Σε συναγερμό έχουν τεθεί πολλές περιοχές και νησιά της Ελλάδας, καθώς, όπως κάθε χρόνο, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακή διαχείριση των βιώσιμων λύσεων υδροδότησης από τις τοπικές αρχές αλλά και η αδιαφορία (στις περισσότερες περιπτώσεις) του κράτους έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό, εν μέσω θέρους, οι βρύσες να σταματήσουν να τρέχουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φέρονται να το αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες αλλά και τα Δωδεκάνησα, και αυτό διότι το μέσο ετήσιο ύψος βροχής δεν φτάνει ούτε στο μισό της αντίστοιχης μέσης τιμής του ηπειρωτικού χώρου, δηλαδή περίπου στα 700 χιλιοστά.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τις ανάγκες σε νερό να αυξάνονται δραματικά πολλές φορές, οι βροχοπτώσεις στο Ν. Αιγαίο μπορεί να πέσουν ακόμα και στο 7% του ετήσιου συνόλου τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Λόγω μάλιστα του ιδιαίτερα έντονου ανάγλυφου, με μεγάλες κλίσεις, που παρατηρείται στην επιφάνεια του εδάφους των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων, σε συνδυασμό με την ελάχιστη βλάστηση, που δεν βοηθά στη συγκράτηση των επιφανειακών ροών, έχει υπολογιστεί ότι από το νερό της βροχής περίπου το 80% επιστρέφει στην ατμόσφαιρα, 10,5% είναι τα στραγγιστικά νερά και μόνο το 9,5% των συνολικών επιφανειακών απορροών της βροχόπτωσης περνά στον υδροφόρο ορίζοντα.

Παράλληλα, την κατάσταση έρχεται να την περιπλέξει περισσότερο η καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων από πλευράς Δημοσίου και Ελεγκτικού Συμβουλίου, ώστε να αποπλεύσουν τα υδροδοτικά πλοία «Ρόδος», «Μαρία» και «Ολύμπικ» της μοναδικής εταιρείας που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό τα άνυδρα νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Όπως είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Το Έθνος» ο ιδιοκτήτης υδροδοτικών πλοιαρίων κ. Χ. Ηλιακίδης, τα πλοία είναι έτοιμα για απόπλου, αλλά εκτός από την υπογραφή της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συμβούλιο χρειάζονται επιπλέον κάποιες μέρες για την έκδοση εγγυητικής επιστολής από την τράπεζα, ώστε να πάρουν το πράσινο φως και να τροφοδοτήσουν τα ταλαιπωρημένα νησιά με το πολυτιμότερο αγαθό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, όσο βρίσκονται εν αναμονή των υπογραφών, οι κάτοικοι στα νησιά του Ν. Αιγαίου υποφέρουν από τρομερές ελλείψεις νερού, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα.

Πιο συγκεκριμένα, στην Πάτμο έχει να εμφανιστεί υδροδοτικό πλοίο πάνω από 15 ημέρες, ενώ Καστελόριζο, Αρκοί, Σύμη και Λέρος βρίσκονται σε εξίσου δυσχερή θέση.

Όσον αφορά τις Κυκλάδες, τα αποθέματα νερού στερεύουν επικίνδυνα σε Σχοινούσα, Κουφονήσια, Αμοργό, Κίμωλο, ενώ δεν μένουν ανεπηρέαστα ούτε τα πιο μεγάλα νησιά, όπως η Μύκονος.

«Μας έχουν αφήσει χωρίς νερό»

Μεγάλα προβλήματα υδροδότησης όμως παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και στο νησί της Μήλου.

Κάτοικοι του νησιού, μιλώντας στο zougla.gr, κατήγγειλαν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, υποστηρίζοντας ότι, ενώ οι πιο τουριστικές περιοχές της Μήλου υδροδοτούνται κανονικά, δεν ισχύει το ίδιο με τα πιο απομακρυσμένα χωριά.

Μάλιστα, πρόσφατα η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης νερού και για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης, ο Δήμος Μήλου υποχρεούται να προβεί σε προγραμματισμό υδροδότησης στις περιοχές Πλάκες, Τρυπητή, Βουνάλα Τριοβασάλου και Φυροπόταμο.

Πρόγραμμα Υδροδότησης:

Πέμπτη 7/8/2014 7.30-14.30, Πλάκες, Φυροπόταμος, Βουνάλα Τριοβάσαλου
Παρασκευή 8/8/2014 7.30-14.30, Τρυπητή
Σάββατο 9/8/2014 7.30-14.30 Πλάκες, Φυροπόταμος, Βουνάλα Τριοβάσαλου
Κυριακή 10/8/2014 7.30-14.30 Τρυπητή
Δευτέρα 11/8/2014 7.30-14.30 Πλάκες, Φυροπόταμος, Βουνάλα Τριοβάσαλου

Τις υπόλοιπες ώρες η υδροδότηση στα ανωτέρω σημεία θα είναι κλειστή ή περιορισμένη, ανάλογα με την κατανάλωση που θα πραγματοποιείται.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ειδικά σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης η χρήση και αποθήκευση νερού θα πρέπει να γίνεται ορθολογιστικά και με σεβασμό προς τους συμπολίτες μας.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας.

Σοβαρά προβλήματα και στη Μάνη

Χρόνια προβλήματα στην υδροδότηση παρουσιάζονται και σε χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης, όπου παρατηρείται το φαινόμενο ορεινοί οικισμοί να έχουν ελάχιστο ή καθόλου νερό ακόμα και για διάστημα οκτώ ημερών, όπως ισχύει για τον Πύργο Λεύκτρου.

Κάτοικοι και επισκέπτες με σπίτια στην περιοχή δηλώνουν αγανακτισμένοι από το γεγονός που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή -μάλιστα έχουν προσφύγει στον εισαγγελέα- και θεωρούν ότι αυτό οφείλεται όχι μόνο στην έλλειψη υποδομών, αλλά και στην «εκτροπή» των ποσοτήτων του νερού σε άλλες, πιο τουριστικές περιοχές.

«Από τη δημοτική αρχή μάς εμπαίζουν όταν τους αναφέρουμε, πεισματικά, το πρόβλημά μας» δηλώνει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Πυργιανών Χριστιάνα Αθανασοπούλου.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της δημοτικής αρχής Καρδαμύλης, ο οποίος δεν παραδέχτηκε ότι ο Πύργος Λεύκτρου δεν έχει νερό για οκτώ μέρες, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, παρά μόνο αποσπασματικές διακοπές νερού, ενώ τόνισε ότι τα προβλήματα, όπου παρατηρούνται, επιλύονται άμεσα με υδροφόρες ή άλλες λύσεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτά δημιουργούνται από την υπερκατανάλωση νερού, όχι μόνο εξαιτίας του αυξημένου πληθυσμού λόγω της εποχής, αλλά και επειδή πολλοί κάτοικοι έχουν μεγάλους κήπους…

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σωτήρης Σκουλούδης

Διαβάστε ακόμη:
«Υδριάδα», η πρώτη στον κόσμο οικολογική μονάδα αφαλάτωσης
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011, 22:19

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης