Στα «χαρακώματα» βρίσκονται οι ιδιώτες γιατροί με το υπουργείο Υγείας εξαιτίας της διάταξης που αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα με την οποία προβλέπονται ποινές σε όσους αρνούνται να εργαστούν στο ΕΣΥ ώστε να καλυφθούν τα κενά σε περιφερειακά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει αποκλεισμό γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Άμεσα προκλήθηκαν αντιδράσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να προβαίνει σε ανακοίνωση με την οποία προανήγγειλε  «άτυπη» απεργία, και προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, ζητά να αποσυρθεί άμεσα η επαίσχυντη όπως λέει διάταξη που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν εάν δεν εργαστούν για το δημόσιο σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που εκπροσωπεί τους γιατρούς όλης της χώρας, σημειώνει ότι τα κενά που προέκυψαν στα δημόσια νοσοκομεία δεν ήρθαν αιφνιδιαστικά αλλά εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου υγείας «να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους».

Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ, είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, «αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.

Γεωργιάδης: «Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε πολιτισμένα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως δεν επιθυμεί «πόλεμο», αν και επέμεινε κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή για την επίμαχη ρύθμιση.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, από το επίσημο και ιερό βήμα της Βουλής, δεν έχω και δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση να κάνουμε κανέναν πόλεμο στους γιατρούς. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που επικρίνουν τη διάταξη, λένε ουσιαστικά “δεν μας ενδιαφέρει αν θα λειτουργεί το νοσοκομείο αρκεί να μην πειράξετε τον ιδιώτη γιατρό την ώρα που κάνει το ιδιωτικό του ιατρείο», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επίταξη.

«Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα, για να βρούμε λύση να βγαίνουν οι εφημερίες, αλλά αν δεν μπορούμε να βρούμε, με κανέναν άλλο τρόπο, και άρα σε αυτή την περίπτωση τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, από τη μη ορθή λειτουργία του νοσοκομείου, τότε σε αυτή την περίπτωση και μόνο και για ένα αυστηρώς περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποφασίσεις να έρθεις στο νοσοκομείο να κάνεις δύο εφημερίες το μήνα», προσέθεσε απευθυνόμενους προς τους γιατρούς ενώ συμπλήρωσε πως «εμείς με τους γιατρούς έχουμε μια συνεργατική σχέση. Εκείνοι είναι γιατροί και εμείς τους παρέχουμε την πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως και εξασφαλίζουμε την αποζημίωση των ασθενών τους, μέσω αυτού του συστήματος. Εάν δεν θέλουν και αναγνωρίζουν ότι οι δικές μας ανάγκες είναι αδιάφορες, τότε λυπούμαστε πάρα πολύ γι΄ αυτό, προφανώς αυτή η συνεργατική σχέση έχει πρόβλημα. Αυτό λέμε».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η διάταξη θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και αυστηρά περιορισμένο και προσδιορισμένο χρονικό διάστημα. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία διάθεση να ενεργοποιήσω αυτή τη διάταξη. Καμία απολύτως. Οφείλω όμως να πω ότι η ευθύνη μου, ως υπουργός Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν μου επιτρέπει, αν γνωρίζω ότι σε ένα νοσοκομείο δεν βγαίνουν οι εφημερίες, να υποκρίνομαι ότι βγαίνουν, χωρίς να έχω εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ότι αυτή είναι μια διάταξη εφαρμογής σε συνθήκες απολύτου έκτακτης ανάγκης, για περιορισμένο και αυστηρά προσδιορισμένο χρονικό διάστημα και με απόλυτη τεκμηρίωση ότι εκεί υπάρχει ζήτημα, ως προς τη δημόσια υγεία και τις παροχές υγείας στους συμπολίτες μας. Μόνο σε αυτή την ακραία περίπτωση θα μπορεί να εφαρμόζεται, υπό αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις, αυτή η διάταξη», κατέληξε.

Μόλις 20 ιδιώτες γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εφημερίες στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως τώρα μόνο 20 ιδιώτες γιατροί, οι περισσότεροι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (πχ Ξάνθη, Δράμα), εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στις εφημερίες του ΕΣΥ, καλύπτοντας κενά. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, ωστόσο, θεωρούν ότι μετά τη διάταξη του νομοσχεδίου για κυρώσεις σε όσους αρνηθούν, θα αποσυρθούν ακόμη και οι λίγοι που ενδιαφέρθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης