Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, με επιστολή του για την στατικότητα μέρους των ενετικών τειχών στο σημείο του προμαχώνα, εκεί όπου βρίσκονται τα γήπεδα τένις της πόλης.

Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε χθες από κλιμάκιο, παρουσία του αντιδημάρχου Κώστα Μαμουλάκη, καταγράφηκε η αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει το καμπύλο τμήμα του προμαχώνα, όπου βρίσκονται τα γήπεδα του ομίλου αντισφαίρισης και αθλοπαιδιών «Ηράκλειο».

Οι ρωγμές στο σώμα του τείχους είναι μεγάλες και βαθιές, και ο κίνδυνος πτώσης μέρους αυτού ασφαλώς κάτι παραπάνω από ορατός.

«Είναι τόσο μεγάλες οι ρωγμές στο άνοιγμά τους, όσο το κεφάλι ενός μικρού παιδιού» εξηγεί ο κ. αντιδήμαρχος, ο οποίος προειδοποιεί για την επικινδυνότητά τους.

Η υπηρεσία απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του αθλητικού συλλόγου, το περιεχόμενο της οποίας κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα Ηρακλείου, ζητώντας να διακοπούν οι αθλητικές δραστηριότητες στα γήπεδα όπου βρίσκονται στα τείχη.

Οι συκιές

Αφορμή, για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του στατικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ανατολικότερος από τους δύο ακραίους προμαχώνες της ενετικής οχύρωσης, στάθηκε το ξερίζωμα συκιών πριν από μερικές ημέρες.

Αυτή η ενέργεια αποσταθεροποίησε μέρος του τείχους, με αποτέλεσμα την πτώση μερικών λίθων.

Η μελέτη

«Περιμέναμε χρόνια τώρα την έγκριση της μελέτης για τη στατική ενίσχυση του προμαχώνα.

Τώρα ελπίζουμε να επιλυθούν και οι τελευταίες γραφειοκρατικές εμπλοκές και να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες για τη στατική αποκατάσταση του τείχους που κινδυνεύει» σημειώνει ο κ. Μαμουλάκης.

Από το 2004 είχε υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη αυτή για έγκριση.

Πριν από περίπου 20 ημέρες, το ΥΠΠΟ απάντησε ζητώντας από την δημοτική Αρχή Ηρακλείου να προσκομίσει και «γεωφυσική έρευνα» για το επίμαχο τμήμα των ενετικών τειχών.

Η γεωφυσική έρευνα, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, θα καταδείξει την ύπαρξη κενών στο σώμα του τείχους.

«Εμείς θα ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ΥΠ.ΠΟ. άμεσα, καθώς για εμάς συνιστά ζήτημα μέγιστης σημασίας η αποκατάσταση του τείχους» συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος.

Σαμπιονάρα

Ο προμαχώνας αρχικά ονομαζόταν «Μικρός Μαρτινέγκο» και στη συνέχεια πήρε την ονομασία Σαμπιονάρα, δηλαδή «της άμμου».

Είναι ο ένας από τους δυο ακραίους προμαχώνες της οχύρωσης (ο άλλος είναι του Αγίου Ανδρέα) και έχει ανακατασκευαστεί κατά ένα μεγάλο μέρος από τους Τούρκους.

Στον προμαχώνα Σαμπιονάρα έχει χτιστεί γυμνάσιο και λύκειο.

Στη χαμηλή πλατεία του και στο χώρο της τάφρου κάτω από τον προμαχώνα υπάρχουν τα γήπεδα τένις.

Πηγή: Τόλμη