Σε επίσχεση εργασίας – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και την οικονομία – προσανατολίζονται οι επιχειρηματίες των ιδιωτικών κλινικών, ως απάντηση στη χρονίζουσα καθυστέρηση της εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των κλινικών, μέσω του θεσμικού τους οργάνου, ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς ζητούν ενιαίο ποσό εισφοράς ασφαλισμένου, ανεξάρτητα από το εάν εισάγεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, καθώς και έλεγχο υπερβολών, υπερβάσεων και ορθής εφαρμογής των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οικονομική ασφυξία

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς τα οφειλόμενα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ είναι πολλά (παλαιές και νέες οφειλές), σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης κατά 30%, εξαιτίας της ύφεσης και της στροφής των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για τις επιχειρήσεις, το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Για αυτόν τον λόγο, τα μέλη του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών) ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να παρέμβει άμεσα και πρακτικά, για να προστατέψει τη βιωσιμότητα ενός δυναμικού κλάδου της οικονομίας, ο οποίος απασχολεί 25.000 εργαζομένους – μεταξύ των οποίων κρίσιμο επιστημονικό δυναμικό – και συντηρεί επιπλέον 30.000 θέσεις, καλύπτοντας το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Το πόσο πλήττεται όχι μόνο ο κλάδος, αλλά και η πραγματική οικονομία με την καθυστέρηση των πληρωμών, αποτυπώθηκε χθες από τον πρόεδρο του ΣΕΚ κ. Ανδρέα Καρταπάνη, ο οποίος σημείωσε: «Η συνολική επίπτωση των οφειλών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δισ. που πληρώνει το Δημόσιο για οφειλές στον ιδιωτικό τομέα ενισχύει το ΑΕΠ κατά 0,5%». Επομένως, είναι αδύνατη κάθε ανάπτυξη και κάθε είδους προγραμματισμός για επενδύσεις άφησε να εννοηθεί ο κ. Καρταπάνης, ενώ κάνοντας σύγκριση με την Τουρκία σημείωσε ότι η γειτονική χώρα είναι 50 χρόνια μπροστά από εμάς στα θέματα υγείας και περίθαλψης, διαθέτοντας ακόμη κάρτα υγείας για κάθε ασφαλισμένο εδώ και χρόνια και ένα ασφαλιστικό ταμείο.

Οι ιδιωτικές κλινικές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν εργαζομένους και προμηθευτές, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, με αποτέλεσμα υγιείς εταιρείες να κατηγορούνται από τον ίδιο τους τον οφειλέτη, το Δημόσιο, για αδυναμία καταβολής φόρων και εισφορών.

Ο κ. Καρταπάνης στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μύθους και στην πραγματικότητα που βιώνει ο κλάδος. Σε κάθε αποστροφή πάντως της ομιλίας του δεν παρέλειπε να τονίζει ότι «ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τον δημόσιο. Η ιδιωτική υγεία λειτουργεί με τιμολόγια χαμηλότερα του Δημοσίου, ενώ η ίδια η ιατρική πράξη κοστίζει πέντε φορές πιο ακριβά στον δημόσιο τομέα».

Οι παλαιές και οι νέες οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Αναφορικά με τις παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε με νόμο σε ειδικό λογαριασμό 1,5 δισ. ευρώ από την τρόικα για εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007-2011, οι παλαιές οφειλές του Οργανισμού στις ιδιωτικές κλινικές ξεπερνούν τα 530 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 31-12-11. Για να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης παλαιών οφειλών, ο ΣΕΚ πρότεινε οι ιδιωτικές κλινικές να χρηματοδοτήσουν τον έλεγχό τους μέσα από μία τριμερή συμφωνία ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικών κλινικών και ελεγκτικών εταιρειών της απόλυτης έγκρισης του Οργανισμού.

Για τις νέες οφειλές, η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας προβλέπει καταβολή του 90% της αποζημίωσης του μηνιαίου τιμολογίου εντός 45 ημερών από την υποβολή του και εξόφληση εντός έξι μηνών το αργότερο. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2012 έχει καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμο και περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από την 1-1-12 μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι κάθε μήνα προστίθενται 40 εκατομμύρια νέων οφειλών οδηγεί σε εθνικοποίηση της ιδιωτικής υγείας. Οι κλινικές πληρώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες για οφειλές του Νοεμβρίου του 2012.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το 2011 για τέσσερα ταμεία ήταν 750 εκατ. ευρώ, το 2012 για έξι ταμεία ήταν 490 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι ακόμη μικρότερος.

Για την εξασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης και ισονομία στις πληρωμές των ιδιωτών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, ο ΣΕΚ προτείνει αναλογικότητα στις πληρωμές κάθε μήνα με θέσπιση διαφανούς διαδικασίας αποπληρωμής μέσω συγκεκριμένης ποσόστωσης, που θα αποδίδει.

Αναφορικά με τα τρία ειδικού καθεστώτος νοσοκομεία, Παπαγεωργίου, Ωνάσειο και Ερρίκος Ντυνάν, ο ΣΕΚ προτείνει να βγουν από τον κωδικό πληρωμών των ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς να μεταβληθεί το προϋπολογισμένο ποσό. Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να έχουν την ίδια συμμετοχή στο ΚΕΝ και να επιβαρύνονται τα τιμολόγιά τους με τον αντίστοιχο ΦΠΑ.

Ο Σύνδεσμος προτείνει, τέλος, την άμεση εφαρμογή ενιαίου πλαισίου λειτουργίας για όλους τους παρόχους υγείας, μέσα από αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και διαπίστευση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων με συγκεκριμένα κριτήρια και ανάλογη διαφοροποίηση των αποζημιώσεων.

Πηγή: Κέρδος