Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστυνομικά σενάρια θυμίζουν οι σκηνές που ξεπηδούν από τη δικογραφία που αφορά τους ληστές που συμμετείχαν στην οργάνωση με το ψευδώνυμο «Ροζ Πάνθηρες».

Η zougla.gr ανοίγει σήμερα τον φάκελο μιας εκ των πιο σεσημασμένων οργανώσεων η οποία συστάθηκε το 1997 από μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και έχει εμφανιστεί σε μεγάλες κλοπές κοσμηματοπωλείων σε περίπου 26 χώρες.
Το κουβάρι της δράσης της συμμορίας άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων τα οποία επιχείρησαν να ληστέψουν ένα κοσμηματοπωλείο στην Ηλιούπολη.

Πρόκειται για τους Slobodan Bogdanovic, Dejan Vusinic, Vlado Stojanovic και Slavica Stanojcic που φαίνεται ότι σχετίζονται με πέντε άτομα, τα οποία ήταν μέλη της οργάνωσης και είχαν συλληφθεί στην Κω τον Ιούνιο του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «ειδικότητες»

Οργάνωση, δομημένη δράση και διακριτοί ρόλοι είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τη συμμορία, καθιστώντας για αρκετό καιρό τη σύλληψή της δύσκολη υπόθεση.

Οι κινήσεις της οργάνωσης ήταν απόλυτα προγραμματισμένες, με τα μέλη της να ειδικεύονται σε ξεχωριστούς τομείς. Κάποιοι αναζητούσαν, εντόπιζαν και στοχοποιούσαν τα καταστήματα.
Άλλοι ειδικεύονταν στην κατασκευή ιδιαίτερων κλειδιών πασπαρτού, με τα οποία έκλεβαν αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι είχαν το ρόλο «τσιλιαδόρου» σταθμεύοντας τα αυτοκίνητα πλησίον του στόχου.

Φυσικά, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι «ποντικοί» οι οποίοι αφαιρούσαν τα αντικείμενα από τα καταστήματα, παραδίδοντάς τα άμεσα σε άλλα μέλη προκειμένου να διαφύγουν και να τα διαθέσουν.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιζε και η «οπισθοφυλακή» η οποία φρόντιζε να μην πλησιάσει κανείς στο σημείο δράσης, διασφαλίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της «αποστολής».

Το «θαυματουργό»… πασπαρτού

Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης φαίνεται να αποτελεί το αυτοσχέδιο κλειδί πασπαρτού, το οποίο τους έδινε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αρκετά αυτοκίνητα που στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να εισβάλουν στα καταστήματα-στόχους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους αναζητούσαν, αφαιρούσαν και χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα αυτοκίνητα παλαιού τύπου και τεχνολογίας, για να μην διαθέτουν σύστημα immobilizer, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «θαυματουργό» κλειδί, ενώ μετά το πέρας της ληστείας απομακρύνονταν από το σημείο κυρίως με μοτοσυκλέτες.

Ο τρόπος δράσης

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συμμορία δρούσε πάντα με τον ίδιο τρόπο, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, με τη δράση της να θυμίζει μια καλοστημένη παρτίδα σκάκι.

Αφού διάλεγαν το κατάστημα που θα ληστέψουν, στάθμευαν πλησίον αυτού κλεμμένα αυτοκίνητα που την επόμενη μέρα θα έπαιζαν τον ρόλο «πολιορκητικού κριού».

Πρώτες πρωινές ώρες, προσέγγιζαν το σημείο με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή κλεμμένες μοτοσυκλέτες και ένας ή δύο επιβιβάζονταν στα κλεμμένα αυτοκίνητα, ενώ οι υπόλοιποι συνέχιζαν να κινούνται με τα ενοικιαζόμενα πέριξ του στόχου σε ρόλο τσιλιαδόρου.

Ακολούθως, τη σκυτάλη έπαιρνε η «ομάδα κρούσης» που με τα κλεμμένα οχήματα είτε εμβόλιζαν τις βιτρίνες των καταστημάτων (μέθοδος ram raiding), είτε με τη χρήση ιμάντων, σχοινιών ή συρματόσχοινων που είχαν προσαρμόσει στις πόρτες ή τους κοτσαδόρους των αυτοκινήτων, τραβούσαν και παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας.

Στη συνέχεια εισέβαλαν στα καταστήματα, τα «άδειαζαν» και διέφευγαν είτε με τα κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, τα οποία αργότερα εγκατέλειπαν, είτε με τα ενοικιαζόμενα, αφήνοντας πάντα πίσω το «όχημα εισβολής».

Η σύλληψη

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε μετά τη σύλληψη του Stefan Stevanovic στις 4 Νοεμβρίου 2010, τη στιγμή κατά την οποία προσπαθούσε με συνεργό του που διέφυγε της σύλληψης, να εφοδιάσει με καύσιμα ένα κλεμμένο VW Transporter.

Διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο όχημα είχε χρησιμοποιηθεί σε κλοπές καταστημάτων, αφού στο εσωτερικό του βρέθηκαν ένα σακ βουαγιάζ, κομμάτια πλαστικού που τοποθετούν τα καταστήματα στους γιακάδες των πουκαμίσων, καθώς και πολλά ταμπελάκια από ρούχα γνωστή φίρμας.

Η συγκεκριμένη σύλληψη σε συνδυασμό με την ενημέρωση της Interpol και των γερμανικών Αρχών ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (ένας εκ των οποίων είναι και ο συλληφθείς Slobodan Bogdanovic για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για ληστείες που διέπραξε στη Γερμανία κατά την περίοδο 19 Ιουλίου 2008 έως 4 Μαρτίου 2009) βρίσκονται στην Ελλάδα, έδωσαν το έναυσμα στην ελληνική αστυνομία να ξεκινήσει έρευνα.

Τελικά οι έρευνες απέδωσαν καρπούς με τους άνδρες της αστυνομίας να συλλαμβάνουν τέσσερα άτομα, τον Slobodan Bogdanovic, Dejan Vusinic, Vlado Stojanovic και την Slavica Stanojcic, οι οποίοι φέρονται να έχουν πάρει μέρος σε τουλάχιστον 100 ληστείες «χτυπώντας» κατά κύριο λόγο κοσμηματοπωλεία.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, ληστείες και φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή.

Επιπλέον, ο Slobodan Bogdanovic κατηγορείται για πλαστογραφία και για κατοχή ναρκωτικών.

Αρνείται την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης

Ο Slobodan Bogdanovic φέρεται να αρνείται την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με τα όσα επικαλείται στην απολογία του.

Ο 35χρονος ομολόγησε δύο κλοπές σε κάποια κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι τις ληστείες τις έκανε με δύο άτομα, τα οποία όμως, όπως λέει, δεν είναι από τους τρεις συγκατηγορούμενούς του.

Μάλιστα, κάλυψε τους άλλους τρεις συλληφθέντες λέγοντας πως δεν έχουν καμία σχέση και βρέθηκαν στο σημείο συλλήψεως τυχαία.

Όσον αφορά τα διεθνή εντάλματα που έχουν εκδοθεί για τη σύλληψή του, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία, δέχθηκε ότι εμπλέκεται στις υποθέσεις χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες.

Τι λένε οι δικηγόροι

Η zougla.gr επικοινώνησε τόσο με τον δικηγόρο του 35χρονου, κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, όσο και με το δικηγόρο των Dejan Vusinic, Vlado Stojanovic και Slavica Stanojcic, Δημήτρη Γκαβέλα.

Ο κ. Κεχαγιόγλου δήλωσε ότι οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, σημειώνοντας ότι με τα έγγραφα που θα προσκομιστούν κατά τη πορεία της ανακρίσεως θα αποδειχθεί ότι λένε την αλήθεια.

«Θα αποδειχθεί ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα που κατηγορούνται από τις διωκτικές αρχές δεν βρίσκονταν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τι είπε ο κ. Κεχαγιόγλου

Ο κ. Γκαβέλας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των εντολέων του ισχυρίζονται ότι δεν βρίσκονταν καν στην Ελλάδα την περίοδο που φέρονται να συμμετείχαν σε ληστείες, σημειώνοντας ότι οι εντολείς του θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πως μερικά στοιχεία της δικογραφίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  

«Όποιος ως φυσική παρουσία δεν είναι στον τόπο του αδικήματος δεν μπορεί να εκτελέσει το αδίκημα για το οποίο τον κατηγορούν» τόνισε.

Ακούστε τι είπε ο κ. Γκαβέλας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης