Προσωρινό διοικητικό μέτρο για «λόγους δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας» είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αυτοδίκαιη αργία των δημοσίων υπαλλήλων που διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα. Η απόφαση που ελήφθη από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πιλοτική δίκη δεν θεωρεί ότι συνιστά απόλυση ή «προθάλαμο» απομάκρυνσης από το δημόσιο του υπαλλήλου αξιολογώντας την περιορισμένη χρονική διάρκεια που θα πρέπει να έχει η πειθαρχική διαδικασία.

Με αυτό το σκεπτικό κρίθηκε συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η νέα διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι αμέσως μόλις ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη ή παραπεμφθούν στο πειθαρχικό συμβούλιο. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απορρίπτοντας αίτηση εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είχε τεθεί σε αργία λογω πολυθεσίας, έκρινε πως το μέτρο επιβάλλεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν αποτελεί πράξη απολύσεως από την υπηρεσία». Απλά, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο, το οποίο συνεπάγεται την για λόγους δημοσίου συμφέροντος διακοπή της ενεργού ασκήσεως των υπηρεσιακών καθηκόντων του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της εκκρεμότητας της πειθαρχικής ή ποινικής υποθέσεως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, η επιβολή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας «δεν ισοδυναμεί από πλευράς εννόμων αποτελεσμάτων προς απόλυση ή υποβιβασμό». Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν πως οι υπάλληλοι αυτοί λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους και η όλη πειθαρχική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί (σύμφωνα με το νόμο) το πολύ μέσα σε τέσσερις μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης