Με ερώτηση που απευθύνει προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Υγείας, το ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας επαναφέρει το ζήτημα της παρουσίας τόνων υπολειμμάτων αμιάντου στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Ρεπορτάζ της zougla.gr είχε αναδείξει ήδη από τον Ιούνιο το ζήτημα για την ύπαρξη των συγκεκριμένων αποβλήτων του επικίνδυνου και επιβλαβούς υλικού που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέμα: Εγκαταλελειμμένες ποσότητες αμιάντου απειλούν το χωριό Γέφυρα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Μια τοξική «βόμβα» από αμίαντο παραμένει περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια ενεργή σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Γέφυρα, κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας «Trastic Enteprises LTD» -της γνωστής πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ- εκατοντάδες τόνοι από μπάζα, αναμεμειγμένοι με προϊόντα αμίαντου, βρίσκονται σε μια έκταση 2-3 στρεμμάτων στην αυλή της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι της περιοχής, που είναι ανάστατοι και αγωνιούν για την υγεία τους, προσπαθούν εδώ και καιρό να κινητοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και την επιχείρηση ώστε να απομακρυνθεί ο άκρως επικίνδυνος αμίαντος.

Σύμφωνα με αναφορά της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας κ Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είδε το φως της δημοσιότητας, διαπιστώθηκαν αποθέσεις από προϊόντα αμιάντου –κυρίως αμιαντοσκεπές και αμιαντοσωλήνες- τα οποία, λόγω του μεγάλου χρόνου παραμονής, έχουν υποστεί φθορές. Σε κάποια σημεία στην πίσω αυλή της βιομηχανίας εντοπίστηκε ακόμη και πρώτη ύλη (ίνες) αμιάντου εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα αμιάντου είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων όταν σπάσουν ή φθαρούν. Με υπουργική απόφαση απαγορεύτηκε η χρήση του αμιάντου σε νέες εφαρμογές από 1/1/2005 και επίσης από το 2006 απαγορεύεται η εξόρυξη αμιάντου, καθώς και η παραγωγή αμιαντούχων προϊόντων. Αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο καρκινογόνο υλικό αν δεν απομακρυνθεί με τον κατάλληλο τρόπο θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

• Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προχωρήσει η απορρύπανση της περιοχής με τον κατάλληλο επιστημονικό τρόπο, ώστε να πάψει να εκτίθεται σε τέτοιο κίνδυνο η υγεία των κατοίκων της περιοχής. Αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό να έχει το κράτος.

• Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των εργαζόμενων στην επιχείρηση, από την απόθεση και παραμονή επί πάρα πολλά χρόνια σημαντικών ποσοτήτων αμιάντου στην έκταση αυτή.

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης