Μέσα σε έντονο παρασκήνιο και μετά από υπόγειες διεργασίες και άσκηση πιέσεων, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος προέβη σε καθ’ υπόδειξιν δηλώσεις περί μη συμμετοχής του σε ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. «Πρόκειται για καθαρά εκτονωτική κίνηση με στόχο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που βράζει και την βάση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που έχει αγανακτήσει» δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, που ασκούσαν εδώ και καιρό πιέσεις προς το Μαξίμου για την «εκκαθάριση» των εκκρεμοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Η αντίστροφη μέτρηση για τον Θ. Ρουσόπουλο είχε αρχίσει βεβαίως πριν από τις εκλογές. Τόσο ο Πάνος Παναγιωτόπολος όσο και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχαν συναντήσει τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, προκειμένου (τότε) να τον βολιδοσκοπήσουν. Ζητούμενο ήταν να ξεκαθαριστεί αν επιμένει να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Τότε ο κ. Ρουσσόπουλος επέμενε πως θα ήταν υποψήφιος. Την Τρίτη, 9 Ιουνίου, και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Ρουσόπουλος μέσω φίλα προσκείμενων δημοσιογράφων προέβη σε «διαρροές» σε συγκεκριμένες εφημερίδες. Οι διαρροές αντέτειναν πως υπεύθυνοι για την ήττα είναι οι λανθασμένοι χειρισμοί στην υπόθεση Καραβέλα από το υπουργείο Εξωτερικών και όχι οι λεγόμενοι Βατοπεδινοί. Η Ντόρα Μπακογιάννη πληροφορείται τις «διαρροές», ενώ βρίσκεται σε περιοδεία στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, η υπουργός Εξωτερικών εν εξάλλω καταστάσει, τηλεφωνεί στο Μαξίμου και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να τελειώνει η υπόθεση Ρουσόπουλου και πως άμα τη αφίξει της στην Αθήνα το ζήτημα θα πρέπει να έχει λήξει. Ο κύβος ερρίφθη και ο κ. Ρουσσόπουλος πληροφορήθηκε την τελική απόφαση του Μαξίμου. Είχε να επιλέξει μεταξύ μιας εξοντωτικής και ταπεινωτικής ενέργειας – ανακοίνωσης του Μαξίμου και μιας δικής του προσωπικής ανακοίνωσης, που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «πρωτοβουλία διευκόλυνσης της παράταξης». Ο κ. Ρουσόπουλος προτίμησε ασφαλώς τη δεύτερη εκδοχή. Οι κακές γλώσσες στο Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί πως κομιστής της απόφασης του πρωθυπουργού ήταν και πάλι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η επιχείρηση εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων δεν αφορά βεβαίως μόνον το πρώην δεξί χέρι του πρωθυπουργού, αλλά και όσους «ενόχλησαν» με πολιτικές και κοινωνικές συμπεριφορές τον τελευταίο χρόνο. Βουλγαράκης, Παυλίδης, Πέτρος Δούκας, και -ενδεχομένως- και Μπασιάκος, Κοντός και άλλα κυβερνητικά στελέχη, βρίσκονται στο στόχαστρο της επιχείρησης “σκούπα” που διεξάγει το Μαξίμου. Είναι προφανές πως μετά τις κινήσεις εκτόνωσης των πιέσεων από το ΛΑΟΣ, ως προς τα θέματα Ασφαλείας και Λαθρομετανάστευσης, η Κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να αμβλύνει εντυπώσεις και πιέσεις ως προς τα πρόσωπα που χρεώνονται την απώλεια 1.350.000 ψήφων για την Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τις εκλογές του 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή του Θ. Ρουσόπουλου, προϊόν υπόγειας συναλλαγής, συντάχθηκε σε πνεύμα διευκόλυνσης του πρωθυπουργού, αλλά και στο γνωστό πλαίσιο αλαζονείας που ανέκαθεν χαρακτήριζε τις ανακοινώσεις του πρώην ισχυρού ανδρός του Μαξίμου. Επιμένει ότι αναχωρεί με αξιοπρέπεια και δηλώνει ότι ο λαός προτιμά τους πολιτικούς που ανθίστανται, χωρίς να εξηγεί επαρκώς πού, πότε, με ποιον, αλλά και έναντι ποίου αντιστάθηκε.

Το «καμπανάκι» κτυπά τώρα και για τους υπόλοιπους “Βατοπεδινούς” ή άλλους, και ιδιαίτερα για τον Αριστοτέλη Παυλίδη. Ήδη ο κ. Πέτρος Δούκας έχει λάβει το μήνυμα και μόλις χθές δήλωνε πως είναι έτοιμος να διευκολύνει και αυτός την Παράταξη. Για τον κ. Παυλίδη δεν φαίνεται να υπάρχει μέλλον στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Για τον κ. Γ. Βουλγαράκη τα πράγματα είναι σύνθετα, αλλά και γι’ αυτόν κτυπούν οι καμπάνες της «Κάθαρσης».

Οι λογιστικοί υπολογισμοί του Θ. Ρουσόπουλου

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ είχε εδώ και καιρό καταλήξει πως η εκλογή του στην Περιφέρεια Αττικής (Υπόλοιπο Αττικής) δεν ήταν εφικτή. Τόσο οι τοπικές δημοσκοπήσεις, όσο και οι ιδιωτικές μετρήσεις, αλλά και οι έρευνες της Ρηγίλλης κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Θ. Ρουσόπουλος δεν θα είχε καμμία τύχη στην εκλογική περιφέρεια που επέλεξε. Ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ αυτού και των παραδοσιακών «πολεμάρχων» της ΝΔ στην περιοχή ήταν αμείλικτος. Επιπρόσθετα, ήρθε και η πληθωρική ενίσχσυη του ΛΑΟΣ στο Υπόλοιπο Αττικής, για να βάλει την ορειστική ταφόπλακα στα σχέδια του κ. Ροσόπουλου. Η απόφασή του, δηλαδή, ήταν μόνο ζήτημα επικοινωνιακής τακτικής ως προς την χρονική στιγμή που θα υπεβάλλετο η επιστολή του.      

(Πρώτη καταχώρηση 12 Ιουνίου,2009, 15:26)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης