Τα αναμορφωτικά μέτρα του εγκλεισμού στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, μέχρι την ενηλικίωσή του, αλλά και της καθημερινής παρακολούθησής του από παιδοψυχίατρο, επέβαλε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων σε βάρος του 16χρονου, που ομολόγησε ότι τον Ιούνιο του 2016 σκότωσε με κουζινομάχαιρο τον 14χρονο φίλο και συμμαθητή του, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης. Ένταση επικράτησε το πρωί, πριν την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο ανήλικος κατηγορούμενος, φτάνοντας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, δέχθηκε λεκτική επίθεση από συγγενείς του θύματος, οι οποίοι -μάλιστα- επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον του, ενώ πέταξαν προς τον νεαρό πλαστικά μπουκάλια με νερό.

Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα κατευνάστηκαν και η διαδικασία κύλησε -σύμφωνα με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης- ομαλά.

Στην ολιγόλεπτη απολογία του, ο καθ΄ ομολογίαν δράστης, κλήθηκε να περιγράψει τον τρόπο που αφαίρεσε τη ζωή του φίλου του και τα κίνητρα της αποτρόπαιης πράξης του, αλλά φαίνεται πως περιορίστηκε να πει, πως δεν θυμάται τίποτα κι ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε.

Αντιθέτως, στην ανακριτική του απολογία, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία, ο ίδιος είχε κάνει λόγο για «μπούλινγκ» που υφίστατο από το θύμα και κάποια άλλα παιδιά της παρέας του, με «φόντο» την οικονομική κατάσταση της οικογενείας του.

Ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε προς τους δικαστές, ο κατηγορούμενος ανήλικος να «τιμωρηθεί» με εγκλεισμό σε Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων και να παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από παιδοψυχίατρο, πρόταση η οποία έγινε τελικώς δεκτή.

Η υπεράσπιση ζήτησε να ανασταλούν τα επιβληθέντα αναμορφωτικά μέτρα μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Στο άκουσμα της τελικής απόφασης, συγγενείς του άτυχου Τάσου, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ ο πατέρας του, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε την ελληνική Δικαιοσύνη. «Ό,τι μπορούσε να κάνει το δικαστήριο το έκανε στο απόλυτο» είπε.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για δικαίωση της οικογενείας του θύματος. «Η απόφαση διόρθωσε κάτι πρωτοφανές. Μέχρι σήμερα, ένας ανήλικος δολοφόνος ήταν ελεύθερος. Με την δικαστική απόφαση ανετράπη αυτό το καθεστώς. Οι γονείς δεν μπορούσαν να ζήσουν με τον εφιάλτη ότι ο δολοφόνος του παιδιού τους είναι ελεύθερος» δήλωσε, ενώ ερωτηθείς για το εάν η οικογένεια του 14χρονου σκοπεύει να κινηθεί εναντίον των γονιών του δράστη, απάντησε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της κοινωνικής ειρήνης.

Το πρωτοφανές έγκλημα είχε «παγώσει» το πανελλήνιο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο συνομήλικοι φίλοι επέστρεφαν στα σπίτια τους, ύστερα από βραδινή διασκέδαση στο δημοτικό αναψυκτήριο της Γέφυρας, όπου φαίνεται ότι είχε προηγηθεί κάποιος καβγάς.

Προφασιζόμενος ότι πρέπει να πάει τουαλέτα, ο δράστης ανέβηκε για λίγη ώρα στο σπίτι του, ενώ ζήτησε από τον φίλο του να τον περιμένει προκειμένου «να τα βρουν».

Επιστρέφοντας, κρατούσε στο χέρι του ένα κουζινομάχαιρο, το οποίο κατηγορείται ότι κάρφωσε στο λαιμό του άτυχου Τάσου. Φαίνεται μάλιστα, ότι επιχείρησε να πνίξει το θύμα του, με το οποίο πάλεψε στην προσπάθεια του άτυχου αγοριού να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Η δολοφονία αποκαλύφθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν κάτοικος της Γέφυρας εντόπισε το άψυχο κορμί του μαθητή κοντά στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής. Από τις έρευνες που ακολούθησαν οι αστυνομικές αρχές ταυτοποίησαν τον δράστη, που ομολόγησε τελικά την πράξη του.

Ανακριτής και εισαγγελέας, μετά την απολογία του, είχαν αποφασίσει να επιβάλουν εναντίον του αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονταν η παρακολούθηση ψυχολογικού προγράμματος σε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα και η απαγόρευση μετάβασης και διαμονής του στον μέχρι τότε τόπο κατοικίας του, δηλαδή στη Γέφυρα. Έκτοτε μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσε με τους γονείς του.