Γιώργος Σπανουδάκης-Φίλιππος Καραμέτος
Φάμπρικα πλαστών διπλωμάτων προπονητών της πυγμαχίας υπό την… αβλεψία, την ανοχή ή την συνενοχή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στήθηκε στην πλάτη χιλιάδων αθλητών και εκπαιδευτών.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών, δέκα άτομα κατάφεραν και εξασφάλισαν δίπλωμα προπονητή, χωρίς να έχουν ουδεμία γνώση, χωρίς να φοιτήσουν σε καμία σχολή και χωρίς να περάσουν από την Επιτροπή της ΓΓΑ.
Για την ακρίβεια όλα τα έκαναν με… κάποιο τρόπο, αλλά όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, τίποτα δεν ήταν σύμφωνα με το γράμμα του αθλητικού νόμου.
Οι δέκα άνδρες εμφανίζονται ότι φοίτησαν στη βουλγαρική σχολή «Vassil Levski», η οποία όμως όταν ρωτήθηκε επισήμως από τον σύνδεσμο Ελλήνων προπονητών, δήλωσε άγνοια για τους… σπουδαστές, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα πτυχία που έχουν στην κατοχή τους δεν εκδόθηκαν ποτέ από τη δική τους ακαδημία!
Όμως πέρα από τα παράτυπα διπλώματα, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα και την αλληλογραφία με τη βουλγαρική σχολή, ένα τεράστιο «κενό» υπάρχει και στην επικύρωσή τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Διότι σύμφωνα με την καταγγελία του Συνδέσμου Ελλήνων προπονητών, η επιτροπή που ήλεγξε τα διπλώματα στη ΓΓΑ, δεν παρουσιάζεται σε κανένα επίσημο έγγραφο. Μάλιστα η απίθανη δικαιολογία που τους έδωσαν τα στελέχη της Γραμματείας είναι ότι έχουν χαθεί τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.
Πέρα από τις ποινικές ευθύνες, γεννάται θέμα και με την Ομοσπονδία Πυγμαχίας, αφού ένας από τους «προπονητές» έχει άμεση σχέση. Έτσι με δεδομένο ότι οι νέοι προπονητές μπορεί να είναι και οι «στυλοβάτες» για τη δημιουργία νέων σωματείων, δηλαδή νέων μελών που θα ψηφίζουν στις εκλογές της ομοσπονδίας, υπάρχει μείζον θέμα διαύγειας.
Ενδεικτικό της κάλυψης που χαίρουν οι πλαστογράφοι αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα ουδεμία ΕΔΕ έχει διαταχθεί, δεν απαιτήθηκε καμία ανάκληση διπλώματος, με την Ελεγκτική Επιτροπή της ΓΓΑ να παραμένει ανενεργή από το 2010.
H απάντηση της βουλγαρικής Ακαδημίας:
Παρακολουθήστε τις σοβαρότατες καταγγελίες που έκαναν στο zougla.gr ο Λευτέρης Λειβάδης-πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Πυγμαχίας και ο δημοσιογράφος Βελισσάριος Μαμούλας:
Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα πιστοποιητικό που ο καθένας μπορεί να αναγράψει το όνομά του και να θεωρείται… πιστοποιημένος προπονητής.
Γίνεται αντιληπτό πως χιλιάδες νέοι αθλητές πέφτουν στα χέρια αν μη τι άλλο ανίδεων «προπονητών», οι οποίοι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική και αθλητική τους σταδιοδρομία.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού…