Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Χειροπέδες σε μέλη εγκληματικής οργάνωσης που είχαν… αδυναμία στα ακριβά ρολόγια και κοσμήματα πέρασαν στις αρχές Οκτωβρίου άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zougla.gr, όλα συνέβησαν την 1η Οκτωβρίου λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, όταν οι αστυνομικοί παρατήρησαν δύο άνδρες να κινούνται ύποπτα στη συμβολή των οδών Πάργας και Μακρυγιάννη και αποφάσισαν να τους ελέγξουν.
Οι ύποπτοι κρατούσαν δύο νάυλον σακούλες και κινούνταν εποπτικά προς τον περιβάλλοντα χώρο. Στη θέα των αστυνομικών πέταξαν τις σακούλες και πριν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τους προσεγγίσουν, το έβαλαν στα πόδια κινούμενοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Τότε ακολούθησε κυνηγητό το οποίο και κατέληξε στην ακινητοποίηση των δύο ανδρών.
Κατά τη σύλληψή τους ωστόσο, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφού οι δράστες συνεχώς κλωτσούσαν και χτυπούσαν τους αστυνομικούς, ακούστηκε έντονη επιτάχυνση από ένα όχημα που ήταν σταθμευμένο σε απόσταση λίγων μέτρων από τους δράστες και τους αστυνομικούς και, πριν προλάβουν οι ένστολοι να αντιδράσουν, το αυτοκίνητο εισήλθε με μεγάλη ταχύτητα σε μονόδρομο και έγινε καπνός. Προφανώς επρόκειτο για συνεργό των δύο ανδρών που εκτελούσε χρέη «τσιλιαδόρου».
Ληστές με… ακριβά γούστα
Όπως προέκυψε από τον σωματικό έλεγχο, τα μέλη της οργάνωσης με καταγωγή από τη Γεωργία, φαίνεται ότι είχαν αδυναμία στα ακριβά κοσμήματα και στα πολυτελή ρολόγια καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν τρία ρολόγια μάρκας Rolex, Steel και Sector.
Στις σακούλες δε που είχαν πετάξει πριν από μερικά λεπτά βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένα ρολόι χρυσό, ένα πετράδι απροσδιόριστου είδους, ένα μενταγιόν χρυσό σε σχήμα καρδιάς, ένα ακόμη χρυσό στρογγυλό, ένα κολιέ λαιμού με ροζ πέτρα, ένα βραχιόλι ασημί, ένα δαχτυλίδι με κόκκινες και πράσινες πέτρες, ένα σκουλαρίκι με λίθους, ένα μονόγραμμα με πετράδια και ένα δερμάτινο αντρικό καφέ σακάκι.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω αντικείμενα, οι δράστες τα είχαν αποσπάσει από το σπίτι ενός 41χρονου το οποίο βρίσκεται δίπλα στη συμβολή των οδών όπου συνελήφθησαν.
«Μαέστροι» του είδους
Καλά ενημερωμένες πήγες, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι από τον τρόπο δράσης τους προκύπτει πως οι δύο συλληφθέντες αλλά και ο συνεργός τους που αναζητείται είναι έμπειροι ληστές και διαθέτουν υψηλού επιπέδου τεχνική κατάρτιση. Και αυτό γιατί εισβάλλουν σε σπίτια και καταστήματα χωρίς να αφήνουν ίχνη διάρρηξης με την χρήση κλειδιών «passe-partout».
Παράλληλα, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι πλαστικό το οποίο βρέθηκε στην κατοχή τους, είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν χωρίς να αφήνουν ίχνη πόρτες που ήταν κλειστές αλλά όχι κλειδωμένες.
Από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες δεν έχουν εκδώσει στο όνομά τους ΑΦΜ, ενώ από τα διαβατήριά τους προκύπτει ότι εισήλθαν στη χώρα μας την 4η Σεπτεμβρίου 2018 μέσω Θεσσαλονίκης.
Εξετάζεται σύνδεση τους με ευρύτερο κύκλωμα
Ο τρόπος δράσης των συλληφθέντων και το επίπεδο της κατάρτισής τους οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα πως οι δύο Γεωργιανοί που συνελήφθησαν καθώς και ο συνεργός τους που το έσκασε, αποτελούν παραφυάδα ενός ευρύτερου εγκληματικού δικτύου που ειδικεύεται στις διαρρήξεις οικιών εύπορων οικογενειών.
Ειδικότερα, εξετάζεται αν η εν λόγω ομάδα σχετίζεται με τη πενταμελή σπείρα Γεωργιανών που είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Αγίους Αναργύρους και Εξάρχεια.
Η ομάδα διέπραττε ληστείες και κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ είχε ταυτοποιηθεί και ένας 40χρονος ως ο αρχηγός της οργάνωσης. Σμφωνα με την αστυνομία, ο αρχηγός της σπείρας ήταν εκείνος που έδινε τις εντολές στα υπόλοιπα μέλη και έχαιρε απόλυτου σεβασμού από όλους τους δράστες της οργάνωσης. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν κακοποιοί που ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους, όπως φυσικοί αυτουργοί και τσιλιαδόροι. Σημειώνεται, ότι στην προσπάθειά τους να μην εντοπιστούν από την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα που ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία τρίτων προσώπων.
Εξιχνιάστηκαν δύο ληστείες που είχαν διαπράξει οι δράστες σε Άγιο Δημήτριο και Χαλάνδρι, καθώς και εννέα περιπτώσεις διαρρήξεων σε οικίες, σε Αθήνα, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Παγκράτι, Κολωνό και Χαλάνδρι, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε δεκάδες επιπλέον περιπτώσεις.