Είναι φανερό πως από μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ και κυρίως από εκείνα που χαρακτηρίζονται από έντονη τάση θωπείας και εναγκαλισμού των κυβερνητικών ενεργειών, επιχειρείται η απαξίωση της πρότασης του ΓΓ του ΝΑΤΟ καθώς και η προσωπική απαξίωση του ιδίου του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το απόγευμα της Παρασκευής ορισμένα ΜΜΕ δημοσίευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας» κλπ.

Για την αποκατάσταση της πλήρους εικόνας που επικρατεί στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αλλά και για την σωστή και αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών θα ήταν παραγωγικό να διαβαστεί όλη η επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο που εστάλη στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Εκ των απαντήσεων προκύπτει πως ναι μεν δεν υφίσταται διάλογος και συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά την ουσία των διαφορών (αυτό ήταν ήδη γνωστό από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου)  ωστόσο επιβεβαιώνεται πως ήδη έχουν διεξαχθεί συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων. Υπάρχει δηλαδή σε εξέλιξη διαδικασία.

Διαβάστε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου:

Βρυξέλλες, 4 Σεπτεμβρίου 2020

Α.Π.:  283

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

-Γενική Γραμματεία Δημόσιας

 Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού

 Διεύθυνση Διεθνούς Επικοινωνίας

ΚΟΙΝ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

-Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας 

 και Απόδημου Ελληνισμού

 Διεύθυνση Διπλωματίας Μέσων 

 Ενημέρωσης

-Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο

-ΜΑ/ΕΕ

-ΜΑ/ΝΑΤΟ

ΘΕΜΑ: Συνέντευξη Τύπου ΓΓ ΝΑΤΟ – Ερωτήσεις σχετικά με τις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ  Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σε συνέχεια συνάντησης των μελών της Συμμαχίας, ετέθη η εξής ερώτηση από δημοσιογράφο του ΑΡ : “Η Αθήνα φαίνεται να λέει ότι ο μηχανισμός απεμπλοκής δεν ξεκινάει. Πιστεύετε ότι το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει και με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ότι θα βοηθήσει να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις που βλέπουμε αυτό το διάστημα;”

Ο Γ.Γρ. του ΝΑΤΟ απάντησε ως εξής: “Σε συνέχεια των συζητήσεών μου με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι έχουν ήδη συναντηθεί εδώ στα κεντρικά του ΝΑΤΟ για τεχνικές συζητήσεις. Στόχος των συζητήσεων αυτών είναι να θεσπιστούν μηχανισμοί για στρατιωτική απεμπλοκή, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί του μηχανισμού αυτού. Πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις και όχι για διαπραγματεύσεις στις υποκείμενες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπ’ αυτή την έννοια, σκοπός τους είναι να συμπληρώσουν και όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση με στόχο την αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι ένα σημαντικό forum για διαβουλεύσεις επί όλων των θεμάτων που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια. Επομένως, γίνεται λόγος για τεχνικές συζητήσεις με στόχο την προσπάθεια θέσπισης μηχανισμών απεμπλοκής”.

Εν συνεχεία δημοσιογράφος της FAZ ρώτησε το εξής: “Κατανοώ ότι για τις τεχνικές αυτές συζητήσεις δεν απαιτείται ως προϋπόθεση η απόσυρση των πλοίων τους από τις αμφισβητούμενες περιοχές από τα εμπλεκόμενα μέρη. Στόχος είναι η απεμπλοκή. Τώρα Έλληνες διπλωμάτες λένε ότι προϋπόθεση για κάθε είδους συζητήσεις είναι να αποσυρθούν τα τουρκικά πλοία. Έχετε κάποια σαφή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα εμπλακεί στις συζητήσεις αυτές ακόμη και χωρίς να αποσυρθούν τα τουρκικά πλοία; Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά το πότε και σε ποιο επίπεδο θα διεξαχθούν αυτές οι συζητήσεις “.

Ο κ. Stoltenberg σημείωσε τα εξής: “Οι συζητήσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει. Έχει ήδη υπάρξει συνάντηση. Πρόκειται για στρατιωτικού επιπέδου τεχνικές συζητήσεις. Είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των τεχνικών αυτών συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων, που επιδιώκει να ξεκινήσει η Γερμανία και να δημιουργήσει ένα σχετικό πλαίσιο. Οι γερμανικές προσπάθειες (συζήτησα μάλιστα το θέμα την περασμένη εβδομάδα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο) έχουν ως στόχο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με το υποκείμενο πρόβλημα και να αποκλιμακώσουν (την κατάσταση). Το θέμα είναι να αντιμετωπίσουν το υποκείμενο πρόβλημα διαφωνίας μεταξύ δύο συμμάχων, τη διαφορά τους σχετικά με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, τον καθορισμό ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το ένα θέμα που το χειρίζεται η Γερμανία, που προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για να ξεκινήσουν συζητήσεις. Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται άμεσα σε αυτές τις προσπάθειες. Στηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές, αλλά αυτών των προσπαθειών, που αφορούν ένα υποκείμενο πρόβλημα, ηγείται η Γερμανία. Αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ, αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ, δεν είναι να αντιμετωπίσω το υποκείμενο πρόβλημα, αλλά να υπάρξει απεμπλοκή και να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε μηχανισμούς απεμπλοκής. Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη / ενίσχυση μηχανισμών απεμπλοκής. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει”.