Υπέρ της συνταγματικότητας του «Καλλικράτη» τάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις προσφυγές των Δήμων και Κοινοτήτων που καταργήθηκαν ή συνενώθηκαν και είχαν στραφεί κατά του Ν. 3852/2010 αλλά και των αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες μειώθηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας κρίνουν ότι είναι νόμιμες οι καταργήσεις και οι συνενώσεις των δήμων οι οποίες έγιναν με βάση κριτήρια που δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου φαίνεται πως υιοθετεί πλήρως τις εισηγήσεις των συμβούλων Επικρατείας Ν. Μαρκουλάκη και Παναγιώτας Καρλή που υποστήριξαν την άποψη περί συνταγματικότητας του «Καλλικράτη». Αντίθετη άποψη ωστόσο, εκφράζεται ,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τη μειοψηφία που θεωρεί ότι ο «Καλλικράτης» προσκρούει σε διατάξεις του Συντάγματος αφού δεν υπήρξε ειδική αιτιολογία για τα κριτήρια, βάσει των οποίων έγιναν οι συνενώσεις των Δήμων και των Κοινοτήτων.