Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις σήμερα στο ζήτημα της κινητοποίησης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, καθώς το μεσημέρι αναμένεται να κριθεί εάν η απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική, έπειτα από σχετική προσφυγή της εταιρείας.
Τα φύλλα επιστράτευσης είναι έτοιμα και σε περίπτωση που η απεργία κηρυχθεί παράνομη και οι απεργοί δεν επιστρέψουν στις θέσεις τους, τότε θα αρχίσουν να αποστέλλονται.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ήδη προτείνει δημοψήφισμα για το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ», εντείνει τις πιέσεις για την συγκρότηση ενός κοινού μετώπου κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων για «μικροκομματικούς σκοπούς», με την κυβέρνηση αυτή την ώρα να τηρεί στάση αναμονής έως ότου ληφθεί η απόφαση για την απεργία της ΓΕΝΟΠ.
Τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής
Στο μεταξύ, αλλαγές στο παρά πέντε, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ», επεφύλασσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Αναλυτικότερα, έγιναν τροποποιήσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
– Το τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας ροών των μονάδων, ορυχείων, κλπ.
– Απαγορεύονται επί πέντε χρόνια οι απολύσεις προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργάνωσης. Στη νέα εταιρεία θα ισχύουν επίσης οι όροι εργασίας που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ.
– Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν.
– Η νέα εταιρεία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ), τη διαχείριση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά, την παροχή νερού για άρδευση και ύδρευση. Επίσης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται μονάδες παραγωγής και ορυχεία που θα εισφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
– Οι πελάτες που θα μεταφερθούν στη μικρή ΔΕΗ θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των πελατών της ΔΕΗ. Θα μεταφερθούν δηλαδή μικροί και μεγάλοι καταναλωτές, με καλό αλλά και κακό ιστορικό πληρωμών, επισφάλειες, κλπ.
Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι το τελικό κείμενο για τη «μικρή ΔΕΗ» θα προκύψει μέσα από τον διάλογο και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση την οποία θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ, δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στη ΔΕΗ.
Διαβεβαιώσεις Μανιάτη
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, προέβη σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα των εργαζομένων αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, όπως είπε:
– Θα είναι διασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
– Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις.
– Θα υπάρχουν οι προτεραιότητες και ωφελιμότητες των τοπικών κοινωνιών.
– Αυτό που θα δοθεί στη «μικρή ΔΕΗ» θα είναι αναλογικό κατά 30%, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο προσοδοφόρο.
– Οι πελάτες θα πάνε υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες στη «μικρή ΔΕΗ» και αμέσως μετά θα μπορούν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν είτε να πάνε στη «μεγάλη ΔΕΗ».
– Θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η πολιτική του κοινωνικού τιμολογίου είναι απόλυτα αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της ΔΕΗ. Όπως είπε, ήδη έχουν ενταχθεί 550.000 ελληνικές οικογένειες, ενώ έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου πιθανόν να φθάσουν τις 750.000.
– Διασφαλίζονται απολύτως τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών εκεί όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ.
– Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αναλογικό τρόπο, το τοπικό ανταποδοτικό τέλος και στη «μικρή ΔΕΗ».
– Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις με το μέτρο της εντοπιότητας.