Ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στα κρατητήρια του κτιρίου της αστυνομίας, στην περιοχή Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, μετά την εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τις τουρκικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης στην πλατεία Ταξίμ χθες στις 22.50 και αμέσως τον οδήγησαν στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση από ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι έφτασαν στα ίχνη του με τη βοήθεια της τεχνολογίας και συγκεκριμένα με το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ.

Τις τελευταίες ημέρες ο Άγγελος Φιλιππίδης χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο, από το οποίο παραχωρούσε συνεντεύξεις και επικοινωνούσε με τον δικηγόρο του και τους δικούς του ανθρώπους.
Έτσι, δεν ήταν δύσκολο μέσα από το σύστημα που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές να εντοπίσουν το στίγμα του και με τη βοήθεια των Τούρκων συναδέλφων τους να φτάσουν στη σύλληψή του.

Θρίλερ με την έκδοσή του στην Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οδηγήθηκε σε μονομελές δικαστήριο της Τουρκίας, όπου και χαρακτήρισε απαράδεκτη την σύλληψη του, καθώς, όπως υποστήριξε, είχε εκδώσει για τη Δευτέρα το πρωί εισιτήριο με προορισμό την Αθήνα για να παρουσιαστεί στον ανακριτή. Παραιτήθηκε από κάθε ένδικο μέσο κατά της έκδοσής του και είπε στο τουρκικό δικαστήριο ότι η επιθυμία του είναι να οδηγηθεί άμεσα ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών

Τα τουρκικά δικαστήρια ενέκριναν τελικά την έκδοση του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα. Η εκτέλεση της απόφασης θα ολοκληρωθεί με την αποστολή από το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης των σχετικών εγγράφων. Η διαδικασία αυτή, λένε οι προξενικές αρχές, μπορεί να κρατήσει από 48 ώρες έως 40 μέρες. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο κ. Φιλιππίδης θα κρατείται κατά πάσα πιθανότητα στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου συνήθως κρατούνται οι προς απέλαση ξένοι υπήκοοι.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών της Κωνσταντινούπολης και, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκόμισε το εισιτήριο που είχε εκδώσει για τη Δευτέρα το πρωί με προορισμό την Αθήνα. Ισχυρίστηκε ότι επιθυμία του ήταν και είναι να παρουσιαστεί το συντομότερο στις Αρχές.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο της έκδοσης του κ. Φιλιππίδη, η περίπτωσή του εμπίπτει σε δύο συμβάσεις. Αυτές είναι η Πολυμερής Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Παρισιού περί εκδόσεως εγκληματιών, που υπογράφηκε στις 13/12/1957, και η Σύμβαση Στρασβούργου, η οποία είναι συμπληρωματική της πρώτης, αφορά αμοιβαία δικαστική αρωγή και διεθνή δικαστική συνεργασία και συνδρομή προς αποτελεσματική δίωξη του εγκλήματος, και υπογράφηκε στις 20/4/1959.

Μέχρι την υπογραφή των δύο παραπάνω συμβάσεων τα συγκεκριμένα ζητήματα ρυθμίζονταν μέσω διμερών επί τούτου συνθηκών, καθώς το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που θεσμοθετήθηκε επί Συνθήκης Σένγκεν ισχύει μόνο για χώρες μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία δεν αποτελεί μια από αυτές.

Παρατίθεται η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του πρώην διοικητή του Τ.Τ.:

Συνελήφθη χθες το βράδυ (22.40 ώρα) στην Κωνσταντινούπολη – μετά από πληροφορίες που διαβίβασε η Ελληνική Αστυνομία στις τουρκικές Αρχές ασφαλείας – ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος αναζητείτο για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην πλατεία Ταξίμ, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Κατά τη σύλληψη βρέθηκαν στην κατοχή του:

  • 311 λίρες Τουρκίας
  • 5.615 ευρώ
  • 1.005 λίρες Αγγλίας,
  • 18.090 δολάρια Χονγκ Κονγκ
  • 220 φράγκα Ελβετίας
  • 1.514 δολάρια ΗΠΑ
  • δύο κινητά τηλέφωνα κι ένα USB 2 GB
  • μπλοκ επιταγών και κάρτες τραπεζών
  • άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες ικανότητας οδήγησης αλλοδαπών Αρχών
  • δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει, και
  • διάφορα έγγραφα.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε μεταβεί από τη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη την 03-01-2014, όπου και παρέμενε μέχρι τη σύλληψή του.

Ο ίδιος χθες, σε νέες του δηλώσεις, ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν κρύβεται και θα εμφανιστεί τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας – «το αργότερο την Τρίτη θα είμαι στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Άγγελος Φιλιππίδης δήλωσε πως εάν τον είχαν καλέσει οι εισαγγελείς θα τους είχε εξηγήσει τι είναι αυτά τα λεγόμενα «άγνωστης προέλευσης» χρήματα και θα απαντούσε για τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ που φαίνονται αδήλωτα.

Ειδικότερα, όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr, καταπέλτης είναι το πόρισμα της εισαγγελέα διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πόρισμα) για τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Το zougla.gr είχε φέρει στο φως τα σημαντικότερα εδάφια της πολυσέλιδης πορισματικής αναφοράς για το σκάνδαλο, αλλά και τα ονόματα όλων των κατηγορουμένων.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των κάτωθι αναφερόμενων προσώπων για τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:

I. Εις βάρος των:
1) Αγγέλου Φιλιππίδη
2) Μάριου Βαρότση
3) Αντώνιου Καμινάρη
4) Γεωργίου Στάμνου
5) Γεώργιου Μπριντάλου
6) Λυμπέρη Κατσουλιέρη
7) Σπύρου Πολίτη
8) Χαράλαμπου Γιαγκούδη
9) Φωτεινής Κρέστα
10) Διονύσιου Γκολφινόπουλου
11) Κλεάνθη Παπαδόπουλου
12) Χάρη Σιγανού
13) Γεώργιου Ξυφαρά
14) Δημήτριου Κυπαρίσση
15) Αναστασίας Σακελλαρίου
16) Περικλή Χανάκη
17) Παναγιώτας Μπέζα
18) Χρήστου Μαρούσου
19) Ιωάννη Τσαγδή
20) Σπυρίδωνα Παντελιά
21) Λυδίας Κεκρίδου
22) Αθανάσιου Χασάπη
23) Ιωάννη Λεβεντίδη, για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

II. Εις βάρος των
1) Κυριάκου Γριβέα
2) Αναστασίας Βάτσικα, για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.

III. Εις βάρος των
1) Μάριου Βαρότση
2) Παναγιώτας Μπέζα, για άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο II β πράξη, υπό την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1β του άρθρου 45 του Ν. 3168/2008.

IV. Εις βάρος των
1) Λαυρέντη Λαυρεντιάδη
2) Περικλή Λίβα, για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.

V. Εις βάρος των

1) Αγγέλου Φιλιππίδη
2) Δημητρίου Κοντομηνά
3) Ιωάννη Ρόρρη
4) Αλεξάνδρας Λιακοπούλου
5) Μάριου Βαρότση, για απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

VI. Εις βάρος του Δημητρίου Κοντομηνά για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω πράξη, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα (άρθρα 1, 12, 13 περ. α΄ και στ΄, 14, 26 παρ 1α΄, 27 παρ 1, 45, 4β παρ. 1 β΄, 94 τταρ. 1, 98, 386 παρ. 3 β΄-1, 390 ΠΚ άρθρο 1 παρ 1 του Ν 1608/1950, 2 παρ. 1, 2 στοιχ. α΄, γ, δ΄, 3 περ. κ΄, 5, 45 παρ. 1 στοιχ α΄, β΄, γ΄ Ν 3691/2008 ως ισχύει). 

Τι αναφέρει το πόρισμα για τον Φιλιππίδη

Μεγάλα χρηματικά ποσά, που δεν δικαιολογούνται, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, εντοπίσθηκαν σε έξι λογαριασμούς του πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη. Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αναφέρει ότι από το 2008 μέχρι το 2012 επαύξησε σημαντικά την περιούσια του με χρήματα άγνωστης προέλευσης.

ΛαυρεντιάδηςΌπως αναφέρεται στο πόρισμα, «ο Άγγελος Φιλιππίδης διετέλεσε πρόεδρος του Τ.Τ. από τον Οκτώβριο του έτους 2007 (8-10-2007) μέχρι τον Δεκέμβριο του έτους 2009 (11-12-2009). Επί των ημερών του (και συγκεκριμένα μέχρι τον Οκτώβριο του 2009) εκταμιεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας προς επιχειρήσεις, μέσω ομολογιακών δανείων, ορισμένα εκ των οποίων εκτέθηκαν αναλυτικά ανωτέρω, χωρίς η Τράπεζα να έχει εκ των προτέρων θεσμοθετήσει Κανονισμό Πιστοδοτήσεων που να καθορίζει τα όρια ανάληψης κινδύνων, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων συστημάτων για την αξιολόγηση, μέτρηση και παρακολούθησή τους και χωρίς να διατίθενται οι δέουσες υποδομές για την κατάλληλη διαχείρισή τους. Παρά ταύτα, διενεργήθηκαν κατ’ εξακολούθηση χρηματοδοτήσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ, κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών (ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες), κατά παράβαση των οικείων Πράξεων Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, όπως προκύπτει από τρεις περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλών δανειοδοτήσεων (Όμιλος Γριβέας, ALAPIS και Όμιλος ΔΕΜΚΟ), με αποτέλεσμα τη ζημία της περιουσίας της Τράπεζας της οποίας είχε τη διαχείριση» ο κ. Φιλιππίδης.

Και αυτό «παρότι γνώριζε το σύνολο των κρίσιμων κατά περίπτωση οικονομικών μεγεθών του εκάστοτε πιστούχου. Υπενθυμίζεται δε ότι απ’ όσα εκτέθηκαν ανωτέρω αναλυτικά, ότι η συνολική ζημίαΒάτσικα-Γριβέας της περιουσίας της Τράπεζας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 346.904.467 ευρώ τουλάχιστον [208.154.000 ευρώ εκ των δανειοδοτήσεων του Τ.Τ. προς επιχειρήσεις μέσω Ομολογιακών Δανείων (με στοιχεία της 30-6-2012) + 138.750.467 ευρώ ευρώ από την υπόθεση της Bestline/HPC].

»Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Άγγελος Φιλιππίδης ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως Πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων, ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, ενόψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης