Τα μεγέθη αυτά επιβεβαίωσε στο zougla.gr, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο μηχανισμός της αυτόματης ανάλυσης του σεισμικού φαινομένου που λειτουργεί στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε προηγουμένως μετρήσει τον σεισμό στους 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για έναν μηχανισμό πρώτης προσέγγισης του φαινομένου. Ωστόσο, ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό πως το μέγεθος της σεισμικής δόνησης στην Πύλο ήταν της τάξεως των 5,3 R, ενώ σε δηλώσεις του σε γνωστή ιστοσελίδα είπε ότι ο σεισμός ήταν 5,5 Ρίχτερ. Προκύπτει, λοιπόν, ένα ερώτημα ως προς τα μεγέθη που αναφέρονται από επίσημα χείλη, δεδομένου ότι μια διαφορά 0,3 του βαθμού σε κλίμακα Ρίχτερ μεταφράζεται στην πραγματικότητα σε δόνηση με πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις, αφού η εξέλιξη στη συγκεκριμένη κλίμακα δεν είναι απλώς αλγεβρική, ούτε καν γεωμετρική, αλλά εκθετική. Με λίγα λόγια, η διαφορά της τάξεως 0,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ διαφοροποιεί έναν ισχυρό από έναν πολύ ισχυρότερο σεισμό και άρα με πολύ πιο εκτεταμένες συνέπειες.
Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:
Ακούστε τι δήλωσε ο Δ. Καφαντάρης στο zougla.gr:
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι
«Η περιοχή αυτή έχει υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο που το επίκεντρο είναι στη θάλασσα» δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.