Xρήστος Μαζάνης
Συνεχίζει να κρύβει εκπλήξεις το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Έπειτα από την ανεύρεση του κεφαλιού μίας εκ των δύο Σφιγγών την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ευρήματα.
Παράλληλα όπως άλλωστε έχει δημοσιεύσει το zougla.gr καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η αρχαιολογική ομάδα να βρει –αν υπάρχουν–κτερίσματα στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου, τα οποία θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών που ετάφησαν στον τύμβο.
Όπως αναφέρει σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού:
Στη δημοσιότητα δίνεται για πρώτη φορά, υλικό από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας.
Επίσης, παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.
Δεν υπάρχει θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου, σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδαΗ υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.
Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.
(σχέδιο του Μιχάλη Λεφαντζή για την είσοδο του ταφικού μνημείου με τις Σφίγγες)
(κομμάτια από τα φτερά των Σφιγγών)
(κομμάτια από τα φτερά των Σφιγγών)
(κομμάτια από τα φτερά των Σφιγγών)
(σχέδιο του Μιχάλη Λεφαντζή)
Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.
Τεχνικές παρατηρήσεις
1. Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών ,ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).
2. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.
3.Αναλυτικά, θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών στην επόμενη ενημέρωση, καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.
Η ψευδής είδηση περί ανεύρεσης αγάλματος
Το μεσημέρι της Τετάρτης κάποια ειδησεογραφικά portal δημοσίευσαν ότι στις ανασκαφές βρέθηκε ένα άγαλμα. Μάλιστα παρουσίαζαν την είδηση με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται πως οι ανασκαφείς το είχαν κρύψει από τη δημοσιότητα προκειμένου να το δείξουν αργότερα. Φυσικά το Υπουργείο Πολιτισμού το διέψευσε άμεσα. Την ίδια ώρα τα sites αυτά αναγκαστικά απέσυραν την ψευδή είδηση.
Tα σχέδια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή για το πώς κατασκευάστηκε ο περίβολος του τύμβου Καστά
Στις 22 Οκτωβρίου στην κεντρική βιβλιοθήκη Σερρών έγινε μια εκπληκτική παρουσίαση για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, με τίτλο «Το χρονικό της ανασκαφής του περιβόλου της Αμφίπολης».
Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε παρουσιάζονται κάποια από τα σχέδια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στο αρχαιολογικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης, παρουσία της υπεύθυνης αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.
Το υλικό περιέχει σημαντικά στοιχεία για τον περίβολο του ταφικού μνημείου αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκε.
Παρουσιάζεται επίσης η σεισμική τομογραφία του τύμβου με ένα από τα σχέδια που δημοσίευσε πρόσφατα το zougla.gr, όπου ουσιαστικά φαίνoνται κάποιοι χώροι μέσα στον τύμβο.
Η συγκεκριμένη παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των «Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας» με ομιλήτρια την Αριάδνη Παπαφωτίου.
Διαβάστε επίσης:
Έτσι κατασκευάστηκε ο περίβολος του τάφου της Αμφίπολης – Μοναδικά σχέδια
Έλληνες φυγάδευσαν τα αρχαία της Αμφίπολης
Αμφίπολη: Νέα αναπαράσταση από το εσωτερικό του τάφου
Το ωραιότερο πορτραίτο του Μ. Αλεξάνδρου
Λύνουν τον γόρδιο δεσμό της Αμφίπολης
Μακεδονικός ο τύμβος της Αμφίπολης
Δείτε τις εκπομπές με τίτλο «Τα μυστικά της Αμφίπολης» στην τηλεόραση της Ζούγκλας:
Δείτε ακόμα: Αμφίπολη όπως… Βεργίνα
Διαβάστε τα ρεπορτάζ του zougla.gr για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης:
Ενδείξεις σεισμού στον Τάφο της Αμφίπολης
Εντυπωσιακό βίντεο με 3D απεικόνιση του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης
Οι 140 που στηρίζουν τις εμμονές της καθηγήτριας Παλαγγιά
Μακεδονικός ο τύμβος της Αμφίπολης
«Υπάρχουν περισσότεροι χώροι απ’ όσους γνωρίζουμε στον τάφο της Αμφίπολης»
Τύμβος, ένα πανάρχαιο έθιμο των Ελλήνων
Oι αρχαιοκάπηλοι της Αμφίπολης
Η συνέντευξη της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο zougla.gr
Eκπομπές για την Αμφίπολη :
Δείτε την πρώτη εκπομπή «Τα μυστικά της Αμφίπολης» που μεταδόθηκε από το Zougla TV
Χ.Τζάλας: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι στην Αμφίπολη δεν βρίσκεται ο Mέγας Αλέξανδρος»
Ενδιαφέρουν: Mάχη με τον χρόνο
Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι διαψεύδουν τον Σ. Καργάκο για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου
Οι άγνωστες ιστορίες της Αμφίπολης
Η συνέντευξη της Λιάνας Σουβαλτζή στο zougla.gr για τον τάφο της Αμφίπολης
Παντερμαλής: Η Αμφίπολη εγείρει το ενδιαφέρον του ελληνικού και διεθνούς κοινού
Διαβάστε τις συνεντεύξεις που έδωσαν στο zougla.gr διεθνούς φήμης Ιταλοί αρχαιολόγοι:
“Ο στρατηλάτης δεν ετάφη στην Αμφίπολη”
Προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο
“Οι Καρυάτιδες περιπλέκουν το μυστήριο”