Με την κατάθεση του μάρτυρα, Βασίλη Στεργίου, που διορίστηκε το 2011, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου στο ΔΣ (κατέχοντας τη θέση του αντιπροέδρου) του «Ερρίκος Ντυνάν» ως ένας εκ των τριών εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας στο Νοσοκομείο συνεχίστηκε, σήμερα, η εξεταστική επιτροπή, στη Βουλή, που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Στεργίου στην πεντάωρη κατάθεσή του, και απαντώντας σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, ανέφερε καταρχήν ότι τόσο οι κινήσεις του ιδίου όσο και του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ήταν 100% υπέρ του «Ερρίκος Ντυνάν», προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο διοικούταν από το ΔΣ του και όχι από το υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση «αν το Ερρίκος Ντυνάν ήταν δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο», ο Βασίλης Στεργίου το χαρακτήρισε «sui generis» νοσοκομείο, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν ούτε ιδιωτικό αλλά ούτε και δημόσιο.

Ωστόσο, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα νοσοκομείο με τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω της δωρεάν νοσηλειών και των μεγάλων, σε πολλές περιπτώσεις, μισθών.

Επιπλέον, ο κ. Στεργίου υποστήριξε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως υπουργός, βοήθησε με τις κινήσεις του το νοσοκομείο, καταρχήν δίνοντας του «άδεια καλής λειτουργίας» ώστε να αποκαταστήσει τη σχέση του με τα ασφαλιστικά ταμεία, την οποία είχε χάσει, και μερίμνησε ώστε να δοθούν χρήματα από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο Ντυνάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για την αντιδικία της Marfin με το Ερρίκος Ντυνάν, ο Βασίλης Στεργίου υποστήριξε καταρχήν ότι επί ημερών του κανένα ένδικο μέσο αστικής ευθύνης δεν αποσύρθηκε και ότι η απόσυρση των ένδικων μέσων έγινε το Μάιο του 2012 όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε φύγει από τη θέση του υπουργού.

Σχετικά με το «τι κέρδισε το Ντυνάν από την απόσυρση των ένδικων μέσων», ο κ. Στεργίου δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το νοσοκομείο δεν μπορούσε να λειτουργήσει καθώς βρισκόταν στον Τειρεσία και δεν υπήρχαν χρήματα» και προσέθεσε ότι όταν αποσύρθηκε η μήνυση κατά της Marfin (διευκρινίζοντας ότι ήταν απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου και όχι του υπουργείου Υγείας) αποδεσμεύτηκαν 1,4 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε συνεχής κινητοποιήσεις».

Για τα δωρεάν νοσήλια, είπε χαρακτηριστικά ότι «ήταν πρωτοβουλίες του ιδρύματος και προσωπικά του Ανδρέα Μαρτίνη» και ερωτηθείς «αν πρέπει να επιστρέψουν χρήματα όσοι νοσηλεύτηκαν, παρανόμως, με μειωμένα νοσήλια» απήντησε «βεβαίως πρέπει και αν δεν τον κάνουν θα θεωρηθούν ηθικοί αυτουργοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους «αργόμισθους» ο κ. Στεργίου δήλωσε ότι όσους είχε εντοπίσει (λίγους τον αριθμό) δεν μπορούσε να τους απομακρύνει από το νοσοκομείο καθώς χρειάζονταν απόφαση του ΔΣ και η πλειοψηφία ήταν αντίθετη, ενώ για τα 9 ονόματα που ακούστηκαν στην προηγούμενη συνεδρίασης της Επιτροπής προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ίδιος δήλωσε ότι τους είχε δει να εργάζονται στο νοσοκομείο.

Τέλος, σημείωσε ότι επί ημερών του το νοσοκομείο δεν μπορούσε να πουληθεί, μπορούσε όμως μετά τη νομοθετική ρύθμιση Βορίδη. Και τελειώνοντας την κατάθεσή του σημείωσε: «Αποτύχαμε να διορθώσουμε την κατάσταση στο νοσοκομείο καθώς ότι προσπαθούσαμε το καταψήφιζε το ΔΣ ή δεν το δεχόταν ο Ανδρέας Μαρτίνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης