Τα νεοαποκτηθέντα, σπάνια κειμήλια που κοσμούν πλέον τις προθήκες του ανακαινισμένου Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων παρουσιάστηκαν επίσημα το πρωί του Σαββάτου, σε ειδική εκδήλωση και ξενάγηση από τον ιδρυτή του μουσείου Φώτη Ραπακούση. 

Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους επιστήμονες και εκπρόσωποι πολιτικών αρχών, βρέθηκαν στα πρώην κελιά της Μονής Αγ. Παντελεήμονος, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς το 1822 και σήμερα στεγάζεται το μουσείο, προκειμένου να θαυμάσουν τα νέα εκθέματα, κυρίως δε το καριοφίλι του Αλή Πασά αλλά και το ξίφος του Απόστολου Αρσάκη.

Ένα καριοφίλι συνυφασμένο με ιστορικούς σταθμούς

Το φιλοτεχνημένο από χρυσό και ασήμι καριοφίλι του Αλή Πασά αποτελεί εξαίρετο δείγμα παραδοσιακής ηπειρώτικης τέχνης, με φυτική διακόσμηση και μήκος που ξεπερνά το 1,5 μέτρο (1,56 μ.). Το καριοφίλι έχει επίσης ταυτότητα, αφού δίπλα στον μηχανισμό πυροδότησης είναι σκαλισμένη η επιγραφή «ΑΛΗ ΠΑCIA 1804».



Ο κ. Ραπακούσης δήλωσε περήφανος που κληροδοτεί στην πόλη του αυτό το σπάνιο κειμήλιο, που «θα το ήθελε στις προθήκες του οποιοδήποτε μουσείο στον κόσμο». Όπως εξήγησε, δεν βρήκε ο ίδιος το καριοφίλι, αλλά έφτασε στην κατοχή του από απροσδόκητη τύχη: «Επικοινώνησε μαζί μου μια παλιά αρχοντική οικογένεια των Ιωαννίνων, η οποία είχε μεταναστεύσει από τη δεκαετία του 1930 στην Αθήνα. Μαζί τους τότε πήραν και το κειμήλιο, το οποίο είναι καταγραμμένο σε προικώο. Ο κτήτορας, που πέθανε πριν δύο χρόνια, είπε στη σύζυγό του πως ήταν επιθυμία του το όπλο να επιστρέψει στα Ιωάννινα, εφόσον ικανοποιηθεί οικονομικά. Είμαι τυχερός γιατί από την πλευρά της οικογένειας κυριαρχούσε η επιθυμία του θανόντος και όχι το οικονομικό συμφέρον».

Τον λόγο πήρε και ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Τάσος Παπασταύρος, που μαζί με τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Παντούλα είχαν συνοδεύσει τον κ. Ραπακούση στο ταξίδι του στην Αθήνα προκειμένου να αγοράσει το όπλο του Αλή Πασά. Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Παπασταύρος, το πρώτο βράδυ μετά την απόκτησή του ο Φ. Ραπακούσης κοιμήθηκε με το καρυοφύλλι… αγκαλιά!

Η χρονολογία 1804 παραπέμπει σε δύο ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, που πιθανόν να έχουν σχέση και με το συγκεκριμένο όπλο. «Το 1804» είπε ο κ. Ραπακούσης «έχουμε για πρώτη φορά στα Ιωάννινα την άφιξη της αγγλικής διπλωματικής αποστολής, δηλαδή ίδρυση προξενείου. Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο να είναι δώρο του Γεωργίου Α΄ της Αγγλίας για να αποκτήσει την εύνοια του Αλή Πασά.

»Το δεύτερο ιστορικό γεγονός, η κατάλυση της Σουλιώτικης Συμπολιτείας τον Δεκέμβριο του 1803. Αρχές του επομένου έτους, του 1804, ο σουλτάνος Σελίμ Γ΄, για να επιβραβεύσει τον Αλή Πασά, τον ανακηρύσσει ανώτατο Βεζίρη και Ρούμελη Βαλεσή (σ.σ.: βαλής της Ρούμελης, κυβερνήτης) στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, από τη Σόφια μέχρι τη Μάνη. Δεν αποκλείεται να είναι δώρο του Σουλτάνου, παράλληλα με το αξίωμα».

Απ. Αρσάκης: Δόκτορας με το… σπαθί του
 
Το δεύτερο αντικείμενο που περιήλθε πρόσφατα στην κατοχή του Φώτη Ραπακούση και παρουσιάζεται πλέον στο μουσείο είναι το ασημένιο ξίφος του Απόστολου Αρσάκη. Ενός από τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, που γεννήθηκε στην Χοτοχόβα της Βόρειας Ηπείρου και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό.

Το ξίφος έχει σκαλισμένο το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του Αρσάκη και το έτος 1813. Ήταν η χρονιά που ο ίδιος ανακηρύχθηκε δόκτορας ιατρικής, εξού και εικάζεται ότι το πολυτελές αντικείμενο ήταν το δώρο της οικογένειάς του προς τον ίδιο.

Με πληροφορίες από epiruspost, AME-ΜΠΕ, ΕΡΤ Ιωαννίνων
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη