Το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα επαναλειτουργήσει το Σπήλαιο των Πετραλώνων. Οι αλλαγές φαίνεται πως θα φέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου, Ανδρέα Ντάρλα. Μουσείο και ψηφιακή εποχή μετά το 2023.

Εδώ και τρία χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, το Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής είναι κλειστά για το κοινό λόγω εργασιών της συγχρηματοδοτούμενης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία πράξης «Ανάδειξη Σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το έργο δεν έχει καθυστερήσει. Έγιναν μερικές συμπληρωματικές μελέτες και ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα έχει μετατεθεί κατά ένα εξάμηνο. Για το σπήλαιο, οι εργασίες θα πρέπει να έχουν τελειώσει τέλη του 2022 και μετά να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι για να παραδοθεί το έργο» αναφέρει ο Προϊστάμενος Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Αθηνών και υπεύθυνος για τις εργασίες στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, Ανδρέας Ντάρλας.

Ουσιαστικά για το κοινό, το σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική θ’ ανοίξει για το κοινό το καλοκαίρι του 2023. Παράλληλα, οι εργασίες στο μουσείο θα «τρέχουν» όλο το 2023, διότι οι διαδικασίες αναβάθμισής του έγιναν πολύ αργότερα.

Τι αλλάζει στο εσωτερικό του Σπηλαίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σπήλαιο είχε… “γεράσει” αρκετά, οπότε αποφασίσαμε μετά από 50 χρόνια λειτουργίας και εκατομμύρια επισκέπτες, ότι έπρεπε να γίνει μία αναβάθμιση και ανάδειξη του σπηλαίου των Πετραλώνων. Θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της αξίας του Σπηλαίου και ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου των Πετραλώνων. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να τους ανταμείψει όλους» τονίζει ο Προϊστάμενος Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Αθηνών, Ανδρέας Ντάρλας.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωτική αντικατάσταση του διαδρόμου, ενώ στην αρχή είχε μελετηθεί μόνο η συντήρηση του. Επίσης, τα υλικά που θα τοποθετηθούν θα είναι ελαφρύτερα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και δεν θα «μολύνουν» το σπήλαιο.

Μία ακόμη αλλαγή, θα είναι τα φώτα μέσα στο εσωτερικό του, διότι τα προηγούμενα ήταν παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να θαμπώνουν και να δημιουργούν μία πράσινη μούχλα ή αλλιώς την «πράσινη αρρώστια». Η νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση βασίζεται σε νέα υλικά, με LED φωτισμό και με την μικρότερη δυνατή επίπτωση στη δημιουργία της συγκεκριμένης χλωρίδας. «Όσο καλή δουλειά και αν γίνει, στο σπήλαιο θα δημιουργηθούν αρνητικές συνέπειες, ωστόσο στόχος είναι να τις μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται» συμπληρώνει ο κ. Ντάρλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, μόλις τελειώσουν όλες οι εργασίες, θα γίνει ένας ειδικός καθαρισμός μικροβιοκτονίας και απόσμησης, ενώ θα απολυμανθεί ο αέριος χώρος του σπηλαίου(π.χ. σταλαχτίτες) για να φύγουν τα κατάλοιπα της πράσινης χλωρίδας.

Στόχος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας είναι να δώσει μία σύγχρονη νότα και ταυτόχρονα μία αίσθηση ημίφωτος σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου.

Εν συνεχεία, ο Ανδρέας Ντάρλας αποκαλύπτει ότι στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν κάποιες ανασκαφικές διευρύνσεις και διευθετήσεις με ανασκαφικές μεθόδους, που κατά την διάρκειά τους συλλέχθηκαν νέα στοιχεία για την λειτουργία του σπηλαίου και όχι για το κρανίο. «Έχουμε πρώτη φορά τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία θα εκτεθούν στο νέο μουσείο των Πετραλώνων».

Τα δύο έργα που θα συμπληρώσουν το παζλ

Το Μουσείο Πετραλώνων θα είναι το δεύτερο έργο που τρέχει μέσω ΕΣΠΑ όσον αφορά το σπήλαιο. Εκεί θα λάβει χώρα η επανέκθεση των συλλογών με μία νέα ματιά, ενώ θα εκσυγχρονιστεί και όλο το κτίριο, διότι σύμφωνα με τον κ. Ντάρλα ήταν κι αυτό αρκετά γερασμένο. «Η έκθεση του ήταν ακατάλληλη ουσιαστικά και γι’ αυτό θα έρθουν νέες αντιλήψεις. Επίσης, με την επανέκθεση στοχεύουμε, ώστε το μουσείο να συμπληρώνει το σπήλαιο. Θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της αξίας του Σπηλαίου και ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου των Πετραλώνων. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να τους ανταμείψει όλους».

Το τρίτο έργο που τρέχει με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ, είναι τεχνολογικά προηγμένο και αφορά το ψηφιακό κομμάτι του Σπηλαίου των Πετραλώνων. Θα δημιουργηθεί μία εικονική περιήγηση για το σπήλαιο, ένα ψηφιακό μουσείο και ένα εργαστήριο συντήρησης που θα έχει εκπαιδευτικό ενδιαφέρον κατά βάση, όπου μαθητές θα πραγματοποιούν ψηφιακά ένα εργαστήριο.

Η ανάπτυξη στην περιοχή και οι καθυστερήσεις

«Το κλείσιμο του Σπηλαίου των Πετραλώνων ήταν μεγάλη πληγή για την περιοχή της Χαλκιδικής, αλλά και για τον δήμο. Αγωνιούμε για την επαναλειτουργία του σπηλαίου και του μουσείο που θα δώσουν νέα πνοή στην τοπική κοινότητα. Όπως πληροφορούμε γίνεται εξαιρετική δουλειά, οπότε ο κόσμος να προετοιμαστεί για κάτι ιδιαίτερο» σχολιάζει ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς.

Σε επικοινωνία με τον Προϊστάμενο Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος, Φώτη Γεωργιάδη αναφέρθηκε πως πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά μικρές χρονικά λόγω της πανδημίας και μερικών απρόβλεπτων θεμάτων που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του έργου. «Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων είναι για τις 31/12/22, ενώ η ημερομηνία λήξης πράξης (οικονομικό σκέλος) θα ολοκληρωθεί στις 30/6/23».

Πηγή: GRTimes.gr

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης