Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Μαρία Σκούρτη

«Τα έχω γραμμένα στην ατζέντα μου. Λοιπόν, είναι τέσσερις βδομάδες από τον Δεκέμβρη, τέσσερις βδομάδες από τον Οκτώβρη, από τον Νοέμβριο και είναι και μία βδομάδα από τότε που ανοίξαμε από τον Οκτώβρη. 26-27 του μηνός. Και είναι και ένα διακοσάρι, πριν κλείσουμε, από τον Σεπτέμβρη. Ένα χιλιάρικο, χειμωνιάτικα, δεν ξέρω αν θα έχω να στο δώσω».

Αυτές είναι μερικές από τις άκρως αποκαλυπτικές συνομιλίες που αφορούν στον τρόπο και τις μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι αποκαλούμενοι «νονοί» της Εύβοιας, προκειμένου να αποκομίζουν χρήματα από καταστήματα της ευρύτερης περιοχής.

Πρώην αστυνομικοί, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες και ιδιώτες υπεράνω πάσης υποψίας αποτελούσαν το κύκλωμα, το οποίο τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2007 «επισκεπτόταν» νυχτερινά μαγαζιά και «πουλούσε» προστασία.

Ο «Ντεμπουά», ο «Αλβανός» και ο «Τέλης»

Το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας που έφθασε στα γραφεία του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας. Τις πρωινές ώρες της 20ης Νοεμβρίου του 2012, ένας άνδρας τηλεφώνησε στην υπηρεσία και φοβισμένος ανέφερε ότι μέλη ενός κυκλώματος «νονών της νύχτας» ζητούν εκβιαστικά από επιχειρηματίες χρήματα για παροχή «προστασίας».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πέντε άτομα με τα παρατσούκλια «Ντεμπουά», «Αλβανός Ανδρέας», «Γιάννης» και «Τέλης», τον οποίο περιέγραψε ως ψηλό και ξανθό, εκβιάζουν συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Από εκεί και πέρα, οι άνδρες της αστυνομίας επιδόθηκαν σε κυνήγι συλλογής στοιχείων, προκειμένου να «ακτινογραφήσουν» τα μέλη και τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. Καταλυτικό ρόλο και σε αυτήν την περίπτωση έπαιξε το «θαυματουργό» βαλιτσάκι της Ε.Υ.Π., το οποίο κατέγραψε τις συνομιλίες μεταξύ των «νονών» και αποκάλυψε το modus operandi που ακολουθούσαν.

Αρχηγός ο πρώην φρουρός του Κ. Μητσοτάκη

Εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να είναι ένας πρώην αστυνομικός, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Αργύρη, αποκαλούμενο και ως «Ντεμπουά», ο οποίος είχε αποταχθεί από την αστυνομία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων.

Παράλληλα, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ένας στρατιώτης που υπηρετούσε σε τάγμα τεθωρακισμένων στην Πιερία, ονόματι Ν.Χ., ο οποίος φέρεται να διατηρεί συγγενική σχέση με τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr, ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος επικοινωνούσε με τους υπευθύνους των καταστημάτων, προκειμένου να καθοριστεί όχι μόνο το ύψος του χρηματικού ποσού που θα λάμβανε, αλλά και ο τρόπος συνάντησης με τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών.

Στη συνέχεια ερχόταν σε επικοινωνία με τα λοιπά μέλη της ομάδας και, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του καθενός, τους ενημέρωνε για τη συμφωνία που είχε κάνει και τους έδινε κατευθυντήριες οδηγίες.

Η ταρίφα και οι συνομιλίες

Μέσα από το ιστορικό της υπόθεσης προέκυψε ότι η «ταρίφα» των «νονών» άγγιζε το ποσό των 200 – 300 ευρώ τον μήνα. Τα χρήματα τα λάμβαναν από επιχειρηματίες, προκειμένου να τους παρέχουν την… απαραίτητη προστασία. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ένεκα της οικονομικής κρίσης τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζονταν διαλλακτικά και έκαναν διευκολύνσεις!

Ενδεικτική είναι η συνομιλία μεταξύ του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης και ενός ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου διασκέδασης. Αντικείμενο της συζήτησης αποτελεί ο τρόπος είσπραξης των χρημάτων ως αντάλλαγμα για την παροχή προστασίας. Διαβάστε τα οικονομικά «παζάρια», τα οποία γίνονται μεταξύ «προστάτη» και «προστατευόμενου».

– Αρχηγός: Καλά εσύ, χρόνια πολλά, Μάκη, πού βρισκόμαστε εμείς ρε φίλε;

– Για τα νερά ή για το άλλο;

– Άσε τα νερά, το άλλο.

– Για το άλλο, Γιάννη, πρέπει να το κοιτάξω λίγο. Τα έχω γραμμένα στην ατζέντα μου. Λοιπόν είναι τέσσερις βδομάδες από τον Δεκέμβρη, τέσσερις βδομάδες από τον Οκτώβρη, από τον Νοέμβριο και είναι και μία βδομάδα από τότε που ανοίξαμε από τον Οκτώβρη. 26-27 του μηνός.

– Ναι.

– Λοιπόν. Μισό λεπτάκι. Και είναι και είναι ένα διακοσάρι, πριν κλείσουμε, από τον Σεπτέμβρη.

– Είχανε μείνει πόσα ρε; Όταν κλείσαμε, είχανε μείνει πόσα; 1.000; Πόσα είχανε μείνει;

– Εγώ έκλεισα 16 Σεπτέμβρη.

– Είχαμε τρεις βδομάδες τότε.

– Ναι, αλλά σε πλήρωνα, δεν τα αφαιρούσαμε από την πρώτη στιγμή.

– 200 ευρώ μόνο ήτανε από την πρώτη;

– Ναι, ήταν η τελευταία βδομάδα. Που μετά μου τα έκανες 150, θυμάσαι; Και μου το κάνεις 150 μετά και αρχίσαμε από τότε που άνοιξα πάλι.

– Περίμενε. Τι είπες; Παίζει να μου χρωστάς κιόλας; 150 επί εννιά βδομάδες ίσον 1.350. Συν 200, 1.550. Και μου έχεις δώσει πόσα;

– 1.500. Γιάννη, να σου πω. Κανονικά, όπως το κάναμε, κάθε Κυριακή; Κάπως έτσι; Κάθε Σάββατο βράδυ;

– Όποτε θέλεις. Εσένα πότε σε βολεύει;

– Όχι, να το κάνουμε έτσι κάθε Σάββατο για να μη φαίνονται κιόλας. Ένα χιλιάρικο, χειμωνιάτικα, δεν ξέρω αν θα έχω να στο δώσω. Ενώ να το κάνουμε έτσι κάθε βδομάδα, λίγα-λίγα, μου φαίνονται καλύτερα. Κατάλαβες;

– Εντάξει

– Εντάξει; Έγινε, ρε Γιάννη, ευχαριστώ πολύ.

– Να σου πω. Άστο, ρε Μάκη, δεν έχει ευχαριστίες. Μέχρι να ανέβει η δουλειά, θα μου δίνεις ένα κατοστάρικο.

– Να ‘σαι καλά, ρε Γιάννη, να ‘σαι καλά.

– Εντάξει; Όχι ένα κατοστάρικο, θα βάζεις κάθε μέρα ένα δεκάρικο στην άκρη. Όχι 100, ένα δεκάρικο θα βάζεις στην άκρη. 70 ευρώ την βδομάδα. Τρία κατοστάρικα είναι τον μήνα. Εντάξει;

– Εντάξει, ρε Γιάννη, έγινε.

Η «διευκόλυνση»

Στις 7 Ιανουαρίου του 2013 ο «κοριός» της ΕΥΠ «συλλαμβάνει» τον φερόμενο ως αρχηγό να συνομιλεί με άλλον επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται ένα βήμα προτού κλείσει το κατάστημά του. Ο αρχηγός εμφανίζεται ιδιαίτερα διαλλακτικός ως προς τις απαιτήσεις του:

– Επιχειρηματίας: Έλα, Γιάννη, καλημέρα.

– Αρχηγός: Έλα, Βαγγέλη, καλημέρα.

– Τι έγινε, ρε φιλαράκο;

– Καλά. Τι κάνουμε, ρε Βαγγέλη; Πέρασαν τα Χριστούγεννα, Βαγγέλη. Σε άφησα να δω πότε θα μιλήσεις, αλλά τίποτα εσύ, φιλότιμο καθόλου…

– Λοιπόν, το μαγαζί πάει για κλείσιμο. Εγώ θα σου δώσω κάποια λεφτά, γιατί σου έδωσα τον λόγο μου. Πες μου, Γιάννη, με τι είσαι ευχαριστημένος να σου δώσω.

– Τίποτα, άστο, όταν συναντηθούμε.

– Πες μου περίπου πού βρισκόμαστε, να σου έχω κάποια λεφτά ρε παιδί μου.

– Βαγγέλη, τι πού βρισκόμαστε; Βγάλε κάτι για την τιμή των όπλων και τελείωσε να πούμε.

Η συνομιλία για τα ναρκωτικά

Εκτός από την «προστασία», ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης και πρώην φρουρός του Κ. Μητσοτάκη εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις, όπως αγοραπωλησία ναρκωτικών και εμπόριο όπλων.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που έλαβε χώρα στις 20 Ιανουαρίου του 2013. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο συγκατηγορούμενός του, Ν.Β., από τον οποίο ο Αργύρης επιθυμεί να αγοράσει κοκαΐνη:

-Αρχηγός: Άντε ρε, γιατί δεν μ’ έπαιρνες το πρωί; Να ερχόμουνα πρωί-πρωί;

-Ν.Β.: Δεν έχω φύγει ακόμα. Να σου πω κάτι άλλο. Έλα γιατί έχουνε μείνει 5-6 γραμμές.

– Όχι, δεν κατάλαβα τι να το κάνω μισά πράγματα.

– Τι θες, πόσο θες;

– Ε, τι σου είχα πει.

– Προχώρα, έλα για δοκιμή. Αυτό είναι δοκιμή.

– Όχι, δεν πειράζει. Δεν θέλω ούτε δοκιμή ούτε τίποτα.

– Να σου πω μη με ρίχνεις. Δεν ξέρω τι σ’ αρέσει.

– Δεν πειράζει, ό,τι αρέσει και σε εσένα.

– Έλα από εδώ σου λέω.

– Τι να έρθω να κάνω. Να έρθω Χαλκίδα τώρα για να δοκιμάσω;

– Έλα από εδώ σου λέω τώρα, προτού φύγω. Μέχρι να ‘ρθεις εσύ, έρχεται και ο άλλος. Έρχονται τα συμπληρώματα. Αφού βρήκα το δείγμα.

– Άντε καλά.