Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Το μεγάλο πλεονέκτημα σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι άλλο από την πληροφόρηση και την ακριβή παρακολούθηση των θέσεων του «εχθρού», ώστε ο στρατηγός να έχει την απαραίτητη γνώση για να αναπτύξει τις δυνάμεις του στις καίριες θέσεις και να κερδίσει τη μάχη.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις «μάχες» που δίνει η Πυροσβεστική, καθώς στην εποχή της κλιματικής αλλαγής που προκαλούνται -δυστυχώς και στη χώρα μας με τραγικά αποτελέσματα- οι λεγόμενες «μεγαπυρκαγιές», η γνώση για την αντιμετώπιση του πύρινου εχθρού είναι απαραίτητη, εφόσον αποδεδειγμένα η παραδοσιακή επιχειρησιακή τακτική της «καταστολής» όπου καίει το κυρίως μέτωπο έχει αποδειχτεί περιορισμένα αποτελεσματική.
Αντί αυτού, απαιτείται λεπτομερής επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη σωστή κατανομή των δυνάμεων και της στοχοποίησης των ακριβών σημείων του μετώπου, ώστε να επιτυγχάνεται η ανάσχεση της πυρκαγιάς πριν την επέκτασή της.
Τη γνώση αυτή, εδώ και δύο χρόνια, την παρέχει στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής το σύστημα «IRIS», το οποίο παρέχει όλα τα απαραίτητα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε οι προσπάθειες κατάσβεσης να κατευθύνονται αναλόγως.
Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα μοντέλων πρόγνωσης σε πρόσφατες πυρκαγιές:
Η κατεύθυνση και η ένταση του ανέμου, η θερμοκρασία ή και το ποσοστό βροχόπτωσης (για περιπτώσεις πλημμυρών), όπως και άλλα κρίσιμα κλιματολογικά δεδομένα, συλλέγονται από τους 400 ειδικούς σταθμούς που έχει τοποθετήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο σε διάφορα σημεία ανά τη χώρα και στη συνέχεια γίνεται η επεξεργασία τους σε ειδικά υπολογιστικά μοντέλα πρόγνωσης.
Έτσι οι πυροσβέστες, εκτός των άλλων, μπορούν να εκτιμήσουν την προβλεπόμενη πορεία της πυρκαγιάς και στη συνέχεια να διαμορφώσουν τις λεγόμενες αντιπυρικές ζώνες για να κατανεμηθούν οι δυνάμεις και οι ρίψεις των εναέριων μέσων όπως πρέπει, ώστε να «διαψευστεί» η πρόγνωση του IRIS και να ανασχεθεί η φωτιά.
Το πρόγραμμα αυτό συνεργασίας του Αστεροσκοπείου με την Πυροσβεστική ξεκίνησε το 2019 και ήδη έχει αξιοποιηθεί σε περίπου 30 σημαντικές πυρκαγιές, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην «τακτική» κατάσβεσής τους.
Το zougla.gr ανέβηκε στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης και συνάντησε τον Κώστα Λαγουβάρδο, μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος «τρέχει» το πρόγραμμα. Ο κ. Λαγουβάρδος μάς εξήγησε τη λειτουργία του και μας παρουσίασε έναν τέτοιο σταθμό μέτρησης που έχει τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου.
Ποια είναι η αποτελεσματικότητα του συστήματος επί του πεδίου; Ποιες οι προοπτικές εξέλιξής του ώστε να αποτελέσει το «υπερόπλο» της Πυροσβεστικής; Και τι θα είχε συμβεί αν υπήρχε η εφαρμογή του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι;
Δείτε τη συνέντευξη του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου στο zougla.gr:
Το Disarm χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας Interreg Balkan-Mediterranean 2014-2020 με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών.
Δείτε ακόμη: