Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι το τριήμερο «6ο Ευρωπαϊκό φόρουμ για την Ειρήνη, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη» Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή 350 συνέδρων από 35 χώρες, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με οικοδεσπότη τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Στα συμπεράσματα και το σχέδιο δράσης για το μέλλον, όπως διατυπώθηκαν από τους Ντόροθι Γκερέρο (Global justice now) και Βάλτερ Μπάιερ (πρώην πρόεδρος του «Transform! Europe») επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσουν οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παρά την επιδείνωση των συνθηκών λόγω του πολέμου και να τεθεί το θέμα των αποζημιώσεων του Βορρά προς τον Νότο – «loss and damage» – στην ατζέντα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, που θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αίγυπτο. Επίσης εκφράστηκε το αίτημα για ειρήνη και κυριαρχία των λαών και καταδικάστηκε η εισβολή στην Ουκρανία καθώς και η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Εξάλλου διατυπώθηκε η ανάγκη στήριξης του φεμινιστικού κινήματος έναντι της βίας, του πολέμου και της μετανάστευσης καθώς και έναντι των απολυταρχικών καθεστώτων.

 

 

Τρεις δεκαετίες μετά τη συνάντηση του Ρίο η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση της βιοποικιλότητας επιδεινώθηκαν. Ο Βορράς δεν τηρεί τις υποσχέσεις για τις συμφωνημένες χρηματοδοτήσεις του Νότου, δήλωσε η κ. Γκερέρο, η οποία τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να σταματήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να μην γίνει ο πόλεμος αφορμή να υποχωρήσουν οι κλιματικοί στόχοι. Το θέμα «loss and damage», είπε θα συζητηθεί στην COP27.

Ο κ. Μπάιερ, αφού καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, είπε ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε στον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται, γυναίκες και παιδιά, αλλά και στους γενναίους που πολεμούν, να προσπαθήσουμε να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και να δείξουμε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ο λαός της Ουκρανίας, είπε, πρέπει μετά τον πόλεμο να ζήσει ελεύθερος, όπως και ο λαός της Παλαιστίνης, οι Κούρδοι, οι Ιρλανδοί, οι Κύπριοι.

Μια πυρηνική επίθεση που εθεωρείτο μέχρι πρότινος αδιανόητη, πρόσθεσε, τώρα είναι στη δημόσια συζήτηση, ενώ γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα. Ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ με την πολιτική και τη διπλωματία για να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός, ει δυνατόν τα Χριστούγεννα. Την προώθηση της διπλωματίας ζήτησαν και άλλοι σύνεδροι και διατυπώθηκε η πρόταση για τη σύγκληση ενός συνεδρίου για την ειρήνη στο Παρίσι.

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας που δεν θα είναι το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο κ. Μπάιερ, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να αποτελέσει μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια».

Το φόρουμ τάχθηκε υπέρ της στήριξης του φεμινιστικού κινήματος «της ελεύθερης διάθεσης του σώματος και των σεξουαλικών προτιμήσεων κάθε ανθρώπου» και έγινε η πρόταση για μια συνάντηση των γυναικών τον Φεβρουάριο, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, που αφορούν θύματα του πολέμου, της βίας και των απολυταρχικών καθεστώτων.

Στο φόρουμ, κατά την πρώτη μέρα του οποίου εκφώνησε ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, πήραν μέρος με φυσική παρουσία και διαδικτυακά Έλληνες και ξένοι πολιτικοί, συνδικαλιστές, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι δεξαμενών σκέψης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί το 7ο Ευρωπαϊκό φόρουμ και όπως είπαν οι σύνεδροι καταληκτικά, η συγκέντρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων σ’ αυτό το φόρουμ «αποτελεί ελπίδα και έμπνευση για το μέλλον της Ευρώπης».