Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. μέσω τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το νέο κείμενο περιγράφει πιο αναλυτικά από τα προσχέδια που προηγήθηκαν τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία ώστε να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος που αναφέρει ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Όπως τόνισε ο κ. Μπορέλ, «τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» επισημαίνοντας μάλιστα ότι μπορεί να αναστραφούν.

Κουρτς: Συνεπής στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, την ανάγκη «να υπάρχει μία συνεπής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, ακόμη και αν υπήρξαν προηγουμένως ενδείξεις εκτόνωσης», και την διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγο πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, ενόψει της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών από τη βία και την αίτηση για απαγόρευση του κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης HDP, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια συνεπή θέση από την ΕΕ απέναντι στην ‘Αγκυρα.

Και αυτό, ακόμη και αν υπήρξαν προηγουμένως ενδείξεις για εκτόνωση της κατάστασης, σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στο ζήτημα του τρόπου σωστής αντιμετώπισης της Τουρκίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο, έπειτα από τα φερόμενα ως συμβιβαστικά μηνύματα από την πλευρά της ‘Αγκυρας στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναλαμβάνοντας την, εδώ και πολύ καιρό, υποστήριξη από μέρους του μίας οριστικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Μέρκελ: “Καλή είδηση” το δείγμα αποκλιμάκωσης

Στο μεταξύ, μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει τους κανόνες του κράτους δικαίου και χαρακτήρισε «λυπηρό μήνυμα» την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.

Περιέγραψε ωστόσο ως «καλή είδηση» το γεγονός ότι η Τουρκία, «μετά τις προκλητικές δραστηριότητες στα κυπριακά και στα ελληνικά ύδατα», έδειξε τους τελευταίους μήνες δείγμα αποκλιμάκωσης και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας – και για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσφυγικής συμφωνίας.