Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ηπείρου από τη μόλυνση που συνεχίζει να υφίσταται στο μεγαλύτερο ποτάμι της Ηπείρου, τον Καλαμά. Τα νερά της ήδη επιβαρυμένης λίμνης Παμβώτιδας αλλά και τα νερά της τάφρου Λαψίστας, όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων, αποτελούν μια από τις βασικές πηγές ρύπανσης του ποταμού, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Οι σχετικές μετρήσεις προέρχονται από την Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου της νέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες όμως διενεργούνται μόλις εδώ και έναν χρόνο. Παρόλο όμως που έχει διαπιστωθεί το μέγεθος της μόλυνσης, δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια μέτρα περιορισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πιέσεις που δέχεται το ποτάμι μεταξύ αυτών και από διάφορες βιομηχανίες είναι πολλές. Τα επίπεδα των αμμωνιακών και των νιτρικών είναι σαφώς αυξημένα και ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί για τη διαβίωση των ψαριών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλά ειδικά για την τάφρο της Λαψίστας όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το πρόβλημα διογκώνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτων Βασιλική Πουλιάνου.

Ο Πάνος Παππάς, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» εξηγεί ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο. Αντίθετα ορισμένα μέτρα που είχαν ληφθεί σήμερα έχουν ατονήσει. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι και πρέπει να έρθουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Δεκεμβρίου, στην είσοδο και την έξοδο της τάφρου της Λαψίστας, η οποία τροφοδοτεί τον Καλαμά με νερό, οι δείκτες στα νιτρώδη παρουσίασαν υπέρβαση κατά 1.030%. Αυτή η υπέρβαση, σύμφωνα με τον Πάνο Παππά είχε φτάσει το καλοκαίρι και στο 14.000%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: e-igoumenitsa.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης