Απρόσμενη εμπλοκή σημειώθηκε με τη δραστηριότητα του γερμανικού ερευνητικού πλοίου «Meteor», το οποίο είχε λάβει πρόσφατα άδεια για υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα ανοιχτά των Κυθήρων. Όπως ανακάλυψε η ελληνική πλευρά, το πλοίο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου ζήτησε άδεια και από την Τουρκία προκειμένου να προβεί στις εν λόγω έρευνες, και ως εκ τούτου η άδειά του ανακλήθηκε αμέσως.

​Σκάφος του Λιμενικού πλέει κοντά στο Meteor, με εντολή να συλληφθεί το πλήρωμα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι διεξάγει έρευνες
Μάλιστα, σκάφος του Λιμενικού πλέει κοντά στο Meteor, με εντολή να συλληφθεί το πλήρωμα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι διεξάγει έρευνες, μετά την ανάκληση της άδειάς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γερμανικό σκάφος ξεκίνησε έρευνες την προηγούμενη εβδομάδα ανοιχτά της Λήμνου, οπότε και η τουρκική πλευρά τους ζήτησε… την άδεια τους, απαίτηση που έγινε δεκτή από τους Γερμανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβάν αυτό έρχεται σε συνέχεια της πορείας της τουρκικής κορβέτας, που εμφανίστηκε ανοιχτά των Κυθηρών για να συνοδεύσει το νορβηγικό γεωτρύπανο που έχουν νοικιάσει οι Τούρκοι για έρευνες κοντά στην Κύπρο, αλλά και της έκδοσης δύο NAVTEX από την Τουρκία σύμφωνα με τις οποίες ενημέρωναν ότι το γερμανικό ερευνητικό πλοίο πρόκειται να προβεί επιστημονικές έρευνες στην περιοχή του Αιγαίου.

Οι NAVTEX δέσμευαν συνολικά εννέα θαλάσσιες περιοχές που ορίζονται από τα νησιά Λήμνος-Κάρπαθος-Κύθηρα.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, οι Γερμανοί δεν είχαν κανένα λόγο να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές αρχές για να κάνουν έρευνες στον 23ο μεσημβρινό -τέμνει τα Κύθηρα- όπου είχαν προγραμματίσει να βρίσκεται το «Meteor» στις 5 Ιανουαρίου, ούτε στην Κάρπαθο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εντός του FIR Αθηνών όπου η άδεια παραχωρείται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης