Παρά τις διαδοχικές ρυθμίσεις, ακόμα και τις διαγραφές οφειλών, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες, κατά την τελευταία τετραετία, οι επισφάλειες οι οποίες έχουν συσσωρευθεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, είναι υπερβολικά μεγάλες.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής», υπολογίζεται ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση φτάνουν πλέον στα 70 δισ. ευρώ.
Εάν, μάλιστα, στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 7 δισ. ευρώ που έχει ήδη εισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την εκκαθάριση των μικρών μη συστημικών τραπεζών, οι απώλειες προσεγγίζουν επισήμως τα περίπου 80 δισ. ευρώ.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στην καταναλωτική πίστη, όπου τον Μάρτιο πάνω από 4 στα 10 δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ συνολικά, σχεδόν το 30% των δανείων δεν εξυπηρετείται.
Όπως μάλιστα επισημαίνει η Καθημερινή, η συνεχιζόμενη τάση δημιουργίας επισφαλειών υπονομεύει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αναζωπυρώνει σενάρια για ενδεχόμενη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας», που θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σαφείς ενδείξεις για τη διαχείριση των επισφαλειών που βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένονται με τα πρώτα αποτελέσματα της Black Rock που ξεσκονίζει εκ νέου τα βιβλία των ελληνικών τραπεζών και όχι μόνο.
Στους πλειστηριασμούς επιμένει ο Στουρνάρας
Τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών επισείει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος, με δήλωσή του στη Realnews, στο πρόβλημα που προκύπτει από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θέτοντας ζήτημα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Ο κ. Στουρνάρας, στη δήλωσή του τονίζει ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες». Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».