Κατηγορηματικό «όχι» στην αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων είπε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ώρα που άρχισαν να καταφτάνουν στους υγειονομικούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα τα πρώτα φύλλα αναστολών καθηκόντων. Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε το σχετικό αίτημα των υγειονομικών προκειμένου να «παγώσει» η εφαρμογή της σχετικής απόφασης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, κινούμενο στη γραμμή που είχε τηρήσει και ως προς την έκδοση των προσωρινών διαταγών, αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα των υγειονομικών για την αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο, αρχής γενομένης από σήμερα, τους υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν, σε αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών. Τώρα πλέον αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που θα συζητήσει τη σχετική αίτηση ακύρωσης στις 8 Οκτωβρίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις προσφυγές μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, αποτελεί μια νομοθετική επιλογή που θίγει τα καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψή μας αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη».

Η “εύρυθμη” λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων δεν “απειλείται” από την αναστολή εργασίας των υγειονομικών που αρνούνται να εμβολιαστούν καθώς  τα κενά θα καλυφθούν από τριμηνίτες συμβασιούχους αλλά κινδυνεύει  μόνο σε “ περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού”. Με αυτό το σκεπτικό  το οποίο για πολλούς μοιάζει με ‘νομική ακροβασία”, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αποφάσεις της, σε σχηματισμό Ολομέλειας, απέρριψε το αίτημα υγειονομικών να “παγώσει” η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τους.  

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η υποχρέωση εμβολιασμού του προσωπικού στις δομές υγείας μπορεί να προκαλέσει στους υγειονομικούς οικονομική βλάβη από τη στέρηση του μισθού τους, αλλά αυτή δεν θα είναι “ανεπανόρθωτη” γιατί σύντομα θα συζητηθεί η σχετική αίτηση ακύρωσης. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, “ αν οι αιτήσεις ακυρώσεως γίνουν δεκτές, οι μη καταβληθείσες αποδοχές θα καταβληθούν” στους εργαζόμενους οι οποίοι δεν χάνουν αυτό το διάστημα την ασφαλιστική τους ικανότητα ούτε την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρεται ότι “οι αιτήσεις ακυρώσεως δεν ήταν προδήλως βάσιμες, η δε βλάβη της οποίας γίνεται επίκληση, δεν δικαιολογεί τη χορήγηση αναστολής. Ειδικότερα:

Το σκεπτικό της απόφασης:

1) Ο λόγος περί πρόδηλης βασιμότητας των αιτήσεων ακυρώσεως κρίθηκε, σύμφωνα με πάγια νομολογία της Ε.Α.,  ότι έπρεπε να  απορριφθεί αφ’ ενός  λόγω αμφιβολιών ως προς το παραδεκτό των αιτήσεων ακυρώσεως εν σχέσει με τον εκτελεστό ή μη χαρακτήρα των προσβαλλομένων πράξεων, αφ’ ετέρου διότι οι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται προδήλως βάσιμοι, δεδομένου ότι δεν στηρίζονται σε πάγια νομολογία ή σε απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, ενώ περαιτέρω οι κρίσιμες διατάξεις του ν. 4820/2021 δεν έχουν τύχει νομολογιακής επεξεργασίας. 

2) Ο λόγος περί ανεπανόρθωτης βλάβης  συνισταμένης στην,  λόγω της  επαπειλούμενης αναστολής καθηκόντων, απώλειας των αποδοχών των αιτούντων, της κοινωνικής τους ασφάλισης, της εργασίας και της κοινωνικής τους υπόστασης απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι: α) η βλάβη θα επέλθει με την έκδοση των πράξεων περί αναστολής καθηκόντων και όχι με τις προσβαλλόμενες, β) η βλάβη είναι οικονομική και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ανεπανόρθωτη, ενώ εξ άλλου η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως έχει προσδιορισθεί σε σύντομη δικάσιμο, γ) αν οι αιτήσεις ακυρώσεως γίνουν δεκτές, οι μη καταβληθείσες αποδοχές θα καταβληθούν, δ) πέραν και ανεξαρτήτως των ανωτέρω, η βλάβη δεν δικαιολογεί την αναστολή, σταθμιζόμενη με το ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού στους νοσηλευομένους που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα, και το ότι η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων θα διαταραχθεί σε περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, κρίθηκε ότι από τις διατάξεις των άρθρων 206 και 207 του ν. 4820/2021: α) προκύπτει ότι ο νομοθέτης μερίμνησε για την περίπτωση κενών στο προσωπικό λόγω αναστολών εργασίας, με την πρόσληψη συμβασιούχων με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και β) δεν προκύπτει ότι, σε περίπτωση αναστολής καθηκόντων, διακόπτεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού.”- 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης