Υπόλογοι ως ηθικοί αυτουργοί σε κακουργηματική απιστία και παράβαση καθήκοντος βρίσκονται 23 εκπρόσωποι ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τους διακανονισμούς οφειλών στην ΔΕΥΑ Ρόδου!

Πιο συγκεκριμένα, έχουν κληθεί σε χωρίς όρκο εξηγήσεις ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας στην υπηρεσία, τελεσθείσες κατ’ εξακολούθηση και ωφελούμενοι οι ξενοδοχειακές εταιρείες και οι εκπροσώποι αυτών που αναφέρονται σε κάθε επί μέρους αναφορά που υπέβαλε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται οι κ.κ. Δημήτριος Τσίκκης, Παντελής – Κωνσταντίνος Προυσάλογλου, Τσαμπίκα Κιαχαγιά, Αθανάσιος Στάμος, Παράσχος Κουλουμπρής, Δημήτριος Ζανεττούλλης, Αγαπητός Πάλλας και Ελευθέριος Καρανικόλας μέλη, απελθούσης διοίκησης της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που προκάλεσαν οι δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη και του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Σωτήρη Βαγιανού κλήθηκαν την 15η Μαρτίου 2024 και κατέθεσαν σχετικά ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου.

Ο δήμαρχος Ρόδου ενεχείρισε ειδικότερα 23 αυτοτελείς αναφορές για ισάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες τονίζοντας εξεταζόμενος ότι όλα όσα καταγγέλθηκαν και ειδικότερα τι έγινε, πότε, από ποιον και πώς, αποδεικνύονται από τον φάκελο με τα στοιχεία που του παρέδωσε ο κ. Βαγιανός. Το συνολικό όφελος των 23 επιχειρήσεων από τους “διακανονισμούς” ανήλθε στα 2.816.050 ευρώ περίπου.

Ο τελευταίος εξεταζόμενος την ίδια ημέρα υποστήριξε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του έκανε έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στο ταμείο του οργανισμού και βρήκε τα ευρήματα τα οποία κατέθεσε από κοινού με τον δήμαρχο Ρόδου.
Επεσήμανε πως τα ευρήματα αφορούν σε διακανονισμούς που έγιναν κατά το παρελθόν χωρίς την τήρηση του πλαισίου του διακανονισμού και τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα στα λογιστικά βιβλία του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και το πλαίσιο του διακανονισμού αυτό κάθε αυτό με βάση τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ήρθαν σε γνώση τους, όπως είπε, είναι έωλα.
Η προϊσταμένη στο τμήμα εσόδων και εξυπηρέτησης πολιτών της επιχείρησης έχει καταθέσει ότι η ΔΕΥΑΡ ελάμβανε τις επιταγές αλλά δεν εξοφλούνταν λογαριασμοί, παρά μόνο όταν πληρώνονταν οι επιταγές, κατά την ημερομηνία που αναγραφόταν σε αυτές.

Ποτέ καμία διοίκηση δεν παρουσίασε επιταγή προς πληρωμή νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής που ανέγραφε η επιταγή και αναφορικά με τις επιταγές που ήταν παλαιότερες, είπε, πως οι περισσότερες αυτών, ήταν της περιόδου του κορωνοϊού και δεν εισπράχθηκαν ή σφραγίστηκαν, λόγω αναστολής της είσπραξής τους.
Η διοίκηση, όπως είπε, δεν σφράγισε επιταγές, αλλά εισέπραξε τα σχετικά ποσά με διακανονισμούς των οφειλών, σύμφωνα με τις αποφάσεις που κατά καιρούς ελάμβανε.

Θυμίζουμε ότι η όλη υπόθεση συνοπτικώς έχει τρία επίπεδα και αφορά:
-Στη νομιμότητα της λήψεως απόφασης και εφαρμογής αυτής από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρόδου το πρώτον τον Οκτώβριο του 2022 για την ρύθμιση οφειλών κατόπιν εφ’ άπαξ καταβολής τους σε βάθος 5ετίας από την λήψη της αποφάσεως.
Η αρχική απόφαση ανανεώθηκε τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2023 με τις ίδιες προβλέψεις, ενώ τον Αύγουστο του 2023 υπήρξε τροποποίηση των ευεργετημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑ Ρόδου ως επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου όφειλε να μεριμνήσει για την μη παραγραφή των οφειλών σε 5ετία και με την αρχική ρύθμιση που έλαβε προέβλεψε πέραν της διαγραφής τόκων σε περίπτωση εφ’ άπαξ καταβολής να υπάρξει κλιμακωτή διαγραφή της κύριας οφειλής.
Η αρχική απόφαση του έτους 2022 προέβλεπε διαγραφή του 50% της κύριας οφειλής για το έτος 2017 και κλιμακωτά ως 10% για το έτος 2021, ενώ η απόφαση του Αυγούστου του 2023 προέβλεπε κάθετη μείωση της κύριας οφειλής κατά 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρόδου καθιστά σαφές ότι μείωση κυρίας οφειλής δεν προβλέπεται από τον νόμο, ενώ παράνομη είναι και η απόφαση γιατί δεν έχει ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
-Στη νομιμότητα εφαρμογής της απόφασης αυτής ανεξαρτήτως αν ήταν νόμιμη ή όχι.
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της έχουν διαπιστωθεί δύο τακτικές:
-Μεγαλοοφειλέτες με οφειλές της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ συνολικώς κατόρθωσαν να πετύχουν την διαγραφή του 50% της κυρίας οφειλής τους αλλά και των προσαυξήσεων χωρίς να καταθέσουν στο ταμείο της επιχείρησης εφ’ άπαξ τα εναπομείναντα οφειλόμενα, αλλά κάνοντας χρήση μεταχρονολογημένων αξιογράφων.
Φέρεται να υπάρχουν επιταγές που λήγουν το 2029 κατά παράβαση της ρύθμισης όταν το πρώτον δεν υφίσταται διακανονισμός ώστε να δικαιολογείται μεταχρονολογημένη επιταγή για την εξόφληση και εξασφάλιση δόσεως αλλά και περαιτέρω ότι δεν προβλέπεται η αποπληρωμή με άλλο τρόπο παρά μόνο με τραπεζική επιταγή (ημέρας) ή έμβασμα.
-Μεγαλοοφειλέτες υπήχθησαν στην ρύθμιση για εφάπαξ καταβολή χωρίς να καταθέσουν έστω επιταγές μεταχρονολογημένες, αλλά με απλές βεβαιώσεις καμίας νομικής αξίας που προέβλεπαν την εξόφληση σε 24 δόσεις!
-Θα ερευνηθεί ακόμη γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα εντός 6μήνου από την σφράγιση επιταγών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο διακανονισμών οφειλών ή παρανόμων εφ΄άπαξ καταβολών με αποτέλεσμα οφειλές να κινδυνεύουν με παραγραφή.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Δήμος Μουτάφης και Εμμανουήλ Παπαϊωάννου

Πηγή:www.dimokratiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης