Η μουσειακή ατμήλατη μηχανή από το «τρενάκι του Πηλίου», το γνωστό «Μουντζούρη», βρίσκεται στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ και αναμένει τους επισκέπτες της διοργάνωσης, ενώ στον αύλειο χώρο στάθμευσε ένα από τα βαγόνια που θα δρομολογηθούν στη γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, όταν ολοκληρωθεί το έργο. Τα ειδικά εκθέματα των μεταφορών, σε αυτή τη διαδρομή από το παρελθόν στο μέλλον, θα συμπληρωθούν με το Λεωφορείο των Αστέγων, την κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για αστέγους.

Η μηχανή του «Μουντζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του, προσέφερε για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες της στη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων από το Βόλο στις Μηλιές. Είναι από τις λίγες ατμήλατες μηχανές που διαθέτει ο ελληνικός σιδηρόδρομος και τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Σιδηροδρομικά Νέα» (απ’ όπου προέρχονται οι φωτογραφίες) γίνονται προσπάθειες από τον ΟΣΕ να αξιοποιηθούν για τουριστικούς λόγους. Η ιστορική γραμμή Βόλος-Μηλιές άρχισε να κατασκευάζεται το 1892 και τέθηκε σε λειτουργία το 1903 μαζί με τη μηχανή της έκθεσης. Είναι από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά). Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή, μήκους 15 χλμ., είναι ορεινή, με κατάφυτες πλαγιές, πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια, και το τρενάκι λειτουργεί σε αυτή τη διαδρομή από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο με ένα ημερήσιο δρομολόγιο. Τον υπόλοιπο χρόνο είναι δυνατή η κυκλοφορία του με ενοικίαση έπειτα από συνεννόηση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεύση από το μέλλον των μεταφορών στη Θεσσαλονίκη θα πάρουν οι επισκέπτες της ΔΕΘ κατά την ξενάγησή τους στο βαγόνι του μετρό, που εγκαταστάθηκε στον αύλειο χώρο. Με την έκθεση του βαγονιού η διοίκηση της «Αττικό Μετρό» προφανώς θέλει να δώσει μία νότα αισιοδοξίας για την εξέλιξη των εργασιών και τη δρομολόγηση του μετρό, η οποία ωστόσο προβλέπεται μετά το 2020. Σύμφωνα με το σχεδιασμό η μεταφορά των επιβατών του μετρό Θεσσαλονίκης στην κύρια γραμμή θα γίνεται με δεκαοκτώ συρμούς αυτόματης τεχνολογίας.

Και το λεωφορείο-κινητή μονάδα υγιεινής για αστέγους

Στη ΔΕΘ θα σταθμεύσει και η πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για αστέγους (Mobile Day Center). Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο, που υποστηρίζει την προσπάθεια με τίτλο «Φροντίδα εν Κινήσει» στους δήμους Αθηνών και Πειραιά χάρη στην πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, η οποία έχει την έμπρακτη στήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praksis και τη χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος. Το εσωτερικό του λεωφορείου έχει τη μορφή ενός στενού δωματίου με ντουζιέρες, τουαλέτες και έναν μικρό χώρο υποδοχής, για να παρέχονται υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών. Οι ωφελούμενοι άστεγοι έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της καινοτόμου αυτής δράσης καθημερινά, αφού το λεωφορείο διέρχεται από το κέντρο της Αθήνας σταματώντας σε προκαθορισμένα σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης