Οριστικό «μαχαίρι» στην ισόβια σύνταξη των 102 ευρώ που ελάμβανε η πολύτεκνη μητέρα, μπαίνει και με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας συνταγματική και νόμιμη την κατάργησή του από την 1η Νοεμβρίου του 2012.
Με πιλοτική απόφαση του, το Α’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αποδίδει την κατάργηση της «τιμητικής», όπως τη χαρακτηρίζει, αυτής σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα στην «οξεία δημοσιονομική κρίση» αλλά και στην «αναμόρφωση και εκλογίκευση» των οικογενειακών επιδομάτων που παρέχουν «μείζονα κοινωνική προστασία» στις οικογένειες των πολυτέκνων.
Η απόφαση του ΣτΕ ήταν απάντηση στο προδικαστικό ερώτημα που είχε απευθύνει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας όπου είχε προσφύγει πολύτεκνη αγρότισσα, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία ελάμβανε ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας σύμφωνα με το νόμο 4093/2012. Η πολύτεκνη μητέρα υποστήριζε ότι η κατάργηση της σύνταξής της παραβιάζει τη διάταξη του Συντάγματος που προστατεύει την οικογένεια και ειδικά τις πολύτεκνες οι οποίες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος». Για το λόγο αυτό ζητούσε από τον ΟΓΑ να της καταβάλει, μαζί με τους τόκους, το συνολικό ποσό που θα έπαιρνε μέχρι σήμερα αν δεν είχε διακοπεί η συνταξιοδότησή της, διαφορετικά να αποζημιωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί αδικαιολογήτου πλουτισμού.
Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με την απόφαση του θεωρεί μεν την εν λόγω σύνταξη εφ’ όρου ζωής «τιμητική», επιβράβευση δηλ. της πολύτεκνης μητέρας αλλά όπως ξεκαθαρίζει η χορήγησή της δεν αποσκοπεί στο βιοπορισμό της, όπως συμβαίνει με τις άλλες συντάξεις που συνδέονται με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι τα νεώτερα νομοθετήματα όπως ο ν. 4093/2012 παρέχουν από το πρώτο παιδί, μεγαλύτερη στήριξη στις οικογένειες με περισσότερα τέκνα, συνεπώς και στις πολύτεκνες. « Με το σύστημα αυτό της ρυθμίσεως της κρατικής φροντίδας υπέρ των πολυτέκνων, καθώς και των οικονομικώς αδύναμων οικογενειών, ενόψει και της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας κατά τον χρόνο θεσπίσεως των μέτρων (δηλαδή το 2013), εκπληρώνεται η υποχρέωση του κοινού νομοθέτη που απορρέει από το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας και της οικογένειας εν γένει. Παράλληλα, μάλιστα εξυπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο θεσπίσθηκε, η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, δηλαδή η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγο γενικότερου δημοσίου συμφέροντος», τονίζει το ΣτΕ παραπέμποντας την υπόθεση εκ νέου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.