Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δίνει από μόνο του μια καλή αφορμή για βόλτα: με τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού που φιλοξενεί και με τις τέσσερις κινηματογραφικές αίθουσες, που πλέον θα λειτουργούν όλο τον χρόνο, η πρώτη προβλήτα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια. Στις δραστηριότητες αναψυχής θα προστεθεί με τη νέα χρονιά κι ένα γυμναστήριο 1.700 τετρ. μ. -αυτήν τη φορά, στη δεύτερη προβλήτα.

«Ήδη, η πρώτη προβλήτα αποτελεί έναν χώρο αναψυχής και περιπάτου, δίνοντας τη δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών στους χώρους του λιμένα. Η ανάπλαση μέρους του εμπορικού λιμανιού προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης αποτελεί παράδειγμα μοναδικό στον ελλαδικό χώρο» υποστηρίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ΑΕ, κ. Στέλιος Αγγελούδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, στα τέλη Ιανουαρίου πρόκειται να παραδοθεί στον ΟΛΘ μελέτη σχετικά με την περαιτέρω αξιοποίηση της πρώτης προβλήτας, η οποία επικεντρώνεται ειδικότερα στην εκμίσθωση των κενών κτιρίων τού ΟΛΘ στο συγκεκριμένο σημείο (δύο φυλάκια, το εντευκτήριο των συνταξιούχων και το παλαιό κτίριο του υπολιμενάρχη). Με βάση τις προτάσεις τής μελέτης, το διοικητικό συμβούλιο (δ.σ.) της εταιρείας θα λάβει τις αποφάσεις του και εν συνεχεία θα προχωρήσει στην προκήρυξη ανοικτών πλειοδοτικών διαγωνισμών.

«Πάγια θέση του διοικητικού συμβουλίου είναι ότι δεν επιθυμούμε νυχτερινά μαγαζιά και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πρώτη προβλήτα. Είμαστε υπέρ των ήπιων χρήσεων αναψυχής, που θα συνάδουν με τον πολιτιστικό χαρακτήρα του λιμανιού» προσθέτει ο κ. Αγγελούδης. Σήμερα το λιμάνι φιλοξενεί το Μουσείο Κινηματογράφου και Φωτογραφίας, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, ενώ κατά καιρούς στις αποθήκες και στους υπαίθριους χώρους του διοργανώνονται εικαστικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και θεσμοί όπως η Biennale και η Biennale Νέων Καλλιτεχνών.

Έναν μήνα μετά το τέλος του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι κινηματογραφικές αίθουσες του λιμανιού άνοιξαν και πάλι -και θα παραμείνουν ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από τρεις πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εκμίσθωση των αποθηκών, τις αίθουσες ανέλαβε για τρία χρόνια η Village Cinemas. Το ετήσιο μίσθωμα που πρόσφερε ήταν 114.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 0,80 ευρώ/ εισιτήριο -και, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της εταιρείας για 100.000-150.000 εισιτήρια ετησίως, αυτό θα αυξήσει το μίσθωμα κατά 80.000-120.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο ΟΛΘ είχε ετήσια έσοδα από αυτές τις αίθουσες περί τις 45.000 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων διέθετε για τη συντήρησή τους. Με τη λειτουργία των αιθουσών από τη Village, οι λάτρεις του κινηματογράφου (και του λιμανιού) θα μπορούν να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους ταινίες όλο τον χρόνο -με «εμπορικές» επιτυχίες, όταν οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν ως Village Cinemas, και σινεφίλ ταινίες τις περιόδους που οι αίθουσες θα παραχωρούνται για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στις αρχές του 2013, δύο ιδιώτες πρότειναν στη διοίκηση του ΟΛΘ να νοικιάσουν μια εγκαταλειμμένη αποθήκη (που δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του λιμανιού), προκειμένου να δημιουργήσουν εκεί ένα γυμναστήριο. Όπως προβλέπεται, ο ΟΛΘ προκήρυξε ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με στόχο να διαπιστώσει αν υπήρχε ενδιαφέρον και από άλλους ιδιώτες. Τελικώς υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά, από τους ιδιώτες που είχαν αρχικώς την ιδέα.

Το θέμα αφορά την Αποθήκη 7, έκτασης 1.773 τετραγωνικών μέτρων, για την οποίαν ο ΟΛΘ όρισε ως ελάχιστο ποσό ενοικίασης τις 4.000 ευρώ τον μήνα, για περίοδο οκτώ ετών. Η μοναδική προσφορά κατατέθηκε από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ρουμελιώτη και Θεόδουλο Χριστοδουλάτο και αφορούσε την ενοικίαση του χώρου προς 4.200 ευρώ τον μήνα. Το οριστικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε πριν από δύο μήνες, με τον ΟΛΘ να θέτει έναν επιπλέον όρο: να μην επιτραπεί η λειτουργία καφετέριας ή κυλικείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τής «ΜτΚ», οι δύο ιδιώτες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ηλεκτροδότησης και ανακαίνισης του χώρου, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα μεγάλο γυμναστήριο, που θα περιλαμβάνει και spa. Σημειωτέον ότι οι όποιες εργασίες γίνουν θα πρέπει να τελούν υπό την εποπτεία της διεύθυνσης Μελετών και Κατασκευής Έργων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης