Ζοφερές μνήμες από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν, ξυπνάει η υπόθεση του φιλοχουντικού εύελπι Χρήστου Φαραντάτου, ο οποίος ως αρχηγός των σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων, κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, διέταξε τους συναδέλφους του να τραγουδήσουν τον ύμνο της Απριλιανής Χούντας, αφού προηγουμένως απομάκρυνε όλους τους αλλοδαπούς σπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων.
Mάλιστα, ο ταξίαρχος-πατέρας συναντήθηκε αμέσως με τον 4ετή εύελπι γιο στη Σχολή, μετά τον σάλο που ξέσπασε για να πληροφορηθεί την εκδοχή του τέκνου του για το συμβάν.
Εντύπωση προκαλεί ότι το επάγγελμα του ανώτατου στρατιωτικού αποτελεί παράδοση για την οικογένεια Φαραντάτου, τα μέλη της οποίας διέπρεπαν στις Ε.Δ..
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τόσο ο παππούς, όσο ο πατέρας Π. Φαραντάτος και τα αδέρφια του, αλλά και οι γιοι ήταν αριστούχοι, ως σπουδαστές και αρχηγοί των συναδέλφων τους στη Σχολή. Αυτά ως προς την στρατιωτική τους δεινότητα. Τα ερωτήματα αρχίζουν από την στιγμή που κάποιος αναγκάζεται να ασχοληθεί με το ήθος τους και την δημοκρατικότητά τους.
Τα έργα και ημέραι του Π. Φαραντάτου
Ήταν η εποχή που η νεαρή τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόλις είχε καταργήσει τα πιστοποιητικά
κοινωνικών φρονημάτων ως προϋπόθεση εισόδου στις στρατιωτικές σχολές, το δε θύμα -ο πρωτοετής Εύελπις Γιώργος Παπαϊορδανίδης- είχε «καρφωθεί» από παλιούς συμμαθητές του ότ εθεάθη σε συγκέντρωση ή σε κάποια γραφεία της ΚΝΕ.
(ΦΩΤΟ: Οι απόφοιτοι του 83′. O Π. Φαραντάτος κρατά τη σημαία της σχολής ως αρχηγός)
Στις 28 Οκτωβρίου 1982, ο Παναγιώτης Φαραντάτος, νεαρός εύελπις και αρχηγός της τάξης των
Ο πρωτοετής εύελπις με καταγωγή από τo Kιλκίς, Γ. Παπαϊορδανίδης, είχε το κουράγιο να αρνηθεί και οι τραμπούκοι εθνικόφρονες συμμαθητές του με επικεφαλής τον πατέρα του σημερινού δράστη τον έστειλαν στο νοσοκομείο!
Η αντίδραση της ηγεσίας του στρατού ήταν να παραπέμψει τους εννέα βασανιστές με το ερώτημα της αποπομπής. Όμως, το πειθαρχικό της Ευελπίδων θεώρησε ότι δε συνέτρεχε κανένας λόγος αποβολής, ο Π. Φαραντάτος τιμωρήθηκε με 40 μέρες φυλακή κι οι άλλοι οκτώ με 30 ημέρες.
Το παράδοξο είναι ότι τιμωρήθηκε και ο παθών με
Λίγους μήνες αργότερα, ο βασανισθείς εγκατέλειψε το όνειρο να σταδιοδρομήσει στον Στρατό καριέρα στο στράτευμα. Αντιθέτως οι βασανιστές συνέχισαν τη σταδιοδρομία τους και ειδικότερα ο Π. Φαραντάτος που ήταν και ο σημαιοφόρος της Σχολής. Μάλιστα μετά την αποφοίτησή τους παρέλαβαν ως είθισθαι τα ξίφη τους από τα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας…Η ατιμωρησία του νυν ταξιάρχου και της ομάδας συντέλεσε στην διατήρηση ακροδεξιών σταγονιδίων στο στράτευμα.
Ακούστε το θύμα της επίθεσης των ακροδεξιών Γιώργο Παπαϊορδανίδη, να διηγείται στη zougla.gr τα όσα συνέβησαν τότε, ξαναζωντανεύοντας το κλίμα των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης.
Εξ’ αιτίας του επεισοδίου παρενέβη δυναμικά στην υπόθεση το στέλεχος του Κ.Κ.Ε. ο αείμνηστος Κώστας Κάππος, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Η ηγεσία του στρατεύματος δεν φρόντισε να αποτάξει τον Παναγιώτη Φαραντάτο ο οποίος σήμερα, περήφανος για τις ενέργειες του γιου του Χρήστου προφανώς, υπηρετεί ως ανώτερος αξιωματικός στο Σουφλί στη 50η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, με το βαθμό του ταξίαρχου.
Δείτε το video από την αλλαγή φρουράς στην 50 MKTAΞ και τις δηλώσεις του Π. Φαραντάτου:
Να τον χαίρεστε κ. Μειμάρακη
Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι ότι ο ταξίαρχος Παναγιώτης Φαραντάτος που σήμερα υπηρετεί στο Σουφλί, πατέρας του Χρήστου Φαραντάτου ο οποίος απασχολεί την κοινή γνώμη με τις χουντικές του πεποιθήσεις, υπηρέτησε στο γραφείο του Βαγγέλη Μεΐμαράκη, υπουργού Άμυνας της Ν.Δ. και ηγετικού στελέχους του κόμματος.
Πάντως, η επιβράβευση ακροδεξιών στοιχείων με μεταθέσεις, ώστε να υπηρετήσουν πλησίον των υπουργών είναι ατόπημα, αλλά και πολιτικό ολίσθημα. Να τον χαίρεται τον Φαραντάτο του ο. κ. Μεΐμαράκης.
Διαβάστε επίσης: