Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό και την διάσωση των έντεκα αγνοουμένων, οι οποίοι μαζί με ακόμη 38 υπηκόους Μπαγκλαντές, πρόσφυγες από τη Λιβύη, πήδηξαν τα ξημερώματα στα παγωμένα νερά του όρμου της Σούδας, από το επιβατηγό «Ionian King» που τους μετέφερε. Δυστυχώς οι τρεις δεν τα κατάφεραν και ξεψύχησαν.

Οι έρευνες ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας για τον εντοπισμό των  αγνοουμένων, υπηκόων Μπαγκλαντές. Οι υπόλοιποι που εντοπίστηκαν σώοι, μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο λιμάνι της Σούδας.

Από αυτούς 17 παρέμειναν για νοσηλεία στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με συμπτώματα υποθερμίας και αφυδάτωσης.

 Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωτοφανές ανθρώπινο δράμα εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του κατάπλου του (23:00) υπό κυπριακής σημαίας πλοίου, το οποίο μετέφερε συνολικά 1288 επιβάτες, οι 49 πρόσφυγες στη θέα του λιμανιού και των ανδρών του Λιμενικού πήδηξαν φοβισμένοι από την πρύμνη του πλοίου στη θάλασσα, για να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους στο Μπαγκλαντές.

Έντεκα πρόσφυγες εξακολουθούν να αγνοούνται. Πολλοί ανασύρθηκαν σε κακή κατάσταση λόγω του ψύχους, ενώ κάποιοι είχαν ήδη λιποθυμήσει κι όλα αυτά μετά τη φρίκη που έζησαν στη Λιβύη και κατάφεραν να διαφύγουν σώοι.

Στις 3.30 περίπου τα ξημερώματα, το πλοίο ενημέρωσε τις ελληνικές Αρχές και το Πολεμικό Ναυτικό αντίστοιχα, το Λιμεναρχείο Χανίων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οι δύο πρόσφυγες πνίγηκαν αμέσως, ενώ άλλος ένας περισυλλέγη και πέθανε κατά την διακομιδή στο Ναυτικό νοσοκομείο. Πριν από λίγα λεπτά, 12:20, ανασύρθηκαν ζωντανοί δύο ακόμη άνθρωποι από τα παγωμένα νερά του λιμανιού. Επίσης, στις 15:15 το μεσημέρι τρεις ακόμη ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπήκοοι του Μπαγκλαντές μετά την άφιξή τους στο λιμάνι της Σούδας θα μεταφέρονταν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», όπου από εκεί θα ταξίδευαν πίσω στη χώρα τους.

Οι πρόσφυγες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα έκαναν τα πάντα για να μην επιστρέψουν πίσω στο Μπαγκλαντές. Τα έξοδα για την μεταφορά τους σε κάποιο ξενοδοχείο δεν καλύπτονταν από την πρεσβεία, αλλά από την Daewoo- παράρτημα της εταιρείας που εργάζονταν στη Λίβυη- και η απόφαση που ελήφθη ήταν να μείνουν στο πλοίο.

Ο πρέσβης Muhamad Azizul Haque βρίσκεται από χθες στην Κρήτη. Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπό τον γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αθ. Καρούντζο.

H zougla.gr μίλησε με τον πρέσβη του Μπαγκλαντές Muhamad Azizul Haque ο οποίος βρίσκεται στη Σούδα και μεταξύ άλλων δήλωσε πως το πλοίο έφτασε στις 23:00 χθες το βράδυ, ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο οι υπήκοοι έπεσαν από το πλοίο. Μας ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι είναι νεκροί και δεκάδες αγνοούνται. Επίσης μας είπε ότι τα έξοδα μεταφοράς θα τα αναλάμβανε η εταιρεία «Daewoo» στην οποία εργάζονταν οι υπήκοοι του Μπαγκλαντές στη Λιβύη.

Aκούστε τι δήλωσε:

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάκης Μανώλης μίλησε στη zougla.gr για την τραγωδία, αλλά και για τη ματαίωση του καρναβαλιού στη Σούδα. Ωστόσο, ο Δήμαρχος τονίζει ότι οι 49 υπήκοι Μπαγκλαντές κατάφεραν να διαφύγουν των συνοδών τους και στη συνέχεια βούτηξαν στη θάλασσα.

Ακούστε τη δήλωση

Επίσης επικοινωνήσαμε με τον Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Καρούντζο Αθανάσιο, ο οποίος μας είπε ότι ενδεχομένως συμπατριώτες τους που ζουν και εργάζονται στα Χανιά να τους παρότρυναν την ανορθόδοξη αποβίβασή τους στη Σούδα, παρουσιάζοντας τον τόπο, ως «γη της επαγγελίας».

Επίσης μας δήλωσε ότι δύο αεροσκάφη θα μεταφέρουν 940 άτομα στο Μπαγκλαντές, ενώ η ίδια πτήση θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης. Τέλος, από τα 1288 άτομα που επέβαιναν στο Ionian King, οι 1219 είναι καταγωγής Μπαγκλαντές, οι 10 είναι Φιλιππινέζοι, 6 από το Σουδάν και 53 Κορεάτες.


(Πρόσφυγας από το Μπαγκλαντές μεταφέρεται στο νοσοκομείο με ασθενόφορο)

Μετά το τραγικό περιστατικό στήθηκε επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη ενώ από αέρος επιχειρούσε ένα ελικόπτερο, τύπου super puma, μέχρι την έλευση του σκότους.  Λεπτομερείς έρευνες διεξάγει η Αστυνομία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι πρόσφυγες κατάφεραν να βγουν στην ξηρά και να διαφύγουν.


(Φωτογραφία μέσα από το νοσοκομείο, πηγή φωτό flashnews.gr)

Οι επιβάτες του πλοίου, υπήκοοι Μπαγκλαντές, εξακολουθούν να παραμένουν στο πλοίο, κάτω από δρακόντεια μέτρα φρούρησης, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι όσοι περισυλλέγησαν δε μιλούν αγγλικά και γι’ αυτό το λόγο, η όποια συνεννόηση μαζί τους είναι αδύνατη.

Ο πρέσβης του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα τόνισε στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την συνδρομή των ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τους διασωθέντες επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο Αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος έσπευσε και στο λιμάνι της Σούδας, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχείρηση εντοπισμού των αγνοούμενων.

Στις 17:10 σήμερα το απόγευμα αναμενόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Χανίων “Ι. Δασκαλογιάννης” το πρώτο αεροσκάφος που θα μετέφερε τους πρώτους μετανάστες από το Μπαγκλαντές, ενώ στις 17:55 θα προσγειωνόταν και το δεύτερο αεροσκάφος. Την επιχείρηση συντόνισε προσωπικά, ο Αερολιμενάρχης Χανίων κ. Σταύρος Καστρινάκης

Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία

Στις 15:45 αναχώρησαν από το λιμάνι της Σούδας τα δύο πρώτα πουλμάν που θα μεταφέρουν τους πρώτους μετανάστες στο αεροδρόμιο Χανίων. Μετά από 20 λεπτά, γύρω στις 16:10 το μεσημέρι αναχώρησαν και άλλα τρία λεωφορεία.

Συλλυπητήρια της Κορέας για την απώλεια των τριών εργατών

Τα ειλικρινή της συλλυπητήρια, για τους τρεις Μπαγκλαντεσιανούς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι της Σούδας, εξέφρασε η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Αθήνα. Και οι τρεις, εργάζονταν στη Λιβύη για την κορεατική εταιρεία Daewoo Κατασκευαστική (Daewoo Engineering & Construction Company).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής πρεσβείας, η Daewoo είχε αναλάβει την ευθύνη εκκένωσης των εργαζομένων της από τη Λιβύη, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον υπήκοοι τρίτων χωρών. Η Daewoo, προστίθεται στην ανακοίνωση, είχε φροντίσει για τη μεταφορά των εργαζομένων της πρώτα στην Κρήτη (Χανιά) και σταδιακά να τους επαναπατρίσει στις χώρες τους.

«Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας και η Daewoo Engineering & Construction Company, από κοινού με τις άλλες ενδιαφερόμενες πρεσβείες στην Αθήνα, θα συνεχίσουμε πλήρως τις προσπάθειές μας για τον πρέποντα κα ασφαλή επαναπατρισμό των ως άνω υπαλλήλων».

«Η βία και η καταστολή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης»

«Ο τραγικός πνιγμός που βρήκαν στο λιμάνι της Σούδας μετανάστες από το Μπαγκλαντές, προκειμένου να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η βία και η καταστολή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης» σημειώνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ και συνεχίζει: «Το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να οδηγεί στην απελπισία και στην απόγνωση τους ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν από την βία της πείνας και των πολέμων να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς».

Ο ελληνικός λαός, τονίζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ «πρέπει να στραφεί πιο αποφασιστικά κατά της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της γιατί είναι συνένοχες στην δημιουργία του μεταναστευτικού προβλήματος και στην απάνθρωπη και απαράδεκτη μεταχείριση των θυμάτων του».

Σκληρή ανακοίνωση ΠΑΜΕ

Με τίτλο «Η αντιμεταναστευτική πολιτική δολοφονεί τους μετανάστες», το ΠΑΜΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το νέο έγκλημα του πνιγμού, στο λιμάνι της Σούδας, τριών μεταναστών από το Μπαγκλαντέζ και των 16 αγνοούμενων είναι προϊόν της εγκληματικής πολιτικής των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, που θεωρούν τους μετανάστες φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό και φυσικά της Ιμπεριαλιστικής πολιτικής εξ αιτίας της οποίας οι λαοί εξωθούνται στη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Τα μέτρα που παιρνονται για κατασταλτικούς μηχανισμούς, για φράχτες και συνοριοφύλακες μόνο πτώματα εξαθλιωμένων μπορούν να συσσωρεύουν.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία υλοποιεί την πολιτική της Ε.Ε. και οδηγεί τους μετανάστες σε θανατηφόρες επιλογές όπως η απεργία πείνας, το πνίξιμο στη θάλασσα ή στα περάσματα του Έβρου. Απαιτούμε να πάρει μέτρα για την ασφαλή διαμονή και την περίθαλψη των μεταναστών που κυνηγημένοι από τον πόλεμο στη Λιβύη, προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας.

Η πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των μεταναστών πρέπει να βρει απέναντι της την εργατική τάξη της χώρας μας, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.

Έλληνες και μετανάστες ενωμένοι να στραφούν ενάντια στη στυγνή εξουσία του κεφαλαίου για την ανατροπή του».

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση: Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011, 09:50