθούν πάρα πολλές οργανικές θέσεις, καθώς οι καθηγητές που μέχρι τώρα τις κάλυπταν θα παρουσιαστούν ξαφνικά ως υπεράριθμοι, αφού τα κενά θα καλύπτονται από αυτούς που θα εργάζονται δύο ώρες παραπάνω.

«Από τη στιγμή που θα βρεθούν ως υπεράριθμοι, σε πρώτη φάση θα τους διαθέτουν στην περιφερειακή διεύθυνση και σε δεύτερη φάση θα τους στέλνουν σε όποιο σχολείο της χώρας παρουσιάζει κενά, με υποχρεωτική μετάθεση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε νησιά αλλά και περιοχές κοντά στα σύνορα. Στην περίπτωση, μάλιστα, που δεν δεχθούν τη μετάθεση, τότε αυτομάτως θα απολύονται» επισημαίνουν.

Στην «πρέσα» οι αναπληρωτές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 28 Απριλίου είναι οι αναπληρωτές καθηγητές, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς πρόκειται να δουν την πόρτα εξόδου.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, για την κάλυψη των κενών χρησιμοποιούνταν αναπληρωτές. Μόνο την τελευταία τριετία έχουν αποχωρήσει πάνω από 24.000 καθηγητές και δάσκαλοι και έχουν προσληφθεί μόλις 3.500. Σήμερα υπάρχουν 12.000 συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και έρχεται τώρα το υπουργείο με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο και με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί και λέει ότι από τις 12.000 θα πάμε στις 2.000. Άρα, 10.000 θα απολυθούν, ενώ τα κενά που θα προκύψουν θα καλυφθούν από τα δίωρα» σημειώνουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα.

Τα σενάρια και τα… συμφέροντα

Η συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που το υπουργείο δεν «ρίξει νερό στο κρασί του», τα μέλη της ΟΛΜΕ φέρονται να συζητούν τρία σενάρια.

Το πρώτο – και το πιο πιθανό – είναι να κάνουν απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Το δεύτερο, να αφήσουν τις πανελλαδικές να διεξαχθούν κανονικά και εν συνεχεία να μπλοκάρουν τα βαθμολογικά κέντρα, και το τρίτο – και πιο ακραίο – να υπάρξει συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η δήλωση ενός μέλους της ΟΛΜΕ, το οποίο μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι η αύξηση του διδακτικού ωραρίου αποτελούσε εδώ και καιρό απαίτηση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, άποψη την οποία φέρονται να ενστερνίζονται και μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

«Η αύξηση του ωραρίου κατά δύο ώρες ήταν και απαίτηση των σχολαρχών. Από το ’75 είχε υπάρξει μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία συνδέεται απολύτως το τι συμβαίνει στα δημόσια σχολεία με τα ιδιωτικά. Δηλαδή, ίδια ωράρια και ίδιες αμοιβές. Οι σχολάρχες πίεζαν να αυξηθεί το ωράριο των καθηγητών για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απολυθούν καθηγητές» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Προσπαθούν να επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα»

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Νίκος Παπαχρήστος, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε ότι, με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες, χιλιάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών θα χαθούν, ενώ χιλιάδες καθηγητές θα αναγκαστούν να μετακινηθούν πρώτα σε επίπεδο εκπαιδευτικής περιφέρειας και, αν δεν βρουν και εκεί οργανική θέση, θα χρειαστεί να μετακινηθούν ανά την Ελλάδα.

«Την ίδια στιγμή, 10.000 συμβασιούχοι αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, που επί τριετία κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες λόγω του καθεστώτος αδιοριστίας που επέβαλε η τρόικα στην εκπαίδευση, θα χάσουν τις δουλειές τους και θα οδηγηθούν στην ανεργία. Είναι προφανές ότι η δημόσια εκπαίδευση απορυθμίζεται. Δεν θα δεχθούμε τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, δεν θα δεχθούμε τον εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρείται να επιβληθεί και στο δημόσιο σχολείο. Θα αντιδράσουμε και, εφόσον ο υπουργός την Τετάρτη δεν κάνει πίσω, είναι πιθανό να έχουμε κινητοποιήσεις εντός των πανελλαδικών εξετάσεων» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης