Ανταπόκριση: Μαρίνος Ορφανός 

Στο μάτι του εγκέλαδου η Λέσβος, αλλά τούτη τη φορά με έναν μεγάλο σεισμό, οι εκτιμήσεις για τον οποίον κυμαίνονται από τους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έως και τους 6,4.

Μετά τους εκατοντάδες μικροσεισμούς που καταγράφονταν σταθερά από τα τέλη του 2016 μέχρι και τον Φλεβάρη, ο προβληματισμός για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ της Λέσβου, της Χίου και των απέναντι τουρκικών ακτών επανήλθε, πιο σοβαρός όμως από ποτέ.

Με τη νοτιοδυτική Λέσβο να μετρά ήδη πληγές, με το χωριό Βρίσα της περιοχής του Πλωμαρίου να φέρει εικόνες βιβλικής καταστροφής. Με δέκα τραυματίες μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ, αλλά και μία 57χρονη γυναίκα εγκλωβισμένη στο μισογκρεμισμένο σπίτι της.

Μικρές ζημιές καταγράφτηκαν ωστόσο και στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη όπου έπεσαν σοβάδες μέχρι και στο δημαρχείο της, αλλά οι σημαντικές εντοπίζονται στο Πλωμάρι, στα Βατερά και στα χωριά Ακράσι. Λισβόρι και Βρίσα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 15:28 και προκάλεσε από την έντασή του πανικό σε όλη τη Λέσβο. Ενδεικτικά της έντασής του, αξίζει να αναφερθεί πως έγινε αισθητός ως την Αττική, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τον παρουσιάζουν ως μείζον ζήτημα για τις απέναντι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ακτές, ως και για την Κωνσταντινούπολη! Χωρίς ωστόσο να υπάρχει ως τώρα μία ασφαλής και αρμόδια διαβεβαίωση για το αν ο σεισμός αυτός, αποδίδεται στο περίφημο ρήγμα της Ανατολίας που αναστατώνει διαχρονικά την περιοχή και βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων.

Από τις 15:30 και μετά, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ακόμη τρεις μετασεισμικές δονήσεις εντάσεως 4,6 ρίχτερ, 3 και 3,2. Και ειδικότερα στις 15:35, στις 16:00, στις 16:05 και 16:10.
Από τη στιγμή του σεισμού, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Λέσβου, ενώ με ελικόπτερο μετέβησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων , ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Επίκεντρο των επιχειρήσεων η γραφική και πετρόχτιστη Βρίσα, η οποία έχει περίπου 700 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι αρμόδιες τοπικές αρχές, επεξεργάζονται σχέδιο εκκένωσης του χωριού, με τους κατοίκους να πρόκειται να μεταφερθούν είτε σε σκηνές στο κοντινό στάδιο Πολιχνίτου, είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Σε κάθε περίπτωση οι μικρές και μεγαλύτερες ζημιές είναι αρκετές σε όλο το νησί και είναι σαφές πως αναμένεται μία δύσκολη νύχτα για τη Λέσβο.