Οι αυξητικές τάσεις στις ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις τελευταίες πέντε μέρες, μαζί με τις πληροφορίες για συγκέντρωση προσφυγικών πληθυσμών, κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης, ανησυχούν τις τοπικές κοινωνίες των ελληνικών νησιών και τις αρχές.

Τις τελευταίες πέντε μέρες στη Λέσβο πέρασαν 160 άτομα. Βάρκες, για πρώτη φορά μετά από μήνες, έφτασαν στις ακτές της Κρατήγου, νότια της Μυτιλήνης, και στη Συκαμνιά στα βόρεια του νησιού.
Την ίδια ώρα εκρηκτική είναι η κατάσταση στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου ζουν 3.270 άτομα, περιμένοντας να λάβουν απαντήσεις σχετικά με το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει και στη συνέχεια να κινηθούν προς την άλλη Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο και στη Σάμο, τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν 64 άτομα. Στη Σάμο εγκλωβισμένοι, σήμερα, ζουν 954 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίθετα, στη Χίο δεν παρατηρούνται νέες ροές προσφύγων αφού τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν δυο μόλις άτομα. Συνολικά στη Χίο, στο hotspot της ΒΙΑΛ και τους ανοικτούς καταυλισμούς της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ, ζουν 2.403 άτομα.

Χτες το πρωί, σε νέο αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί προς το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του Χαλκειούς εμποδίζοντας τη μεταφορά κοντέϊνερ από την Αστυνομία στο Κέντρο, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτά οι υπηρεσίες ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στη Χίο είναι σε εξέλιξη για τρίτη εβδομάδα, απεργία πείνας 18 προσφύγων στο χώρο της Σούδας με κύριο αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες αιτήσεων ασύλου.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου έχουν καταμετρηθεί ως την Τρίτη 31 Μαΐου ζουν, 6.627 άτομα.

Στην Τουρκία από την άλλη μεριά, πληροφορίες από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους στη μετακίνηση προσφύγων από το εσωτερικό της χώρας, προς τα παράλια.

Το Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν πως από λεωφορεία αποβιβάζονταν πρόσφυγες κυρίως από το Ιράκ, στην πλατεία με το τζαμί, στη συνοικία του Μπασμανέ της Σμύρνης.

 Εν αναμονή του ψηφίσματος για τη γενοκτονία των Αρμενίων στη γερμανική ΒουλήΕπίσης, στα παλιά ξενοδοχεία στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπασμανέ επανεμφανίσθηκε μεγάλος αριθμός μεταναστών καθώς και «βαποράκια» μεταφορέων.

Πάντως, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ανέφεραν αυξήσεις συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων που αναχωρούσαν από τις τουρκικές ακτές για τα νησιά.

Ενώ σαφείς είναι οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν από τον αντιπολιτευόμενο τύπο σχετικά με τη χρησιμοποίηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά ως μέσο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να δεχθούν τους όρους του, σχετικά με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Η αρμενική γενοκτονία αγκάθι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε ότι το ψήφισμα της γερμανικής βουλής για τη γενοκτονία των Αρμενίων θα επισκιάσει και το προσφυγικό.

Με την αρχική του δήλωση ότι «είμαστε απορροφημένοι από πάρα πολλές κρίσεις» ο γερμανός ΥΠΕΞ έδωσε το στίγμα της ετήσιας συνέντευξης του στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο.
Στην ανασκόπηση των μεγάλων θεμάτων της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ σκιαγράφησε «εργοτάξια» με ανοιχτό τον ορίζοντα της ολοκλήρωσης του εκάστοτε έργου.

Προσφυγικό και Τουρκία

Αναφορικά με το προσφυγικό ο κ. Σταϊνμάγερ υποστήριξε την αναγκαιότητα της σχετικής συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον μεγάλα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη όπως αυτά πέρυσι.
 
«Ανάλογη συμφωνία με τη Λιβύη θα ήταν αναποτελεσματική, επειδή στη χώρα επικρατεί πόλεμος και η εξουσία της κυβέρνησης είναι αρκετά περιορισμένη», είπε.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Άγκυρα δύο θέματα επισκιάζουν την οριστική της εφαρμογή: Το ένα είναι η επικείμενη ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την γενοκτονία των Αρμενίων και το άλλο είναι η άρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Παρόλο που ο ίδιος έχει από καιρό εκφράσει ενδοιασμούς για το ψήφισμα που έχει κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο χαρακτηρίζει ως γενοκτονία όσα συνέβησαν το 1915 στην Τουρκία, ο Σταϊνμάγερ διευκρίνισε ότι αν δεν βρισκόταν την Πέμπτη στο Μπουένος Άιρες θα ψήφιζε μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών υπέρ.

Αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του ψηφίσματος άλλα και άλλων ανοιχτών θεμάτων για το προσφυγικό ο Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα «η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μην πάρει ως αφορμή αντικειμενικές δυσκολίες που σίγουρα υπάρχουν, όπως είναι η υπόθεση με τον κωμικό Μπέμερμαν ή η διένεξη για το πότε μπορεί ρεαλιστικά να εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις στο θέμα της βίζας – αλλά και δεν έχω ενδείξεις για αυτό – για να ακυρώσει όλα αυτά για τα οποία έχουμε συμφωνήσει στο μεταναστευτικό.»

Ο κ. Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε όμως ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων (Readmission Agreement) πριν καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες η καγκελάριος Μέρκελ με τον πρόεδρο Ερντογάν, άκουσε τις ανησυχίες του για το ψήφισμα στην Μπούντεσταγκ με το οποίο θα αναγνωρίζεται ως «γενοκτονία», οι φόνοι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 των Αρμενίων.

Ο Ερντογάν φέρεται να προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις «στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα των σχέσεων Τουρκίας και Γερμανίας», αν περάσει το ψήφισμα αύριο στη γερμανική Βουλή.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε πως στην Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής πολίτες και ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε πως «το ψήφισμα στη γερμανική Βουλή είναι γελοιότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Deutsche Welle/ Hurriyet
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης