Η  αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Μαΐου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του ιικού φορτίου στη χώρα. Συγκεκριμένα έως και την Κυριακή 21 Ιουνίου καταγράφηκαν 362 νέα κρούσματα Covid-19. Τον Μάιο, οπότε και άρχισε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, είχαν καταμετρηθεί 299 κρούσματα.

Τους ειδικούς απασχολούν ιδιαίτερα οι εστίες μετάδοσης του ιού μετά από συγκεκριμένα γεγονότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ΄ αρχάς στις μουσουλμανικές κοινότητες της Ξάνθης, της Ροδόπης και των Πομακοχωρίων μετά το μπαϊράμι και την εκτεταμένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στους τοπικούς πληθυσμούς με μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Επίσης προβληματίζει μία δεύτερη, πολύ λιγότερο εξηγήσιμη εστία, η οποία ανησυχεί τους ειδικούς του ΕΟΔΥ και αφορά στα 7 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Δύο μεσήλικες γυναίκες -και μάλιστα αδερφές- φέρονται να έχουν μεταδώσει τον ιό σε συντοπίτες τους. Η μία εκ των δύο νοσηλεύεται με πνευμονία. H ιχνηλάτηση συνεχίζεται προκειμένου να καθοριστεί χωροταξικά ο χάρτης της τοπικής μετάδοσης του ιού.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει σπεύσει στην περιοχή, ενώ το «παρών» έδωσε και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μέσα στην ημέρα αναμένονται και τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με τα επτά άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη γνωστοποίηση της ύπαρξης κρουσμάτων κορωνοϊού, η δημοτική αρχή έκλεισε τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εδράζονται στη δημοτική ενότητα Σουλίου, ενώ κανονικά πραγματοποιούνται οι εξετάσεις για τις Πανελλήνιες στο εξεταστικό κέντρο της περιοχής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση από ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία για την προέλευση των  κρουσμάτων, δηλαδή αν ήταν από την περιοχή ή «εισαγόμενα».

Παράλληλα, εξήγησε ο δήμαρχος, έχει απολυμανθεί δύο φορές το Κέντρο Υγείας, ενώ πραγματοποιούνται απολυμάνσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η Παραμυθιά είχε επιβεβαιωμένο μηδενικό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μία εβδομάδα πριν από την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής περιόδου με την ένταξη των διεθνών πτήσεων και το άνοιγμα των πυλών της χώρας, φαινόμενα όπως αυτά στη Θεσπρωτία και Θράκη ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους, οι οποίοι και διαχειρίζονται σε έναν βαθμό τη θωράκιση της κοινωνίας έναντι της πανδημίας.

Προβληματισμένος εμφανίζεται ως προς το ενδεχόμενο εμφάνισης στην Ελλάδα ενός δεύτερου κύματος Covid-19 μετά το άνοιγμα των συνόρων της χώρας στους τουρίστες ο γνωστός καθηγητής του Stanford Γιώργος Ιωαννίδης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Protagon.

«Χρειάζεται εγρήγορση, ακόμα δεν έχουν κριθεί όλα. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι με σχετικά περιορισμένη χρήση τεστ και με έλλειψη συνεχούς αντιπροσωπευτικής επιδημιολογικής επιτήρησης, αν υπάρξει ένα νέο επιδημικό κύμα, αυτό θα το καταλάβουμε με καθυστέρηση δύο εβδομάδων όταν θα αρχίσουν να έρχονται ασθενείς για νοσηλεία και σοβαρή κλινική εικόνα. Τα κύματα του κορωνοϊού είναι ταχύτατα, δύο με τρεις χαμένες εβδομάδες μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά. Η Ελλάδα ήταν τυχερή ότι το πρώτο κύμα που την έπληξε δεν ήταν υψηλό, καθώς ειδικά τον χειμώνα είμαστε σχετικά μια απομονωμένη χώρα με λίγους επισκέπτες και μάλλον υποτονική κινητικότητα πληθυσμών. Μακάρι να μην υπάρξει σημαντικό δεύτερο κύμα. Το σενάριο αυτό είναι σχετικά πιθανό, το εύχομαι, αλλά δεν είναι βέβαιο. Αλλά, αν υπάρξει, και ειδικά αν είναι υψηλό (π.χ. λόγω του τουρισμού), πρέπει να προετοιμαστούμε όσο γίνεται καλύτερα ώστε να το αντιμετωπίσουμε».

Οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν τις εκρηκτικές μεν αλλά τοπικής εμβέλειας εξάρσεις του κορωνοϊού γνωρίζοντας πως, για να τιθασευτεί αποτελεσματικά μία τοπική εμφάνιση του ιού, χρειάζονται τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Άρα το μεγάλο πρόβλημα των ειδικών αφορά στην επιδημιολογική εικόνα μετά την παρέλευση της τυπικής περιόδου επώασης του κορωνοϊού μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος και τα ανησυχητικά φαινόμενα εστιών συγχρωτισμού που είδαμε σε διάφορα σημεία της Αττικής, στη Μύκονο, στη Χαλκιδική και αλλού. Χρειάζονται περίπου 20 ημέρες («τυφλή σιωπηρή περίοδος» αποκαλείται επιστημονικά) για να εμφανιστεί ένα κρούσμα που προέρχεται από μία εστία έντονου συγχρωτισμού.

Επανερχόμαστε στον καθηγητή κ. Ιωαννίδη και στην κατηγορηματική άρνησή του ως προς την επιβολή ενός νέου lockdown. Επισημαίνει ο καθηγητής του Stanford: «Η δικαιολογημένη μεν, τυφλή δε απάντηση με τα γενικευμένα lockdowns ήδη έκανε τεράστια βλάβη στη ζωή και στην υγεία μας και ελπίζω να μην επαναλάβουμε τέτοια μεσαιωνικά μέτρα τώρα που ξέρουμε καλύτερα τι συμβαίνει. Το ερώτημα δεν είναι “υγεία ή οικονομία”, όπως αφελώς το παρουσίασαν μερικοί προσπαθώντας να φτιάξουν ένα ψευτοηρωικό αφήγημα εγκλεισμού. Τα παρατεταμένα lockdowns καταφέρνουν συντριπτικές βλάβες στην υγεία. Κατάρρευση της ψυχικής υγείας, αυτοκτονίες, οικογενειακή βία, αλκοολισμός, αύξηση σε χρόνια νοσήματα όπως στεφανιαία νόσος, μη αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων από το σύστημα υγείας είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα. Η κατάρρευση της οικονομίας τσακίζει το σύστημα υγείας και πρόνοιας και αυτό οδηγεί σε πιο γρήγορο θάνατο τόσο τους ηλικιωμένους όσο και τους νέους. Σε κάποιες παλαιότερες οικονομικές κρίσεις βέβαια μειώθηκαν οι θάνατοι από τροχαία και επίσης θάνατοι από μερικά χρόνια νοσήματα, γιατί οι άνθρωποι ήταν άνεργοι μεν, αλλά είχαν χρόνο να δούνε και να αγκαλιάσουν τους φίλους τους, να χαλαρώσουν, να κάνουν άλλα ενδιαφέροντα πράγματα – όλα αυτά τα πλεονεκτήματα δεν υπάρχουν με το lockdown και την αποστασιοποίηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παρατεταμένα lockdowns κινδυνεύουν να αυξήσουν κατακόρυφα τον αριθμό θανάτων από φυματίωση. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από φυματίωση, κυρίως νέοι, όσο κι αν τα ΜΜΕ δεν έχουν γράψει ούτε μια υποσημείωση για αυτούς, όσο πουλάνε υστερική τρομολαγνεία κορωνοϊού. Επίσης, με τα lockdowns, έχουν ανασταλεί τα προγράμματα παιδικών εμβολιασμών με κίνδυνο να πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ενώ ο αριθμός ατόμων σε κίνδυνο λιμού έχει αυξηθεί σε 1,1 δισεκατομμύριο. Αν παραταθούν, τα τυφλά lockdowns μπορεί να γίνουν ίσως το σημαντικότερο σφάλμα στην Ιστορία του σύγχρονου κόσμου. Δημιουργούν δυστοπικές, απάνθρωπες κοινωνίες φοβικών, αποξενωμένων, καταθλιπτικών, στενά εποπτευόμενων και χειραγωγούμενων ανθρώπων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης