«Ναι» στην παρακράτηση ύψους 10-15% στις αποδοχές των καθηγητών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή από ερευνητικά προγράμματα είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με το σκεπτικό ότι η παρακράτηση αυτή δεν αποτελεί φόρο η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι νόμιμη και συνταγματική αλλά και δεν παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Έτσι , απορρίφθηκε η προσφυγή 59 καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η από 19.2.2002 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι επί των ακαθάριστων αμοιβών των μελών των ΑΕΙ από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικά ινστιτούτα θα υπάρχει παρακράτηση από 10% έως 15% υπέρ ειδικού λογαριασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Ειδικός Λογαριασμός για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος).

Σύμφωνα με το ΣτΕ, τα ποσά που παρακρατούνται διατίθενται υπέρ των Ιδρυμάτων για την κάλυψη δαπανών απαραίτητων για τις ανάγκες έργων (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, κ.λπ.) και την παροχή υπηρεσιών (επιστημονικών, κ.λπ.) και δεν είναι φόρος. Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, όπως είναι το άρθρα 5 περί οικονομικής ελευθερίας, 43 που προβλέπει τις προϋποθέσεις έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων, 78 περί φορολογίας, κ.λπ και δεν προσκρούει στις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν το φόρο προστιθέμενης αξίας, κ.λπ.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης