Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει τη νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των κριτηρίων του προσωπικού που θα χαρακτηριστεί ως υπεράριθμο και θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ελέγχονται από το Δημόσιο. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κων. Ρόβλια για επεξεργασία στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η συζήτηση θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου 2011 με πρόεδρο τον Κων. Μενουδάκο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημ. Βασιλειάδη. Την κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι αφού το επίμαχο διάταγμα αφορά όλο το «πλεονάζων» προσωπικό των «δημοσίων επιχειρήσεων» ανεξάρτητα από τη μορφή λειτουργίας τους (Ανώνυμη Εταιρεία, κ.λπ.) και τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο, δεδομένου ότι πολλές από αυτές είναι αυτοχρηματοδορούμενες.
Από τους πίνακες εξαιρούνται μόνο όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου, και συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, το προσωπικό τον Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που θεωρείται πλεονάζων τοποθετείται σε πίνακες κατάταξης
ανά κατηγορία και ειδικότητα από το ΑΣΕΠ. Μαζί διαβιβάζονται και οι υπηρεσιακές μεταβολές, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να στείλουν στο ΑΣΕΠ τους τίτλους σπουδών , πτυχία, ειδικές γνώσεις κλπ. Σύμφωνα με το διάταγμα, στα αντικειμενικά κριτήρια περιλαμβάνονται οι τίτλοι σπουδών, οι ειδικές γνώσεις, μόνο για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπως το διδακτορικό, ο μεταπτυχιακός τίτλος, ενώ και για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπολογίζεται και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, επεξεργασία κειμένων, υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και η γνώση ξένης γλώσσας.
Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι:
-τα τυπικά προσόντα
– η εμπειρία
-ο χρόνος εργασίας
-η οικογενειακή κατάσταση (πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες).
Ειδική κατηγορία θα είναι τα άτομα με αναπηρία, οι σύζυγοι με σύζυγο ή παιδιά με αναπηρία καθώς και τα ζευγάρια δημοσίων υπαλλήλων που έχουν έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως πλεονάζοντες.
Οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα ένστασης εντός δέκα ημερών από την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Οσοι τοποθετηθούν σε εφεδρεία για ένα χρόνο θα λαμβάνουν το 60% του βασικού του μισθού το οποίο χάνουν αν συνάψουν οποιαδήποτε μορφής εργασιακή σχέση.