Υποχωρεί από σήμερα Τετάρτη 31/1 η κακοκαιρία Avgi, που τελικά δεν έφερε τα χιόνια που είχαν αρχικά προβλέψει οι μετεωρολόγοι.
Τις προηγούμενες μέρες οι μετεωρολόγοι έκαναν προβλέψεις για χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής. Η συγκεκριμένη «αστοχία» των μετεωρολόγων προκάλεσε συζητήσεις και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, από πολίτες που δεν είδαν χιονοπτώσεις (και χιονοστρώσεις) σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Μέσα από τις σελίδες τους στο Facebook οι μετεωρολόγοι εξήγησαν τι συνέβη.
Τσατραφύλλιας: «Δεν μπορεί να γινόμαστε κάθε φορά σάκος του μποξ…»
Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, «ξέσπασε» και δήλωσε πως οι «αστοχίες δεν μπορούν να αποφευχθούν», ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του μποξ κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω που χιόνισε κιόλας ( τόσα ήταν στην Αττική)».
Επιπλέον, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας δηλώνει πως «πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο και να τον κοιτάμε στα μάτια. Αντί να αναλωνόμαστε για το ποιος έπεσε πιο πολύ μέσα».
«Πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την πολιτεία περισσότερα μέσα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Ενημερώστε τον κόσμο για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίγειους σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ. Ενημερώστε τον κόσμο ότι δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων,των δρόμων και των καταστημάτων.Μιλήστε με την αλήθεια σας. Σε όλο τον κόσμο η επιστήμη της Μετεωρολογίας καλείται να δαμάσει το χάος! Το ζητούμενο είναι να γίνονται αστοχίες για κάτι που δεν ήρθε και όχι για κάτι που ήρθε και μιας έπιασε απροετοίμαστους.
Σε ένα περιβάλλον που τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά μόνο η συνεργασία, η αλήθεια, η εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα θα θωρακίσουν περισσότερο την κοινωνία μας» κατέληξε ο μετεωρολόγος.
Μαρουσάκης: «Σφάλματα και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν»
«Τα στοιχεία μάς καθοδήγησαν σωστά και με το παραπάνω. Το τι γράφτηκε στις διάφορες προγνώσεις σαφώς και είναι θέμα πολυπαραγοντικό μιας κι ο επιστήμονας οφείλει πέραν των εργαλείων που χρησιμοποιεί να βάζει κι άλλες παραμέτρους στο τραπέζι όπως π.χ εμπειρία, προσωπική ερμηνεία του φαινομένου βάσει γνώσεων, σύγκριση με παλαιότερα συμβάντα, δόμηση περιοχής, τοπογραφία κ.α […] Σφάλματα και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν» είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Δικαιολόγησε μάλιστα και όσους αγανακτούν. «Οι πολίτες είναι απόλυτα δικαιολογημένο να αγανακτούν και στο τέλος να μας αγνοούν βλέποντάς μας να μην επικοινωνούμε προς τα έξω το σφάλμα μας παρά να ψάχνουμε να πετάξουμε βέλη απέναντι θέλοντας να πείσουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι».
Κολυδάς: Δύο βαθμοί Κελσίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα έκαναν την διαφορά
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Avgi που επηρεάζει κυρίως το κεντρικό τμήμα της χώρας και την Κρήτη
Όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος, δεν σημειώθηκαν οι χιονοπτώσεις που είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι από το Μαρούσι και πάνω, καθώς ενώ υπήρχε αρκετή ποσότητα υετού, δε μετατράπηκε σε χιόνι, που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε προβλήματα στην πρωτεύουσα.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο Θοδωρής Κολυδάς, παρότι όλα τα στοιχεία της ανώτερης ατμόσφαιρας επιβεβαιώθηκαν, δηλαδή είχαμε την πολύ ψυχρή μάζα που προκάλεσε τις χιονοκαταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, εν τούτοις δύο βαθμοί Κελσίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα έκαναν την διαφορά.
Οι -6 βαθμοί που υπήρχαν στις κατώτερες στάθμες σε ύψος 1.500 μέτρων, μέχρι το μεσημέρι έγιναν -4 , δηλαδή είχαμε άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Οι 2 βαθμοί έκαναν την διαφορά, καθώς πρακτικά τα υψόμετρα ανέβηκαν κατά 200 με 250 μέτρα. «Οι αποκλίσεις αυτές μας ήταν γνωστές από τις προγνώσεις, δηλαδή τα στοιχεία όλα έδειχναν ότι η ακρίβειά τους παρουσιάζει αυτές τις αποκλίσεις» διευκρίνισε ο μετεωρολόγος.
Η εξέλιξη της κακοκαιρίας
Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική σταδιακή εξασθένηση και από το πρωί θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές και πρόσκαιρές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -4 έως 9, στη Θράκη -1 έως 8, στη Θεσσαλία από -2 έως 9, στην Ήπειρο από -2 έως 10, στη Δυτική Στερεά από -1 έως 11, στην υπόλοιπη Στερεά από 2 έως 8, στην Πελοπόννησο από -1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 10, στις Κυκλάδες από 6 έως 10, στα Δωδεκάνησα από 7 έως 11 και στην Κρήτη από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ.
Στην Αττική αρχικά αναμένονται βροχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά του νομού όμως τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν σημαντικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου.