Στη Βουλή αναμένεται να βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα (29/4)οι 59 Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, προκειμένου να διατυπώσουν και εμπράκτως τη διαμαρτυρία τους για τη διάταξη που προωθεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με την οποία προβλέπονται ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν θα εργαστούν στο ΕΣΥ.

Παρότι ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να έχει κάνει ένα βήμα πίσω δηλώνοντας ότι βρήκε τον απαιτούμενο αριθμό των ιδιωτών γιατρών για να καλύψουν τα κενά στις προβληματικές περιοχές, οι γιατροί όμως δεν υποχωρούν καθώς εκτιμούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να μην εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ενεργοποιήσει τη διάταξη και τα μέτρα της, όμως δεν την αποσύρει από το νομοσχέδιο. Κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί και να την ενεργοποιήσει. Ο κλάδος είναι πλέον ξεκάθαρα αντίθετος απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κόντρα δεν φαίνεται να σταματάει εδώ.
Εξάλλου το πρόβλημα με τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία σε ιατρικό προσωπικό δεν έχει επιλυθεί. Απλώς τοποθετήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα κάποιοι ιδιώτες ώστε να καλύψουν ορισμένες βασικές ανάγκες. Άλλωστε πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς που έχουν να εργαστούν πολλά χρόνια σε νοσοκομειακό περιβάλλον και είναι προφανές ότι θα παρέχουν υπηρεσίες πολύ διαφορετικές από αυτές που θα παρείχαν εάν γνώριζαν το ΕΣΥ.

Ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους που ο κλάδος αρνήθηκε από την αρχή να συμμετάσχει στο εφεύρημα του Άδωνι Γεωργιάδη και να καλύψει τα κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Κάλυψη κενών με συνταξιούχους καθηγητές ιατρικής

Το πρόβλημα όμως των ελλείψεων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και εξαιτίας των συνεχών αποχωρήσεων που καταγράφονται στο ΕΣΥ. Μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού φεύγει από τις δημόσιες δομές είτε προς συνταξιοδότηση, είτε προς τον ιδιωτικό τομέα όπου οι απολαβές είναι διπλάσιες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανώς στο πλαίσιο αυτό να εντάσσεται και η ρύθμιση που έχει εντάξει στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και προβλέπει ότι οι καθηγητές ιατρικής έστω κι αν έχουν συνταξιοδοτηθεί και είναι ομότιμοι ή αφυπηρετούν, μπορούν εργαστούν για άλλα τρία χρόνια σε κλινικές πανεπιστημιακών νοσοκομείων ή σε κλινικές του ΕΣΥ. Μία ρύθμιση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας, καθώς αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στο να μπουν στο σύστημα νέοι γιατροί.

Τι προβλέπει η ρύθμιση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Άρθρο 74

Δυνατότητα άσκησης κλινικών καθηκόντων ομότιμων και αφυπηρετησάντων καθηγητών ιατρικών σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων Ομότιμοι ή αφυπηρετήσαντες Καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) δύναται να ασκούν κλινικό ή εργαστηριακό έργο σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια, που είναι εγκατεστημένα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία ή
νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τρία (3) επιπλέον ακαδημαϊκά έτη μετά από την αφυπηρέτησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος, η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης των ανωτέρω ενδιαφερόμενων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης