Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Για ακόμη μια φορά, η τοπική κοινωνία του Μαραθώνα ξεσηκώθηκε ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού, διατρανώνοντας με ηχηρό τρόπο την αντίθεσή της σε ένα έργο το οποίο, όπως τονίζουν, διακυβεύει το μέλλον της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και των πολιτών όλων των όμορων περιοχών.
Αυτή τη φορά, σε μια πρωτοφανή εκδήλωση συλλογικής πρωτοβουλίας, εκατοντάδες μαθητές από σχολεία όλων των περιοχών που εντάσσονται στο δημοτικό διαμέρισμα του Μαραθώνα αλλά και της Ραφήνας, άφησαν για λίγες ώρες τα μαθήματα και βρέθηκαν έξω από το δημαρχείο στη Νέα Μάκρη για να διαδηλώσουν ειρηνικά και να περάσουν το μήνυμά τους.
Άλλωστε διάφορα σχολεία τελούν υπό κατάληψη στην περιοχή για διαμαρτυρία στις δοκιμαστικές ρίψεις που ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες, διακόπηκαν όμως προσωρινά λόγω των διαμαρτυριών και της «αδυναμίας» της αστυνομίας να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του έργου.
Δείτε βίντεο και εικόνες από την κινητοποίηση:
Τα επιχειρήματα των κατοίκων περί της μη ορθότητας του έργου βασίζονται κυρίως σε σοβαρούς περιβαλλοντικούς λόγους.
Η εσφαλμένη χωροθέτηση είναι ένας από αυτούς. Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν υπόγεια ρεύματα στην περιοχή και ως εκ τούτου από τη λειτουργία του έργου κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας, όπως και όλες οι όμορες παράκτιες περιοχές.
Ο Γιώργος Νησιώτης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μαραθώνα εξηγεί στον φακό του zougla.gr:
Ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρνάβα Διονύσης Σοχωράκης εξηγεί ότι «η επιμονή για τη λειτουργία του έργου στηρίζεται σε λάθος απόφαση του ΣτΕ, που βασίστηκε σε στοιχεία ότι δεν υπάρχει υπόγειο ρέμα. Όμως όπως έχει αποδειχτεί σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ, υπάρχει ρέμα με λεκάνη απορροής 1.400 στρεμμάτων! Πρόκειται για μια μεγάλη αντίφαση. Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε ότι κινδυνεύουν και οι άνθρωποι έξω από τον Δήμο Μαραθώνα, αφού πέρα από τις παράκτιες ζώνες και τη μόλυνση του Ευβοϊκού, τα προϊόντα του Μαραθώνα θα πάνε στο πιάτο τους! Πρόκειται για μια περιβαλλοντική βόμβα, ένα έργο που κτασκευάστηκε με τεχνολογία 30 ετών πριν. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ευρώπης, που έχει βρει τη λύση στη διαχείριση απορριμμάτων με τρόπο οικονομικά συμφέρον και οικολογικά σωστό»…
Η σημερινή συγκέντρωση στηρίζεται από όλο τον Μαραθώνα. Η καραμέλα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και το έργο πρέπει να λειτουργήσει πρέπει να σταματήσει. Το έργο είναι απενταγμένο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εκ των πραγμάτων παράνομο και αδιανόητο να λειτουργήσει και ο Μαραθώνας δεν θα το αφήσει αυτό, γιατί δεν είναι αποδεκτό από την τοπική κοινωνία. Με το ξύλο και την τρομοκρατία δεν θα αλλάξει αυτό…, δηλώνει η διαδηλώτρια κάτοικος της περιοχής στον φακό του zougla.gr.
Ηλίας Ψινάκης: «Όποιος τολμήσει, μολών λαβέ»
Για του λόγου το αληθές, το σύνολο της Δημοτικής Αρχής αντιτίθεται στο έργο, με τον δήμαρχο Ηλία Ψινάκη να στηρίζει τόσο τη σημερινή διαδήλωση, όσο και την οριστική ακύρωσή του. Όπως δήλωσε πρόσφατα:
«Τα τελευταία 4.5 χρόνια έχω ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους για να αξιοποιήσω το brand name του Μαραθώνα, της Μαραθώνιας κληρονομιάς και του ελληνικού πολιτισμού. Είχαμε εκθαμβωτικά και άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού και επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα τα οφέλη που έλαβε η Ελλάδα από τις κινεζικές επενδύσεις.
Έχουν προγραμματιστεί και φτιαχτεί οδικά δίκτυα, αντιπλημμυρικά έργα, μια τεράστια μαρίνα και έργα ακτογραμμής για τη διάβρωση των ακτών, σχολεία, γυμναστήρια, παιδικές χαρές έργα για την αποκατάσταση της κανονικότητας από τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα παρά τα τεράστια εμπόδια της γραφειοκρατίας και της κρίσης.
Οπότε εννοείται ότι δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν και για κανένα λόγο είτε ως δήμαρχος, είτε ως απλός πολίτης να κάνει τον Μαραθώνα παράνομα σκουπιδαριό. Όποιο μικροπολιτικό, ψηφοθηρικό ή οικονομικό κίνητρο και αν έχει, ειδικά μη σεβόμενος τους ευρωπαϊκούς νόμους και για να επουλώσουμε τις πληγές μας από την τρομερή καταστροφή που υπέστη ο δήμος.
Είμαι γνώστης των νόμων και εγώ και οι συνεργάτες μου. Έχω αλωνίσει τα τελευταία τρία χρόνια τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ξέρουν και ξέρω τους πάντες στις Βρυξέλλες σε όλα τα επίπεδα. Οπότε κανείς δεν μπορεί να παίξει με τη μόλυνση του Ευβοϊκού που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο των κατοίκων του Μαραθώνα αλλά και όλων των όμορων δήμων, του υδροφόρου ορίζοντα και των αγροτικών καλλιεργειών.
Και όποιος τολμήσει, μολών λαβέ!».
Ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Λιβαθηνός επαναλαμβάνει στον φακό του zougla.gr ότι το πρόβλημα «είναι γενικότερο και πολύ σοβαρότερο, και δεν αφορά μόνο την περιοχή του Μαραθώνα, καθώς διακυβεύεται η δημόσια υγεία. Φτάσαμε στο 2019 και μιλάμε ακόμα για μια ξεπερασμένη μέθοδο που μάλλον χρησιμοποιούν ακόμα μόνο στην Αφρική. Υπάρχουν άλλες λύσεις και πρέπει να τις βρούμε».
Δείτε το ρεπορτάζ-οδοιπορικό του zougla.gr στον ΧΥΤΑ Γραμματικού: