Νέα «μάχη», αυτήν τη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έδωσε η μητέρα της Μυρτούς, διεκδικώντας αποζημίωση και ένα ποσό μηνιαίως για τα αυξημένα έξοδα φροντίδας της κόρης της που επί εννέα χρόνια ζει καθηλωμένη στο κρεβάτι.
«Η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε», δήλωσε η μητέρα της κοπέλας, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητήθηκε το θέμα της αποζημίωσης που διεκδικεί η οικογένεια.
Η μητέρα της Μυρτούς διαμαρτύρεται γιατί, όπως λέει, η Πολιτεία έχει αφήσει στην τύχη της τη Μυρτώ, παρά τα τεράστια έξοδα ιατρικής περίθαλψης που επιβάλλει η κατάστασή της. «Με τις κατακλίσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει», εξήγησε η κυρία Κοτρώτσου και τόνισε πως, αν και «άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια», σκοπός της είναι το παιδί της «να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά».
«Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά. Άτομα που είναι όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται – έχει 100% αναπηρία. Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά. Μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του», είπε η μητέρα της Μυρτούς, ενώ, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η ψυχολογική κατάσταση της κόρης της, είπε: «Δεν ξέρω. Δεν μιλάει – δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω. Έχει χάσει τα πάντα απ’ όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος. Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει… Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν… Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό. Δεν είμαι ρατσίστρια. Δυστυχώς, η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα. Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».
Η μητέρα της Μυρτούς, η οποία τον Ιούλιο του 2012 κακοποιήθηκε σεξουαλικά από 21χρονο Πακιστανό, ζητεί αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για «παραλείψεις» που συνετέλεσαν στο εγκληματικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, η μητέρα της Μυρτούς ζήτησε να καταβληθεί στην κόρη της ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της, αλλά και τη μηνιαία καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ για όσο διαρκεί ο βίος της, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που απαιτεί η κατάστασή της. Ο βασικός ισχυρισμός της οικογένειας είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα του δράστη, ώστε να μην είχε κακοποιήσει το ανήλικο, τότε, κορίτσι.
Ωστόσο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή, κρίνοντας ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και, συνεπώς, δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικώς στην άσκηση της κρινόμενης αγωγής, η οποία για τον λόγο αυτόν πρέπει να απορριφθεί κατά το αντίστοιχο μέρος της ως απαράδεκτη κατ’ άρθρο 71 του Κ.Δ.Δ.».
Παράλληλα, κρίθηκε ότι μόνο οι παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν (σ.σ.: τον δράστη), η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».
Η οικογένεια άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά έλαβε και πάλι αρνητική απάντηση από το Διοικητικό Εφετείο. Τώρα η υπόθεση θα κριθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με την οικογένεια να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως το γεγονός ότι ο Πακιστανός δεν ήταν σεσημασμένος όταν μπήκε παράνομα στη χώρα «δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου του στη χώρα μας».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αίτησης αναίρεσης ενώπιον του Α’ Τμήματος του ΣτΕ, ο νομικός παραστάτης της οικογένειας, Σπύρος Βλαχόπουλος, επισήμανε πως ο δράστης ζούσε παράνομα στη χώρα μας για δύο χρόνια, χωρίς καμία αρμόδια κρατική Αρχή να το γνωρίζει, σημειώνοντας παράλληλα πως η ανωνυμία τού έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως εκείνος ήθελε. Ο δικηγόρος υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στη Μυρτώ.
Μάλιστα, ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε ότι η μειοψηφία της εφετειακής απόφασης που απέρριψε το αίτημα της οικογένειας αναφέρει πως ο δράστης κινείτο εκτός του πεδίου της έννομης τάξης. Ο δικηγόρος παρέθεσε τον ισχυρισμό ότι οι αστυνομικές Αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσής του. Σημείωσε, δε, ότι το γεγονός πως ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στη χώρα μας για δύο χρόνια παράνομα «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της”. Κατά συνέπεια, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (ΝΣΚ) Ιωάννης Καλαμάρας δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς είχε καταθέσει δήλωση παράστασης πριν από τη συζήτηση.
Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.