Τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ της εταιρείας «ΑΓΝΟ» και των εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις επερχόμενες απολύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία ενώ απαιτούν την επαναλειτουργία όλων των τμημάτων παραγωγής.
Η zougla.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων «Αγνό», κ. Γεώργιο Κουσαξίδη, ο οποίος μίλησε εκτενώς για το ιστορικό της υπόθεσης και τις ενέργειες των εργαζομένων ως απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας:
«Η Διοίκηση της ΑΓΝΟ επιτέλους μίλησε και μας είπε ότι για όλα τα δεινά φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από την ίδια. Δεν παρακαλέσαμε κανέναν να έρθει και να αγοράσει την ΑΓΝΟ , αυτοί χτυπούσαν τα τηλέφωνα και έτρεχαν σε βουλευτές να πάρουν το μεγάλο όνομα της ΑΓΝΟ. Εδώ και 10 (δέκα ) χρόνια έχουν την εταιρεία σε ζημιές γιατί έτσι τους συμφέρει.
Δικαιολόγησαν τα πάντα, αλλά κουβέντα για την ταμπακέρα. Μήπως γνωρίζουν για την διανομή των προϊόντων ΚΟΛΙΟΣ με αυτοκίνητα και οδηγούς της ΑΓΝΟ, μήπως για τα γιαούρτια της ΚΟΛΙΟΣ που φτιάχνονται στην ΑΓΝΟ και με τι κοστολόγιο, μήπως για τις επιταγές που παίρνουν ακόμα και σήμερα από το ταμείο της ΑΓΝΟ, μήπως για τους πελάτες της ΑΓΝΟ που μεταφέρθηκαν στην ΚΟΛΙΟΣ , μήπως για τις χρεώσεις (αμοιβές δικηγόρων για το άρθρο99), μήπως γνωρίζουν ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν διαταγές πληρωμών από τους παραγωγούς (500.000 €) και έρχονται και άλλες ;
Κύριοι κοιταχτείτε στον καθρέπτη σας και ρωτήστε τον : καθρέπτη καθρεπτάκι μου ποιος έκλεισε την ΑΓΝΟ ; Αυτός μπορεί να σας απαντήσει ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ .
Τα ψέματα είναι πολλά και από ποιο να αρχίσεις
1. Ισχυρίζεται η διοίκηση της ΑΓΝΟ ότι από 1 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου πληρώθηκαν όλες οι αγορές και οι δαπάνες της εταιρείας , άραγε μέσα στις πληρωμές είναι οι παραγωγοί ; Επίσης φαίνεται ότι μέσα στις δαπάνες της επιχείρησης δεν είναι οι εργαζόμενοι.
2. Στους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ οφείλονται από 3 έως 4 μήνες δεδουλευμένα . Μάλλον λείπουν πολύ καιρό από την ΑΓΝΟ και τα έχουν ξεχάσει ,μόνο έτσι δικαιολογούνται.
3. Την απεργία την αποφάσισε η Γενική συνέλευση των εργαζομένων και όχι μόνο του το Σωματείο . Μήπως θέλετε να την καταργήσουμε και αυτή ;
4. Η πτώση του τζίρου οφείλεται αποκλειστικά στις κινήσεις της Διοίκησης (κόψιμο φρέσκο γάλακτος εκτός του Ν. Θεσσαλονίκης , καμία ενέργεια προώθησης της ΑΓΝΟ).
5. Οι παράνομες διαθεσιμότητες είναι εκδικητικές και σκοπό έχουν να «φθηνύνουν» τους απλήρωτους εργαζόμενους .
6. Τέλος , όσον αφορά την επιχειρησιακή μας σύμβαση , σας γνωρίζουμε ποτέ η εργοδοσία δεν τήρησε καμία σύμβαση.
Αν κάποιος εργοδότης βλέπει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην επιχείρηση του , όχι μόνο οικονομικό , βρίσκεται νυχθημερόν εκεί και το λύνει . Φαίνεται η Διοίκηση της ΑΓΝΟ έχει σοβαρότερα προβλήματα .
Τα αιτήματα μας είναι :
Καμία απόλυση
Όχι στην διαθεσιμότητα
Άμεση πληρωμή δεδουλευμένων
Επαναλειτουργία στο 100% της επιχείρησης και όχι υπολειτουργία των τμημάτων παραγωγής .
Όσον αφορά την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης της Διοίκησης που λέει θα συνεχίσει την λειτουργία της επιχείρησης εφόσον διακοπεί η απεργία, πρόκειται για ομολογία της Διοίκησης ότι έχει κηρύξει παράνομο LOCK OUT και καλούμε τις αρμόδιες αρχές (Υπουργεία, δικαστικές αρχές κλπ.) να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να εξετάσουν όλες τις πλευρές στην υπόθεση μεταξύ των δυο εταιρειών (ΑΓΝΟ – ΚΟΛΙΟΣ)
Η Ανακοίνωση της εταιρείας:
«Η ΑΓΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε. μετά την εξαγορά της το 2003 από την ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. προχώρησε σε αντικατάσταση του απαρχαιωμένου παραγωγικού μηχανολογικού εξοπλισμού της καθώς και του ακατάλληλου στόλου διανομής της. Οι επενδύσεις έφτασαν τα 35 εκ. ευρώ. Όλα αυτά τα χρόνια της ανάπτυξης, η ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης της ΑΓΝΟ, δαπανώντας για αυτή περισσότερα από 42 εκ. Ευρώ.
Στο τέλος του 2012 η ΑΓΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ βρέθηκε σε οικονομική αδυναμία κυρίως λόγω α) των μεγάλων επενδύσεων που αναγκάστηκε να κάνει, β) της αδυναμίας άντλησης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, γ) του μεγάλου μισθολογικού κόστους, δ) της σημαντικότατης αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης (αγελαδινό γάλα) τα δύο τελευταία χρόνια (+42%) και ε) της μεγάλης αύξησης του κόστους διανομής (αύξηση τιμών καυσίμων).
Προκειμένου να αποφύγει την στάση πληρωμών στα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 η ΑΓΝΟ προχώρησε σε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσής της.
Το businessplan που εκπονήθηκε από μεγάλη πολυεθνική εταιρία συμβούλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι εφικτό α) με την περικοπή των υποχρεώσεων, β) την εξυγίανση των πωλήσεων στο βαθμό που αυτό ήταν αναγκαίο, γ) την περιστολή των δαπανών παραγωγής και λειτουργίας, δ) ως κεφάλαιο κίνησης θα χρησιμοποιούνταν οι ενεργές απαιτήσεις και οι καθημερινές της πωλήσεις, οι οποίες θα ανατροφοδοτούσαν την ρευστότητά της.
Κατά τη λειτουργία της επιχείρησης από τις 1 Ιανουαρίου και έως τις 15 Φεβρουαρίου 2013 αποδείχθηκε ότι η επιχείρηση, πληρώνοντας όλες τις αγορές και τις δαπάνες της με μετρητά, μπορούσε να επιβιώσει, επαληθεύοντας τα συμπεράσματα του businessplan.
Στις 16 Φεβρουαρίου το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΝΟ, αποφάσισε αδικαιολόγητα την κήρυξη απεργίας η οποία διήρκησε 7 ημέρες, με αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών (μισθοδοσία Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου 2013) και την ακύρωση της καταγγελίας της επιχειρησιακής σύμβασης. Σχετικά με το πρώτο αίτημα είναι γνωστό ότι λόγω της οικονομικής ύφεσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις οφείλουν στους εργαζομένους τους, δυστυχώς από 3 έως 15 μισθούς. Για το δεύτερο αίτημα, είναι ακατανόητο να απαιτεί το σωματείο να διατηρηθεί η πολυτελής επιχειρησιακή σύμβαση της πάλε ποτέ ΠΑΣΕΓΕΣ-ΟΣΕΓΟ (σύμβαση συνεταιριστικών υπαλλήλων), με σκανδαλιστικά προνόμια και αποκλίσεις από την Γ.Σ.Σ.Ε. που φθάνουν σε μέσο ποσοστό το +36%. Σημειώνεται ότι αυτή η σύμβαση ισχύει ακόμη και σήμερα.
Η απεργία επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης (μηδενισμός εισπράξεων, πτώση του τζίρου, δυσφήμιση στην αγορά).Για το λόγο αυτό, προκειμένου να προστατευθεί η λειτουργία της ΑΓΝΟ, αποφασίστηκε η εφαρμογή του πιο ήπιου μέτρου που προβλέπει η εργατική νομοθεσία, αυτού της διαθεσιμότητας (καταβολή του 50% του μισθού χωρίς την απασχόληση του εργαζομένου) για 3 μήνες στον καθένα.
Από τις 8 Μαρτίου έως και σήμερα έχει προκηρυχθεί νέα απεργία η οποία διαρκεί έως και σήμερα, με τα ίδια ακριβώς αιτήματα, προσθέτοντας τώρα και την άρση ης διαθεσιμότητας.
Το σωματείο της ΑΓΝΟ κινούμενο από ελατήρια ξένα προς τα συμφέροντα της επιχείρησης (με βάση τις αποφάσεις που έχει πάρει) και καθοδηγούμενο από συγκεκριμένο πολιτικό φορέα που το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η επιβίωσή της, απαιτεί πληρωμές από μια επιχείρηση την οποία έχει υποχρεώσει σε παύση λειτουργίας.
Η επιχείρηση θα συνεχίσει τη λειτουργία της, όταν το συνδικαλιστικό προεδρείο αποφασίσει ότι ενδιαφέρεται για τις 370 θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και διακόψει την παράλογη και ζημιογόνα απεργία».
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη