Υπό… παρακολούθηση τίθεται η «επιδημία» αγοραπωλησίας χρυσού που έχει εξαπλωθεί την τελευταία τριετία προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων που βρίσκουν επενδυτικό καταφύγιο στο πολύτιμο αυτό μέταλλο.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ζήτησε και έλαβε από τα πιστωτικά ιδρύματα τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που αγόρασαν το διάστημα (2009–2011) λίρες ή χρυσό.
Οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν άμεσα και απέστειλαν τα στοιχεία 600 φυσικών προσώπων που αγόρασαν χρυσό. Ταυτόχρονα οι τράπεζες έστειλαν (κατόπιν αιτήματος του ΣΔΟΕ) και τα στοιχεία όσων προέβησαν σε πωλήσεις χρυσού κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Από την πρώτη επεξεργασία που έχει πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ έχουν διαπιστωθεί περίπου 70 περιπτώσεις όπου οι αγοραπωλησίες ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ και φθάνουν το ένα εκατ. ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν και τρία φυσικά πρόσωπα που έκαναν ιδιαίτερα μεγάλες αγορές χρυσού (άνω των 500.000 ευρώ έκαστος). Ο φόβος, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς για κατάρρευση του ευρώ, έχει οδηγήσει τόσο τους επενδυτές όσο και τους μικροκαταθέτες να μετατρέπουν τα κεφάλαιά τους σε χρυσό. Από τις 600 περιπτώσεις οι περισσότερες αφορούν μικρές τοποθετήσεις που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ. Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, αρχικώς θα ελεγχθούν οι 70 επενδυτές σε χρυσό που τοποθέτησαν κεφάλαια άνω των 200.000 ευρώ προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των χρημάτων.
Ήδη μέσω του συστήματος elenxis ελέγχονται οι δηλώσεις των παλαιότερων οικονομικών ετών, ενώ αναμένονται και στοιχεία από τις εφορίες που ανήκουν.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος