Διακρίσεις σε βάρος των γυναικών υποψήφιων στις εξετάσεις για την εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά την εξέταση αναφορών από πολίτες.

Ο συνήγορος ζητά από το ΓΕΕΘΑ να άρει τις διακρίσεις εις βάρος γυναικών υποψηφίων τις οποίες εντοπίζει στην θέσπιση ίσων ορίων στις αθλητικές επιδόσεις που απαιτούνται για την εισαγωγή σε άνδρες και γυναίκες, και στην αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ύψους των γυναικών από 1,55 σε 1,65.

Ο Συνήγορος υποστηρίζει σε επιστολή του προς τις αρμόδιες αρχές, ότι η ασύμμετρη αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους στοιχειοθετεί άμεση διάκριση λόγω φύλου και ως τέτοια απαγορεύεται ρητώς τόσο από την κοινοτική νομοθεσία όσο και από το εθνικό δίκαιο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί.

Επίσης, παρατηρεί ότι η πρόβλεψη για κοινά όρια αθλητικών δοκιμασιών για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους αποτελεί έμμεση διάκριση λόγω φύλου.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας απάντησε προς την ανεξάρτητη αρχή ότι αποτελεί επιτακτική επιχειρησιακή απαίτηση η ύπαρξη ενός ατά το δυνατόν κοινού σωματότυπου, ο οποίος θα επιτρέπει στα στελέχη των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ να ανταπεξέρχονται στις δύσκολες συνθήκες εκπαίδευσης και στις συνθήκες των κάθε είδους επιχειρήσεων ειρήνης και πολέμου.

Επίσης, αναφέρει ότι το ύψος δεν ορίστηκε μεμονωμένα και ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο αλλά συνδυάστηκε με το νεοεισαχθέν κριτήριο του Δείκτη Μάζας Σώματος. Το ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι τα ζητήματα που έθεσε υπόψη του ο Συνήγορος του Πολίτη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά την παρούσα στιγμή λόγω της έκδοσης από 26/3/2009 της σχετικής προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών ΑΣΕΙ- ΑΣΣΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, αλλά δεσμεύτηκε, να επανεξετάσει το θέμα μετά το πέρας των προκαταρκτικών εξετάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα της αρχής.