Ακόμη ένα σκάνδαλο από το παρελθόν το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πετάξουν… στον αέρα εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, φέρνει κατηγορούμενους για κακούργημα πρώην στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον πρώην γενικό γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Σπύρο Τραυλό.
Μαζί τους, κατηγορείται για ηθική αυτουργία, ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2015 για «μίζα» περίπου δύο εκατ. ευρώ στην υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ, αλλά αποφυλακίστηκε με «βραχιολάκι» τον Απρίλιο του 2016.
Η νέα «αμαρτωλή» σύμβαση αφορά την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗ Industries για τον ελληνικό στρατό. Μία σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 29 Αυγούστου του 2003, επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου, έναντι συνολικού τιμήματος 657,5 εκατ. ευρώ.
Αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθεί τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, οι οποίες ωστόσο, ακόμη κι αν υφίστανται, έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Η προκαταρκτική εξέταση, πάντως, που διενεργήθηκε με παραγγελία της κ. Ράϊκου, συνάντησε πληθώρα
Με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού, η επίμαχη σύμβαση μπήκε στο μικροσκόπιο της έρευνας η οποία διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, «δώρο» εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρία SONAK, συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου στην οποία είχε ανατεθεί ένα από τα προγράμματα που ήταν μέρος των αντισταθμιστικών. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό. Σε αυτό αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.
Τέλος ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία, εν προκειμένω η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.
Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου.