Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη

Σε παλαιότερα άρθρα μας είχαμε αναφερθεί στην παράνομη δράση Ελλήνων διπλωματών μας στην Ιαπωνία οι οποίοι πούλησαν ψεύτικη πιστοποίηση ώστε μεγάλη ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία να παραγάγει γιαούρτι με την επωνυμία «Greek yogurt».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την απάτη που ανέδειξε η «Ζούγκλα» με το «ελληνικό γιαούρτι» made in Japan, με τις ευλογίες του τότε Έλληνα πρέσβη, δίνοντας στην ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία πλαστό πιστοποιητικό «Αυθεντικότητας Ελληνικού Γιαουρτιού».

Η ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία… βάφτισε τα γιαούρτια της «ελληνικά» έτσι ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικά στους καταναλωτές, με σκοπό να έχει τεράστια κέρδη.

Στην ερώτηση που έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που διατάχθηκε το 2019 επί υπουργίας κ. Κατρούγκαλου στο Εξωτερικών σχετικά με την παράνομη πιστοποίηση της αυθεντικότητας του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία, κι αν ναι, τι προβλέπει το σχετικό πόρισμα, έδωσε απάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απάντησή του αναφέρει ότι το πόρισμα της ΕΔΕ υποβλήθηκε στον γ.γ. του ΥΠ.ΕΞ. τον Μάρτιο 2019 και καταλογίζει πειθαρχικές ευθύνες στον τότε επικεφαλής της Αρχής πρέσβη κ. Λουκά Καρατσώλη, ΠΥΒ’, αλλά και στον τότε προϊστάμενο του Γραφείου ΟΕΥ της πρεσβείας κ. Διονύσιο Πρωτόπαπα, σύμβουλο ΟΕΥ Α’, για τους χειρισμούς τους (πράξεις και παραλείψεις) τόσο στην υπόθεση «αναγνώρισης» του ιαπωνικού γιαουρτιού ως ελληνικού, όσο και στο θέμα των χορηγιών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών, αλλά και σχετικών βασικών θέσεων της ελληνικής πλευράς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) για την προστασία των ελληνικών εμπορικών συμφερόντων από καταχρηστικές πρακτικές. Μάλιστα, το πόρισμα αποδίδει στον κ. Καρατσώλη την «πρωταρχική (κύρια) ευθύνη» για τους χειρισμούς που έλαβαν χώρα, καταλογίζοντας μερίδιο ευθύνης και στον κ. Πρωτόπαπα.

Ακολούθως, η υπόθεση παραπέμφθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, από τον οποίο οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι κλήθηκαν σε απολογία στις 27.6.2019 για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και της αμέλειας ή ατελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος, και τους επιβλήθηκε η ποινή της έγγραφης επίπληξης με αντίστοιχες πειθαρχικές αποφάσεις του ΥΠ.ΕΞ. (στις 29.8.2019 στον κ. Καρατσώλη, στις 22.1.2020 στον κ. Πρωτόπαπα).

Σημειωτέον ότι, σε ποινικό επίπεδο, από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία διαβιβάστηκε ο φάκελος της ΕΔΕ από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν προέκυψαν στοιχεία που να επιτρέπουν στοιχειοθέτηση εις βάρος των δύο ανωτέρω υπαλλήλων παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλου ποινικού αδικήματος. Ειδικότερα, τονίζεται ότι οι δύο μηνυθέντες υπάλληλοι «δεν είχαν ως κίνητρο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων», οι δε χειρισμοί τους «ουδόλως» συνδέονται «με απόληψη ωφελημάτων, ούτε μπορούν να αποδοθούν σε σκοπό βλάβης της Ελληνικής Πολιτείας». Σημειώνεται, επίσης, ότι η χρήση ιδιωτικών κονδυλίων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων «ενδεχομένως συνιστά αμελή διαχείριση, ωστόσο δεν στοιχειοθετεί στη συγκεκριμένη περίπτωση ποινικό αδίκημα». Κατόπιν των ανωτέρω, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο τον Ιούνιο 2021 με εισήγηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών και έγκριση της εισαγγελέως Εφετών.

Δηλαδή ο κ. Φραγκογιάννης, με την απάντηση αυτή, μας εξηγεί ότι η πράξη του πρέσβη, ο οποίος εξέδωσε πιστοποιητικό «αυθεντικότητας ελληνικού γιαουρτιού» χωρίς να ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίχως να λάβει άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, παρακάμπτοντας ακόμα και τον ΕΦΕΤ, έγινε λόγω αμέλειας. Επίσης, αναφέρει ότι όλα αυτά δεν έγιναν με σκοπό βλάβης της Ελληνικής Πολιτείας, ότι δηλαδή η Ελλάδα και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες έχασαν χρήματα με το πιστοποιητικό που εξέδωσε ο Έλληνας πρέσβης δεν έγινε με σκοπό βλάβης. Αν δεν έγινε με σκοπό βλάβης προς τη χώρα μας, τότε γιατί η χώρα μας κινήθηκε νομικά ώστε να σταματήσει να κυκλοφορεί το συγκεκριμένο γιαούρτι με την ένδειξη «Greek yogurt»;

Παρακάτω ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρει πως η χρήση ιδιωτικών κονδυλίων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων «ενδεχομένως συνιστά αμελή διαχείριση, ωστόσο δεν στοιχειοθετεί στη συγκεκριμένη περίπτωση ποινικό αδίκημα», όμως ας δούμε παρακάτω την «αμελή» ή την εσκεμμένη διαχείριση των διπλωματών μας.

Διαβάστε εδώ την απάντηση του κ. Φραγκογιάννη

Ο Διονύσιος Πρωτόπαπας, τότε αρμόδιος προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο, παρανόμως και εν αγνοία του Υπουργείου Εξωτερικών ζητάει επιπλέον χρηματική χορηγία 5,7 εκατομμύρια γεν από την ιαπωνική γαλακτοκομική εταιρεία στην οποία είχε ήδη παρανόμως παραχωρήσει το ελληνικό εμπορικό σήμα και την ελληνική σημαία, με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να το ξέρει το ΥΠΕΞ. Δεν θα σταθούμε μόνο στο ότι είναι παράνομη η απαίτηση και η λήψη χρηματικών χορηγιών από δημοσίους υπαλλήλους. Τα λεφτά, σύμφωνα με τον Πρωτόπαπα, αποσκοπούσαν στη διοργάνωση ιδιωτικής έκθεσης με δάδες «φίλου» του.

Από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύουμε σήμερα, προκύπτει ότι ο Διονύσιος Πρωτόπαπας, που πληρωνόταν από τον Έλληνα φορολογούμενο για να υπερασπίζεται τα ελληνικά εμπορικά σήματα και την ελληνική σημαία, προκειμένου να πάρει τα επιπλέον χρήματα υπέδειξε στην ιαπωνική πολυεθνική ότι οφείλει («should») να δώσει τα λεφτά για την ιδιωτική έκθεση με δάδες φίλου του ώστε το προϊόν της να εκμεταλλευτεί τη φήμη και τις ιδιότητες του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος -που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού- και να συνδεθεί αυτό το ιαπωνικό προϊόν με την πολιτιστική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξήχθησαν στην Ιαπωνία το περασμένο καλοκαίρι.

Είναι προφανές ότι και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει πως ο Ιάπωνας καταναλωτής θα στρεφόταν στο φθηνότερο ιαπωνικό προϊόν της ιαπωνικής εταιρείας-κολοσσού. Και όχι μόνο ο Ιάπωνας, αλλά και οιοσδήποτε στις τεράστιες αγορές της Ασίας όπου δραστηριοποιείται η ιαπωνική πολυεθνική, ο οποίος θα γνώριζε για πρώτη φορά το φημισμένο «ελληνικό γιαούρτι» από τους Ιάπωνες, οι οποίοι θα παρουσίαζαν τα γευστικά χαρακτηριστικά του ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος μέσα από το δικό τους διατροφικό πρότυπο, εντάσσοντας το αυθεντικό ελληνικό παραδοσιακό προϊόν στα γευστικά χαρακτηριστικά της ιαπωνικής κουζίνας και κουλτούρας, αντί της παραδοσιακής ελληνικής ή μεσογειακής διατροφής. Αλλά η ίδια αντίληψη διαμορφώθηκε και στους εκατομμύρια επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων που γύρισαν στη χώρα τους και νομίζουν ότι το ιαπωνικό «the Greek Yogurt» με την ελληνική σημαία είναι το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι. Και ότι τα γευστικά χαρακτηριστικά αυθεντικών παραδοσιακών συνταγών με ελληνικό γιαούρτι της ελληνικής κουζίνας, που αποτελούν όχημα προώθησης εξαγωγών πλειάδας ελληνικών προϊόντων, θα προσδιορίζονται από τα ιαπωνικά πρότυπα.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Δεν παραχωρείς για κανέναν λόγο το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα στον ανταγωνιστή σου. Δεν επιτρέπεις τη χρήση της σημαίας σου από ξένες πολυεθνικές για προϊόντα που δεν είναι ελληνικά. Κάτι για το οποίο, όμως, ουδείς δισταγμός υπήρχε, αφού στο ίδιο e-mail του ο Διονύσιος Πρωτόπαπας προχωράει και ένα βήμα παραπέρα για να πάρει τα επιπλέον χρήματα. Προτείνει λοιπόν στην ιαπωνική εταιρεία, ο αρμόδιος να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα στο Τόκιο, να του υποβάλει προτάσεις για να εκμεταλλευτεί τη φήμη του ελληνικού γιαουρτιού ώστε η ανταγωνιστική των ελληνικών συμφερόντων ιαπωνική εταιρεία να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, ενώ γνωρίζει ότι όλα αυτά απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία.

Δύσκολο να βρεθεί τέτοιος ένθερμος υποστηρικτής της ιαπωνικής πολυεθνικής αλλού πάνω στη Γη. Είναι Έλληνας διπλωμάτης ο οποίος πληρωνόταν αδρά από τον ελληνικό λαό για να υπερασπίζεται και να προωθεί στην Ιαπωνία τα ελληνικά συμφέροντα, την ελληνική σημαία και, επομένως, τα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Οι… δάδες του φίλου του κ. Πρωτόπαπα

Όπως προκύπτει από τη συνημμένη παρουσίαση, η Ελληνική Πρεσβεία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματική «χορηγία», τάζει λαγούς με πετραχήλια στην ιαπωνική πολυεθνική. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκιο δεσμευόταν ενώπιον της ιαπωνικής πολυεθνικής για την κατασκευή περιπτέρου εντός της έκθεσης ολυμπιακών δαδών του φίλου του κ. Πρωτόπαπα, όπου η ιαπωνική πολυεθνική διαφήμιζε το γιαούρτι της «the Greek Yogurt», έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το «the Greek Yogurt» είναι το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι. Κι όλα αυτά για το ποσό των περίπου 6 εκατομμυρίων γεν. Φυσικά, δεν πιστεύουμε πως υπήρχαν χρήματα «κάτω από το τραπέζι». Η Ελληνική Πρεσβεία έκοψε και… τιμολόγιο για την είσπραξη των 6.150.000 γεν. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;

Ο αντικαταστάτης πρέσβης του Λουκά Καρατσώλη ουδέποτε διεκδίκησε τις χρηματικές χορηγίες αυτές που απευθύνονταν στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ, όπως σας έχουμε ενημερώσει, υπάρχουν καταγγελίες για διαγραφή των e-mails με ενοχοποιητικά στοιχεία. Είναι άγνωστο αν το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να διεκδικήσει ποτέ τις χρηματικές «χορηγίες» αυτές κατόπιν της διαγραφής του αρχείου.

Όμως, ούτε μία δίωξη δεν υπάρχει για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, απόπειρας απάτης, απιστίας στην υπηρεσία κ.λπ.

Μετά απ’ όλα αυτά, άραγε, θα ξαναπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών ότι οι Έλληνες διπλωμάτες μας δεν έδρασαν με σκοπό να βλάψουν τη χώρα μας και ότι όλα αυτά τα κονδύλια ήταν εξαιτίας αμελούς διαχείρισης; Επίσης, ας μας πει και πού κατέληξαν, τελικά, αυτά τα κονδύλια. Και για το τέλος, ας αναφερθούμε και στην «ποινή» των διπλωματών μας, για να μη σας περάσει από το μυαλό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών τούς άφησε ατιμώρητους. Φυσικά και τους τιμώρησε, με εγγραφή επίπληξη, και κάπου εδώ να πούμε πως την ίδια τιμωρία έχουν και όσοι υπάλληλοι αργήσουν να πάνε μια μέρα στη δουλειά. Έτσι, μάλλον, αξιολόγησαν οι αρμόδιοι όλα τα παραπάνω.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης