Ο Δήμος Γρεβενών διαθέτει ομολογουμένως ένα τεράστιο δασικό πλούτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η καφέ αρκούδα, τα πολλά πέτρινα γεφύρια, ο πολιτισμός και η παράδοση της περιοχής, η εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, τα μανιτάρια αλλά και με δυνατότητα για πολλαπλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το ράφτινγκ, το κανό και καγιάκ, η πεζοπορία και η ορειβασία.

Η υποψηφιότητα των Γρεβενών για την ενσωμάτωσή τους στο παγκόσμιο δίκτυο «Πρότυπων δασών», ξεκίνησε από την ενεργοποίηση, το 2009, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, στο οποίο μετέχει επίσης από την Ελλάδα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με σημείο αναφοράς το Πήλιο.

Σε ευρωμεσογειακό επίπεδο, μέλη του προγράμματος είναι περιοχές από την Ισπανία, τη Γαλλία, και την Ιταλία, ενώ υπάρχουν και παρατηρητές από το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία. Σε παγκόσμιο επίπεδο δραστηριοποιούνται περισσότερα από 50 πρότυπα δάση σε 20 χώρες.

«Ο νέος Δήμος Γρεβενών πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για να γίνει πρότυπο δάσος» αναφέρει ο δασολόγος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Τσίμπλινας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι φορείς των Γρεβενών προσπαθούν να οργανωθούν, ώστε σε συνεργασία με το «Μεσογειακό Δίκτυο Προτύπων Δασών» να καταλήξουν σε προτάσεις που θα εφαρμοστούν στην περιοχή. Ως παραδείγματα έφερε δράσεις ευαισθητοποίησης του κόσμου για την προστασία της πανίδας προστατευμένων περιοχών, προβολής του ιδιαίτερου πολιτιστικού προϊόντος ενός τόπου, προώθησης των αγροτικών προϊόντων αλλά και ήπιων μορφών τουρισμού.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πρότυπο Δάσος» το 2012, οι δασικές περιοχές που συμμετέχουν σε αυτό θα θέσουν υποψηφιότητα, ώστε να ανακηρυχθούν «πρότυπα δάση». Μια τέτοια διάκριση θα ανοίξει στη συνέχεια τον δρόμο για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων διαχείρισης δασών.